Menu
Aluaturi / Dulciuri

Papanasi (faina fara gluten)

Încă de când am acceptat invitația prietenilor de la Schar și celiaci.ro, de a participa la o campanie cu o temă generoasă, și anume “Gătim românește și fără gluten cu Schar”, am fost curioasă să testez produsele fără gluten.
Intoleranța la gluten există, și este o provocare destul de mare de a găsi alternative sănătoase, dar la fel de gustoase ca și în cazul produselor preparate din făină de grâu, de exemplu.
Tentațiile nu fac situația mai ușoară, mai ales că suntem asaltați din toate părțile, cu fel de fel de alimente, preparate care ne pun la încercare pofta sau rezistența.
În unele cazuri, nu este deloc sănătos să alegem, de exemplu, produse de patiserie din comerț. Și cu și fară intoleranță, cred că sunt adevărate bombe, dar cred că depinde de alegerea fiecăruia.
Prefer oricând un corn sau o plăcintă pregătită în casă, nu mai vorbesc de gogoșile pe care le întâlnesc la tot pasul, prăjite într-o baie de ulei care stagnează multe zile la rând.
În fine, alternativa la aceste și la multe alte tentatii, o aduce Schar, prin gama variată de produse, plecând de la drojdie specială, făină fără gluten, lipii fără gluten, biscuiți foarte gustoși, la fel-fără gluten, până la paste și alte produse.
Eu am pregătit o supă cu tăieței, din făină fără gluten, am menționat la acea rețetă, o repet și acum, au ieșit extraordinar de buni și asta, fără nicio diferență în gust.
Acum însă, mă gândesc să vă delectez cu o porție zdravănă de….papanași moldovenești.
Însă, întrucât părerile sunt mai mult decât împărțite asupra denumirii, vă spun de la început că am pregătit papanași în varianta pe care o cunoaștem cu toți, și anume, prăjiți, garnisiți cu smântână și dulceață și în varianta fiartă, tăvăliți printr-un pesmet aromatizat cu scorțișoară și zahăr brun.
Cum au ieșit? De senzație, vă invit să vizualizați pozele și să savurați virtual o porție din fiecare!
Mulțumesc mult, Schar!

Mai mult, dacă îți place rețeta pe care am pregătit-o în cadrul acestei campanii, te invit să o votezi, printr-un comentariu la poză din albumul de pe Facebook, în care să spui de ce îți place rețeta aleasă. La finalul campaniei, Schar va premia cu ajutorul random.org, una dintre persoanele care au votat rețete în album. Premiul constă într-un pachet cu produse Schar.

Nr. portii: 8 / 20  Timp de preparare: 1 h 20 min

[ingredients title=”Ingrediente”]

  •  400 gr brânză de vaci
  • 2 ouă
  • 100 gr zahăr brut
  • 200 ml apă/ lapte dulce
  • coajă lămâie bio
  • 1 plic drojdie fără gluten Lievito Secco
  • 600 gr făină Mix C Schar
  • 300 gr fructe de pădure
  • 3 lg miere de albine
  • ulei pentru prăjit
  • 200 gr pesmet fără gluten Pan Grati
  • scorțișoară
  • 60 gr zahăr brut

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Într-un castron, se pune brânza de vaci. În funcție de cât de uscată sau cremoasă este, se poate să varieze cantitatea de făină utilizată. Pentru început, se poate folosi 1/2 kg de făină, apoi dacă mai e nevoie, cum s-a întâmplat în cazul meu, se suplimentează cu 50-100 gr făină.
Peste brânză, se adaugă zahărul brut, ouăle, coaja de lămâie. Se amestecă bine, se adaugă și laptele dulce și se omogenizează compoziția de brânză.
Făina se amestecă cu conținutul pachețelului de drojdie, apoi se adaugă peste brânză. Se încorporează și se frământă un aluat dens, dar maleabil și nelipicios. Se acoperă cu un ștergar curat, se lasă într-un loc călduț să dospească.
După ce aluatul a crescut frumos (vezi în poză ct de frumos a dospit, ce textură are), se răstoarnă pe planșeta de lucru infainata. Jumătate din aluat se întinde în foaie grosuță de 2-3 cm, se decupează discuri potrivite, apoi se decupează în mijloc, iar căpăcelul se manevrează în mâini, dându-i formă sferică. Se lasă încă 20 minute pe planșeta de lucru sau pe foaie pergament. Eu am optat pentru foaie pergament.
Cealaltă jumătate de aluat, se porționează și se formează mici sfere / bile care se lasă, la fel, pe foaia de pergament, până intră la fiert, în apă clocotită.Separat, într-un wok sau ceaun, se pune la încins baia de ulei în care se vor prăji papanasii.
Se încinge foarte bine, apoi se prăjesc pe rând, papanasii. Cu ajutorul paletei de prăjit, se stropesc cu uleiul din ceaun, astfel se umflă frumos și se coc mai bine. Se scot pe un șervet de hârtie, să se poată absorbi excesul de ulei.
Se lasă la temperat. Se garnisesc apoi cu smântână dulce și sos de fructe de pădure.
Separat, într-un vas, se amestecă pesmetul cu scorțișoară și zahărul brut. Se lasă deoparte.
Ceilalți papanași se pun la fiert, într-o oală cu apă clocotită, se lasă 2-3 minute, apoi se scot într-un vas și se tăvălesc prin pesmetul aromatizat.
Savuroși în ambele variante, ușor de preparat și extraordinar de reușiți în cazul în care am folosit făină fără gluten!
Încă o barieră doborâtă în reușita unui desert gustos!
Să vă fie de folos!

[/preparare]

  

  

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.