Am pregatit acest Tort diplomat, reteta fara zahar pentru noaptea de revelion, un desert fresh si delicios.
Spre deosebire de Tortul Diplomat de aici, acum am optat pentru Green Sugar, indulcitorul natural care imi este mereu de ajutor atunci cand fac deserturi fara zahar.
Atunci cand pregatesc creme pe baza de gelatina, folosesc mereu foi ceea ce va recomand si voua, in detrimentul celei granulate care are un miros greu.
In pagina mea cu retete, veti gasi deserturi cu cantitati mici de drojdie (nu imi place gustul si mirosul pe care il capata un aluat cu cantitate mare de drojdie), de zahar (nu ne plac deserturile foarte dulci), de gelatina, pentru ca imi place sa iasa cremoase si nu foarte inchegate, genul acela buretos. Voi puteti adapta gusturilor voastre. <3
Acest tort a iesit un deliciu, textura perfecta care isi tine forma, dar cremoasa in acelasi timp, suficient de dulce pentru gustul nostru.
Cam atat despre tortul meu diplomat, va recomand sa incercati aceasta reteta si sa imi spuneti daca si cat de mult v-a placut.
Eu va urez un an bun, cu sanatate si cu reusite! La multi ani!
Timp preparare: 30 min Nr. portii: 12 Complexitate: medie Diametru tava: 26 cm
Ingrediente Tort Diplomat, reteta fara zahar:
- blat:
- 4 oua de gaina
- 4 lg Green Sugar pudra
- un praf de sare
- 4 lg faina
- Crema diplomat:
- 5 galbenusuri de ou
- 6 – 7 lg Green Sugar pudra
- un praf de sare
- 8 foi de gelatina (aproximativ 13 gr)
- 800 gr smantana grasa, minim 30%
- extract portocale
- pasta vanilie
- fructe:
- 1 conserva ananas in suc propriu
- 1-2 buc fructul pasiunii
- 150 gr zmeura proaspata
- Frisca:
- 300 gr smantana grasa, minim 30%
- 1 lg mascarpone
- 2 lg Green Sugar pudra
- pt decor:
- fulgi crocanti de migdale
Mod de preparare Tort Diplomat, reteta fara zahar:
Intr-un bol, separa albusurile si pune un praf de sare. Mixeaza bine pana se albesc si devin spumoase, apoi incorporeaza indulcitorul, mixand in continuare pana obtii o bezea lucioasa si ferma. Pune un praf de sare pe galbenusuri (sarea intensifica culoarea) si amesteca-le usor, apoi incorporeaza-le in bezea. Adauga treptat faina si amesteca usor, cu o spatula, cu miscari largi, de jos in sus. Toarna compozitia int tava tapetata cu hartie de copt.
Coace blatul la 180 grade C, timp de 30 minute, in functie de cuptor, sau pana trece proba scobitorii. Dupa coacere, scoate blatul si lasa-l la racit. Feliaza-l in doua straturi.
Pregateste o baie de aburi. Pune foile de gelatina la hidratat, in apa rece. Lasa-le 10 minute.
Intr-un vas rezistent, sparge 5 galbenusuri, adauga un praf de sare si indulcitorul. Amesteca energic cu un tel, apoi transfera vasul pe baia de aburi. Amesteca in compozitie constant, pana cand se infierbanta si devine cremoasa. Adauga extractul de portocale si pasta de vanilie. Adauga si gelatina hidratata si amesteca pentru a se topi. Atentie, gelatina nu trebuie fiarta!
Ia vasul de pe foc si lasa compozitia putin la temperat.
Intre timp, mixeaza smantana intr-un bol si adauga indulcitorul. Dupa ce a capatat consistenta si a devenit pufoasa, incorporeaza crema de oua treptat, mixand continuu, la viteza mica.
Pregateste tava in care ai copt blatul, asaza o hartie de copt si un inel din rola de acetat de jur imprejur. Asaza primul blat, insiropeaza cu jumatate din sucul de ananas din conserva. Toarna jumatate din crema diplomat si asaza fructe: ananas cubulete, fructul pasiunii si zmeura. Poti folosi ce fructe vrei si iti plac, atat timp cat nu folosesti ananas, kiwi sau papaya proaspete. Aceste fructe contin o enzime care inhiba actiunea gelatinei, asa ca tine cont de acest sfat.
Asaza al doilea strat de blat, insiropeaza cu restul de suc de ananas si toarna restul de crema. Asaza alt strat de fructe. Pune tortul la frigider pana a doua zi.
A doua zi, desfa inelul de la tava si indeparteaza folia acetat.
Mixeaza intr-un bol smantana pentru frisca. Adauga indulcitor dupa gust si dupa ce a devenit pufoasa, incorporeaza o lingura de mascarpone. Frisca isi va mentine mai bine forma. Decoreaza tortul rece cu frisca, fructe si fulgi de migdale sau cu ce iti place tie.
Pune tortul la frigider pana in momentul servirii. Te vei bucura de niste felii generoase si delicioase din cel mai racoritor tort, in varianta fara zahar.
Sa va fie de folos!
No Comments