Menu
Aluaturi / Dulciuri

Pariziene umplute cu mere, morcovi si nuci

Pariziene, cornuri, rulouri …spuneți-le cum vreți.
Sunt atât de bune, mai ales când aluatul este atât de pufos.
Am combinat câteva mere dulci, puțin morcov hidratat în portocală (un pont grozav pe care l-am aflat de la carismaticul Vlăduț de la Neața) și câteva nuci coapte. Am strecurat câteva condimente pentru turtă dulce în această compoziție și am umplut aceste pufosenii.
Nu știu cât v-am convins să le încercați, dar vă garantez că veți cere bis!

Timp de preparare: 1 h 30 min Nr. portii: 6-8

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • aluat:
  • 300 ml lapte dulce
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1 praf de sare
  • 3 lg zahăr brut
  • 2 ouă de găină
  • 500 gr făină de grâu
  • 1/2 cană ulei
  • umplutura:
  • 6-7 mere
  • 80 gr zahăr brut
  • 100 gr miez nucă
  • 2 morcovi potriviți
  • 200 ml suc de portocale (fresh)
  • condimente pt turtă dulce:
  • scorțișoară/ghimbir/anason
  • 100-150 gr biscuiți simpli
  • 1 ou pentru uns
  • [/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

 Se încălzește laptele ușor, să nu se înfierbânte.
Într-un castronel, se pune drojdia, 1 praf de sare și zahărul. Se adaugă puțin lapte călduț (atenție, să nu fie fierbinte) și se lasă 10 minute deoparte.
Într-un castron mare, se cerne făina. Se face un locaș, se adaugă maiaua, ouăle, și restul de lapte. Se amestecă inițial cu un tel, apoi se frământă cu mână, adăugând și incorporând treptat uleiul. Aluatul nu trebuie să fie foarte dens, mai degrabă molicel. În funcție de tipul de făină, mărimea ouălor, este posibil să mai fie nevoie de 50 gr făină. Se acoperă vasul cu un ștergar curat, se lasă deoparte aluatul până își dublează volumul.
Între timp, se spală și se curăță merele și morcovul. Se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Morcovul se hidratează în sucul de portocale. Apoi se adaugă peste merele rase, împreună cu zahărul brut.
Biscuiții se macină fin la roboțel. Se adaugă 2 lg de mix de condimente.
Miezul de nucă se toacă la roboțel, în funcție de granulația care vă place. Mie îmi place să simt boabe de nucă, însă anumite persoane preferă nuca măcinată mai mult.
Pesmetul de biscuiți se adaugă peste compoziția de mere și morcovi și se amestecă cu o spatulă. Pesmetul va absorbi din sucul lăsat de mere care va aduce un plus de dulceață și va condimenta compoziția datorită condimentelor încorporate în acesta.
Se lasă deoparte.
Se pregătește o tavă cu hârtie de copt. Se pornește cuptorul, se setează temperatura de 180 grade C.
Pe un blat de lucru, se răstoarnă compoziția. Se porționează 6-8 bucăți de aceeași dimensiune.
Se întinde fiecare bucată în formă de dreptunghi, o laterală se taie fâșii cca. 1/3 din lungimea aluatului. Se așază 2-3 lg compoziție de mere, se rulează, apoi se așază în tavă. Se procedează astfel cu toate celelalte bucăți. Se ung cu ou bătut, se presară un praf de condimente.
Se pun în cuptorul preîncălzit, se coc la 180 grade C, timp de 30-40 minute. Când sunt frumos rumenite, se oprește focul, se scot din cuptor, se ung cu puțină apă, apoi se acoperă cu un ștergar curat. Se lasă până se temperează.
Se servesc cu mare poftă, alături de o cană cu ceai de lămâie sau după preferințe!
Să vă fie de folos!

[/preparare]

  

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.