Menu
Aluaturi / Dulciuri / Tarte

Tartă fragedă cu mere

Ador parfumul și culorile toamnei, iar aceasta tarta frageda cu mere este nelipsita din meniul de sezon! Are un mister pe care nu îl pierde niciodată, iar natura devine bogată pe zi ce trece.
Nu cred că trece toamnă fără o plăcintă sau un ștrudel cu mere, nuci sau struguri. Sau dovleac! Sau gutui! Sau….multe altele :)))
Tarta frageda cu mere nu era plănuită să devină rețetă pe blog, însă a ieșit prea gustoasă ca să nu o scriu.
Aluatul este de casă, foarte fraged, fărâmicios, umplutura dulce-acrișoară, pudrată desigur așa cum îi stă bine unei tarte!
Vă recomand din suflet să încercați tarta mea cu mere, veți savura o bucățică din bunătatea toamnei!

tarta-cu-mere1

tarta-cu-mere4

tarta-cu-mere7

tarta-cu-mere5

Timp de preparare: 20 minute Timp de coacere: 45 minute Nr. portii 20
Ingrediente:
  • Aluat
  • 200 gr untură (unt gras)
  • 4 lg zahăr brut
  • 2 ouă de găină
  • 1 praf sare
  • 1 plic zahăr cu rom
  • 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
  • 150 ml lapte dulce
  • 500 gr făină de grâu
  • Umplutură
  • 10 mere mari
  • 1  lămâie
  • 4 lg zahăr
  • 1 plic zahăr cu rom
  • 3 lg griș
  • 6 lg pesmet alb
  • scorțișoară măcinată
  • zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare:
 Se pregătește un castron în care se amestecă untura cu un praf de sare și cu zahărul. Se adaugă ouăle, incorporându-se bine. Se adaugă zahărul cu rom, bicarbonatul de sodiu, laptele și apoi făina în două tranșe.
Se amestecă inițial cu telul, apoi odată cu restul de făină, se frământă cu mâna. Dacă este cazul, se mai adaugă făină. Aluatul trebuie să fie moale, dar fără să se lipească de mâini. Se dă la rece cât timp se pregătește umplutura.
Merele se spală, se curăță de coajă și cotoare și se rad cu ajutorul unei răzători cu ochiuri mari. Se lasă într-un castron, peste care se presară 4 linguri de zahăr brut și puțină zeamă de lămâie.
În momentul în care încep să lase din suc, se adaugă grișul, pesmetul și se amestecă ușor să se distribuie uniform în compoziția de mere. Grișul și pesmetul vor lega bine compoziția, vor absorbi din sucul lăsat de mere, păstrând astfel din dulceața lui.
Se pregătește o tavă potrivită (eu am folosit o tavă de 25 x 35 cm), se așază o hârtie de copt.
Se pornește cuptorul să se încălzească.
Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două. Se întinde o primă foaie, nu foarte groasă, se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Se așază foaia de aluat în tavă. Eu procedez astfel: întind foaia de aluat direct pe hârtia de copt, apoi transfer ușor în tavă. Se așază aluatul frumos în tavă, lăsându-se o margine înaltă de 2 cm.
Se pune umplutura de mere, se nivelează ușor, apoi se presară scorțișoară.
Din aluatul rămas se întinde o altă foaie din care se decupează fâșii subțiri cu care se decorează tarta la suprafață. Eu am optat pentru un grilaj din aluat.
Tarta cu mere se pune la copt, în cuptor, la 180 grade C, timp de 40-50 minute, în funcție și de cuptorul fiecăruia. Când devine rumenă și miroase a copt, se poate închide cuptorul. Se lasă puțin la temperat, apoi se scoate din cuptor.
Se pudrează cu zahăr după ce se răcește ca să nu se topească zahărul. Se porționează și se servește cu mare poftă!
Pur și simplu minunată și v-o recomand din inimă și vouă!
Să vă fie de folos!
Sugestie: se pot presăra deasupra aluatului fulgi de migdale care la copt vor căpăta o culoare aurie și vor completa gustul bun al tartei cu mere

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Flori
    17 decembrie 2020 at 11:38

    Buna ziua!Am făcut aceasta tarta cu mere zilele trecute,și a ieșit absolut delicioasa 😊A doua zi mi s-a părut și mai frageda.O zi frumoasa.

    Reply
    • Laura Nechita
      18 decembrie 2020 at 14:58

      Buna, Flori! Iti multumesc mult pentru vizita! Ma bucur ca ti-a placut tarta, asa e, devine si mai frageda. Chiar zilele acestea voi repeta si eu reteta. Multumesc pentru trecere si iti urez sarbatori frumoase!

      Reply

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.