Menu
Aluaturi / Aperitive / Branzeturi

Spirale cu telemea

Dupa o perioada de dulcegarii, simteam nevoia de niste saraturi, asa ca am pregatit aceste spirale cu telemea.
Aveam la indemana un ingredient care, desi hulit de multi, are avantajul ca da un gust si o fragezime cum nu o face niciun alt ingredient, un pic de untura proaspata.
Am pus la treaba masina de framantat, am facut niste spirale condimentate.
Cea mai faina treaba e ca am folosit ceea ce aveam disponibil in frigider, nu am urmat o reteta anume, si probabil ca avantajul este tocmai acesta, poti jongla cu ingredientele si sa folosesti ce ai prin frigider.

Cred insa ca untura face toata treaba, chiar daca ingrasa din plin aceste saraturi, insa la fel ingrasa si o prajitura cu ciocolata sau nuca sau chiar o salata de boeuf.
Asa ca, am savurat din plin aceste spirale, iar piticii au rontait si ei cateva.


Ingrediente:
  • aproximativ 800 – 900 gr faina
  • 4 linguri pline cu untura de porc, curata
  • 100 gr unt
  • 3 linguri smantana
  • 1 ou
  • 150 gr telemea de capra
  • 1 lingurita zahar brut
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 praf nucsoara
  • 1 plic drojdie uscata (7 gr)
  • in plus
  • condimente: seminte chimen, boia, oregano, etc
  • 1 ou pentru uns
Mod de preparare:

Eu am pus ingredientele in masina de framantat, si a facut treaba buna, ca de obicei.
Am obtinut un aluat dens, gras. Am infainat bine plansa de lucru, am mai framantat un pic aluatul cu faina, am impartit aluatul in 2-3 portii, apoi am intins cate o foaie de aluat.


Am uns cu ou batut, am presarat niste seminte de chimen, oregano, boia iute sau am lasat asa simplu, ca sa poata manca si piticii. Desi, piticii… le-au preferat pe cele condimentate :)))
Am taiat fasii subtiri (m-am folosit de rola de taiat pizza, este ideala), le-am rasucit, am mai presarat un strop de sare si le-am asezat intr-o tava prevazuta cu hartie de copt.


Am dat la copt, la foc mediu, cam 15 minute, poate chiar si 20,ca sa se rumeneasca si sa devina crocante.
David nu a putut rata momentul si a facut si el cateva saratele, folosind formele lui de decupat.

Ador momentele astea, cand prajiturim sau saratim impreuna, si ne facem de faina pe maini, pe nas, pe haine :)))
Au iesit….grozave! Crocante, fragede, sarate, condimentate… Numai ca nu te poti opri din mancat, sunt prea bune :)))

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  • Verushca
    7 ianuarie 2015 at 15:00

    Laura superbe saratele.O intrebare: in loc de untura de porc pot folosi unt? Ies la fel de bune?

    Reply
  • Laura Nechita
    7 ianuarie 2015 at 17:01

    Verushca, multumesc pentru vizita si gandul tau bun!
    Ce sa spun… untura da o fragezime extra aluatului, sigur ca merge sa folosesti unt, insa daca ai gasi o lingura- doua de untura, ar iesi si mai bune! Seara frumoasa!

    Reply
  • simonacallas
    7 ianuarie 2015 at 19:25

    Grozav de bune sunt si grozav de bine arata <3 <3 Iubesc saratelele, si chiar e o idee buna acum dupa sarbatori 🙂

    Reply

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.