Menu
Aluaturi / Dulciuri / Prajituri

Rețetă de ștrudel cu măr, cu aluat de casă

Astăzi vă prezint o alta rețetă de ștrudel cu măr, cu  aluat de casă!

Îmi plac tare mult aluaturile cu mere și nuci, mi-a plăcut rețeta de Tartă frageda cu mere sau rețeta de Pariziene umplute cu mere, morcovi și nuci.
Rețeta de ștrudel cu măr, cu aluat de casă am găsit-o aici la un bucataras simpatic, Daniela, și de când am văzut-o, am știut că aluatul este unul grozav, așa că l-am și pregătit. Ii mulțumesc tare mult!

Aluatul este unul simplu, economic, extrem de plăcut și ușor de lucrat cu el, așa că vi-l recomand.

Sper să vă placă și vouă la fel de mult cum m-a cucerit pe mine de când am văzut prima dată această rețetă.

  

Timp preparare: 1 h Nr. portii: 20 – 22  buc

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • aluat:
  • 1 ou
  • 1 praf sare
  • 12 lg ulei de floarea soarelui
  • 12 lg apa minerală
  • 1/2 lgta bicarbonat sodiu
  • aprox. 500 gr făină de grâu
  • opțional:
  • 1 lg zahăr pudră
  • pt uns foaia de aluat:
  • 6 lg ulei
  • 3 lg făină (lg rase)
  • compoziția de mere:
  • 8-10 mere dulci
  • 150 gr miez nucă (coaptă, tocată mare)
  • zahăr după gust (eu nu am folosit zahăr)
  • condimente după gust, eu am folosit:
  • 2 lg scorțișoară
  • 1 vrf lgta cardamom
  • 1 vrf lgta nucșoară

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

 Se pregătește mai întâi amestecul de ulei cu făină pentru uns foaia de aluat.
Într-un vas, se amestecă făina cu uleiul până la omogenizare, apoi se transferă pe foc. Se lasă să fiarbă ușor, apoi se dă deoparte și se lasă să se tempereze.Separat, într-un vas, se amestecă oul, un praf de sare, apa minerală și uleiul. Se omogenizează bine cu ajutorul unui tel, apoi se adaugă făină și se frământă un aluat elastic și foarte plăcut la atingere.
Pe o planșetă infainata, se întinde aluatul în 1-2 foi, în strat subțire, apoi se ung bine cu mixul de făină și ulei răcit. Se rulează strâns fiecare foaie și se pune la rece, în frigider, pentru circa o oră.Între timp, se pregătesc merele. Se spală și se curăță de cotoare, se rad mărunt sau se taie cubulețe foarte mici, după bunul plac. Se pot căli, dacă doriți, eu le prefer crude.

Notă: dacă doriți să adăugați zahăr, acum este momentul. De la zahăr, merele vor lăsa suc, așa că trebuie să le lăsați un timp până își lasă zeama.

Se adaugă miezul de nuca, condimentele (după gust), eu îl prefer aromat. Compoziția de mere se dă deoparte până când se poate folosi.
Se încălzește cuptorul la 160 grade C.
Se scoate aluatul de la rece. Așa rulat și strâns, se întinde cu ajutorul unui sucitor, în strat subțire de 0,5 – 1 cm, sau cum dorește fiecare.
Se așază din compoziția de mere (scurse ușor) în șir drept la marginea foii, după care se rulează de câte ori doriți. Eu le-am rulat de câteva ori, astfel că se poate vedea în poze cât de frumos a ieșit.
Se procedează la fel și cu cealaltă foaie de aluat. Ruladele obținute se asază în tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se presează ușor cu un cuțit sau spatulă la interval de 8-10 cm (sau după preferința) ca să poată fi porționat ușor la servire.
Se pune tava la copt, în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, pentru aproximativ 30 minute.
Când devine rumen și miroase a copt, se scoate din cuptor, se unge repede cu apă fierbinte și se acoperă cu un ștergar curat.
Se servește cald sau rece, alături de un ceai. Este un aluat mi-nu-nat!
Să vă fie de folos și vouă!

[/preparare]

 

 

  

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.