Aluaturile sărate și picante sunt preferatele mele. Renunț ușor la un preparat dulce în favoarea unui sărat, cu condiția să fie gustos :)) Va recomand sa incercati Tarta cu dovlecei sau Rulourile cu spanac, dar si Spiralele cu telemea.
Tarta sarata cu rosii pe care am preparat-o aici este una tare gustoasă, sărată, merge grozav ca și aperitiv sau o gustare alături de prieteni, desigur urmată de un vin bun sau o bere.
Aluatul este unul fraged și sărat, iar ceapa, roșiile și parmezanul desăvârșesc gustul.
Sper să vă prindă bine această rețetă pentru ocazii în care aveți musafiri sau mergeți la un picnic cu prietenii.
Timp preparare: 1 h Nr. portii: 6 – 8
Dimensiune tava: 20 x 16 cm
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 250 gr făină albă
- 120 gr unt
- 3-4 lg apa rece
- 1 ou
- 60 gr telemea sărată, uscată
- câteva roșii cherry
- câteva măsline
- 1 ceapă roșie
- 1 cub mic parmezan
- câteva fire de rozmarin
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Haideți să vedeți cât de ușor se prepară.În primul rând, se pregătește aluatul.
Într-un vas, se cerne făina, se adaugă untul tăiat cubulețe și oul rece. Se adaugă telemeaua rasă fin și se frământă un aluat omogen. Se adaugă cateva linguri de apă rece. Nu frământați prea mult, își va pierde din frăgezime, trebuie doar să se incorporeze frumos ingredientele. Aluatul se ambalează într-o folie de plastic și se pune la rece, în frigider, pentru câteva ore. Eu l-am lăsat peste noapte la frigider, așa ca rezistă foarte bine dacă nu vreți să îl coaceți în aceeași zi.
Se pregătește o tavă ( 20 x 16 cm). Se scoate aluatul de la rece, se întinde în strat egal, gros de 2 cm sau în funcție de gustul fiecăruia. Se așază aluatul în tavă de copt, se arnajeaza frumos marginile și se înțeapă din loc în loc, cu ajutorul unei furculițe.
Separat, se curăță și se spală ceapa și roșiile cherry. Eu am avut niște ceapă și roșii de grădină, tare gustoase, în special roșiile. Ceapa se felieaza subțire, roșiile se taie în jumătăți, la fel și măslinele.
Se așază frumos peste aluatul rece, se rade incă puțina telemea si se garnisește cu câteva fire de rozmarin pentru un plus de aromă și se pune la copt, în cuptorul preîncălzit. Se coace la foc potrivit, 180 grade C, pentru aproximativ 20-25 minute, în funcție de cât de rumenită o preferați.
Se scoate din cuptor, se lasă puțin la temperat și se presară mult parmezan ras.
Se servește atât caldă, cât și rece, asta dacă mai rămâne :)), acompaniată de un vin alb sau de o bere rece!
Să vă fie de folos, prieteni!
[/preparare]
1 Comment