Menu
Dulciuri / Prajituri

Reteta de baclava

Daca sunteti fani deserturi orientale, dulci si aromate, atunci Reteta de baclava va fi pe placul vostru.

Se face mai usor decat ati crede.

Deserturile foarte dulci nu sunt punctul meu forte, chiar caut sa reduc mult zaharul folosit, dar pentru reteta de baclava, acest lucru nu este posibil.

Eu am ales varianta cu nuca si fistic, am adaugat ca si condimente: cardamom, cuisoare, scortisoara, galgant.

Practic, umplutura nu necesita mult zahar, insa pentru a face siropul specific, e nevoie de o cantitate mare.

A iesit foarte aromata si gustoasa, extrem de dulce pentru gustul meu, insa daca voua va plac aceste deserturi, o veti savura cu ochii inchisi.

Sper sa va placa si sa incercati si voi aceasta reteta de baclava!

baclava cu nuci baclava cu nuci baclava cu nuci

Timp preparare: 40 min Complexitate: mediu Nr. buc: aproximativ 30 

Ingrediente Reteta de baclava:
  • 1 pachet foi de placinta
  • 180 gr unt
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  • umplutura:
  • 400 gr miez de nuca (copt usor inainte)
  • 3 lg zahar pudra
  • 2 lgte pline scortisoara
  • 1/2 lgta cuisoare macinate
  • 1 lgta cardamom macinat
  • 1/2 lgta galgant
  • coaja rasa de portocala
  • Sirop de zahar:
  • 600 gr zahar tos
  • 500 ml apa plata
  • 1 felie de lamaie
  • sucul de la o portocala
  • coaja rasa de la portocala
  • in plus:
  • fistic prajit
Mod de preparare Reteta de baclava:

Se pregateste o forma de copt. Eu am folosit o tava din ceramica cu dimensiunea 30 x 20 cm.

Miezul de nuca se macina, jumatate fin, jumatate grosier. Mie imi place sa simt bucatele de nuca in umplutura. Se adauga condimentele, zaharul pudra, coaja de portocala si se amesteca bine.

Se unge tava cu ulei de floarea soarelui.

Untul se topeste si se lasa la temperat.

In tava pregatita, se asaza cate o foaie de placinta care se unge bine cu unt topit. Se formeaza un strat din 6 foi de placinta, unse fiecare cu unt.

Peste stratul de foi, se pune umplutura si se niveleaza frumos.

Se formeaza un alt strat din 6 foi, unse fiecare cu unt topit.

Baclavaua formata in tava se taie in romburi, cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit.

Se pune la copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de aproximativ 20 minute. Cand se rumeneste frumos, se poate scoate din cuptor.

Intre timp, se prepara siropul de zahar. Intr-un vas, se pune apa, se adauga zaharul, felia de lamaie si se pune totul la fiert. Cand siropul incepe sa fiarba, se mai lasa 5 minute pe foc, apoi se adauga coaja si sucul de portocala si se mai lasa 1-2 minute la fiert. Siropul se strecoara inainte de a fi folosit, apoi se toarna in fir subtire, asa fierbinte, peste baclavaua scoasa din cuptor.

NU turnati tot siropul odata, altfel riscati ca umplutura sa se desfaca si sa iasa la suprafata!

Dupa ce baclavaua este bine insiropata, se acopera cu un stergar curat si se lasa la racit.

Se serveste rece, ideal a doua zi, garnisita cu fistic maruntit.

Dupa temperare, eu am pus-o in frigider pana a doua zi.

Este excelenta la gust, foarte dulce si satioasa. Mai mult de 1-2 cuburi nu poti manca odata.

Sa va fie de folos!

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.