Eu sunt fan declarat al spanacului, asa ca aceasta Placinta cu spanac si feta a fost perfecta pentru gusturile mele.
Aluatul bun de casa, umplutura sarata cu feta si spanac, au facut ca aceasta placinta sa iasa o mare bunatate.
Nu este nevoie de multe ingrediente, spanac, feta sau branza de care va place voua, putin usturoi, fulgi de ardei. Se poate condimenta dupa gustul fiecaruia.
Mai multe retete cu spanac si branza, gasiti aici.
Aceasta reteta de Placinta cu spanac si feta este spornica si tare gustoasa, mai ales servita cu un kefir sau un ayran.
Sa va fie de folos!
Ingrediente Placinta cu spanac si feta:
- aluat:
- 600 gr faina alba de grau 000
- 5 gr sare
- 2 oua de gaina
- 280 ml lapte
- 60 gr unt
- 40 ml ulei de masline
- 20 gr drojdie proaspata
- 1 lgta zahar
- umplutura:
- 200 gr branza de vaci
- 250 gr branza feta
- 500 gr spanac proaspat
- 2 oua de gaina
- ulei de masline
- 2-3 catei usturoi
- fulgi de ardei iute
- sare
- in plus:
- un ou pt uns
Mod de preparare Placinta cu spanac si feta:
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un vas se cerne faina si se face un locas. Se adauga sarea intr-o margine.
Drojdia se amesteca cu o lingurita zahar si putin lapte. Se lasa pana se activeaza maiaua, apoi se toarna in vasul cu faina. Se adauga cele doua oua, uleiul de masline si laptele. Se framanta pana se omogenizeaza, apoi se adauga untul moale. Se continua framantarea pana rezulta un aluat dens si elastic. Vasul se acopera cu folie alimentara si se lasa intr-un loc cald pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Intre timp, se prepara umplutura.
Intr-un vas se faramiteaza cele doua tipuri de branza. Se adauga cele doua oua, sare (daca preferati mai sarata), fulgi de ardei si se amesteca bine.
Spanacul se spala, se lasa la scurs.
Intr-o tigaie, se pune ulei de masline, cativa catei de usturoi presati si tocati. Se adauga sare si fulgi de ardei. Se incinge uleiul si apoi se adauga spanacul tocat sau lasat intreg. Oricum va scadea si va fi bun pentru folosit si intreg. Dar daca vreti neaparat, il puteti toca usor.
Odata calit spanacul, se scurge de zeama lasata si se adauga peste compozitia de branza. Se amesteca si se lasa deoparte.
Aluatul dospit se imparte in doua jumatati. Se intinde fiecare parte in strat gros de 2 cm. Se asaza jumatate din umplutura de branza, se intinde pe toata suprafata, apoi se ruleaza aluatul, sigililand marginile.
Se asaza intr-o tava prevazuta cu hartie de copt sau intr-o tava de ceramica. Placintele se ung cu ou batut, se cresteaza usor (dar nu de tot) cu un cutit bine ascutit si se lasa acoperite inca 15-20 minute.
Veti vedea ce frumos va arata coapta crestata astfel.
Placinta se coace in cuptorul preincalzit, la 200 grade C cu ventilatie primele 20 minute, apoi se reduce focul la 180 grade C si se continua coacerea inca 20 – 30 minute, in functie de cuptorul din dotare.
Placinta trebuie sa fie rumenita si coapta bine, avand in vedere ca umplutura este umeda.
Se scoate din cuptor, se lasa acoperita cu un stergar curat.
Sa va fie de folos!
No Comments