Menu
Aluaturi / Aperitive

Saratele fragede cu telemea

Cand vine vorba de Saratele fragede cu telemea, eu renunt la orice desert, oricat de bun si apetisant ar fi. Ador saraturile, iar saratelele sunt pur si simplu irezistibil de bune.

Am facut multe retete de-a lungul timpului, dar cele de azi chiar sunt cele mai bune. Atat de fragede si sarate, cu greu te abtii sa nu mananci multe. Am facut aluatul cu unt, untura si putina smantana, nu va spun cat de fragede au iesit. Am folosit telemea maturata de oaie, branza de oaie de putina, va dati seama cam ce gust au :))

Este clar, saratelele nu sunt preparate dietetice, care pot fi consumate zilnic, dar la ocazii, nu am cum sa nu le fac. Asa ca, daca fugiti de produse calorice, nesanatoase, ocoliti aceasta reteta. :))

Dar daca sunteti fani saraturi ca mine, incercati aceasta reteta si reveniti cu impresii, va rog!

Mai multe retete de saratele, gasiti aici.

Timp preparare: 20 min (+ 30 min la frigider) Complexitate: medie Nr. buc: 82

Ingrediente Saratele fragede cu telemea:

  • 150 gr unt gras sarat
  • 100 gr untura
  • 3 lg smantana fermentata, 30%
  • 2 oua de gaina
  • 500-520 gr faina de grau (ooo)
  • 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
  • 150 gr telemea sarata de oaie, maturata
  • 270 gr branza de oaie, de putina
  • in plus:
  • 1 ou
  • chimen macinat

Mod de preparare Saratele fragede cu telemea:

Amesteca untul moale, untura, smantana si un praf de sare. Eu am folosit unt sarat si nu am mai adaugat praful de sare.

Adauga cele doua oua si amesteca energic pana obtii o compozitie cremoasa si omogena. Incorporeaza faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu. Aluatul va iesi faramicios, dar nu te speria! Daca folosesti faina de paine, este posibil sa intre mai putina. Pune initial 450 – 480 gr de faina, apoi vezi daca ar mai fi nevoie.

Adauga branzeturile rase. Incepe sa framanti aluatul pana devine omogen si dens. Acopera-l cu folie alimentara si pune-l la frigider pentru o jumatate de ora.

Tapeteaza cu hartie de copt tava de la aragaz. Preincalzeste cuptorul la 190 grade C.

Scoate aluatul si imparte-l in 3 portii egale. Lasa una afara, pe celelalte pune-le la loc, in frigider.

Intinde aluatul in strat egal, cu grosime de 0,7 mm (aproximativ). Decupeaza marginile, sa obtii un dreptunghi. Unge tot aluatul cu ou batut, presara chimen. Cu ajutorul unui cutit de pizza, taie aluatul in fasii subtiri si egale, cat reusesti :))) Procedeaza la fel pana termini aluatul.

Asaza saratelele in tava de copt si coace-le pe rand, in cuptorul preincalzit, la 190 grade C, coacere sus-jos, pentru aproximativ 10 minute, in functie si de cuptor. Urmareste-le sa nu se arda! Trebuie sa devina frumos rumenite. Dupa coacere, scoate tava din cuptor si lasa saratelele sa se raceasca.

Cand se racesc, se intaresc si devin crocante la exterior. Sunt atat de bune, incat este aproape imposibil sa nu mananci una asa calda. :))

Sa va fie de folos!

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.