In curtea casei parintesti, creste o tufa mare de menta. Miroase minunat, are o culoare frumoasa. In aceeasi curte parinteasca, Teo a plantat un pui de afin. Anul acesta a rodit. Bine, nu am cules din abundenta, dar ne-am bucurat de cateva afine savuroase, proaspete.
Tarta de mai jos le incununeaza cu succes, atat menta, cat si afinele delicioase. Totul completat de gustul si parfumul suav al lamaii verzi.
O noua tarta, o noua combinatie, absolut de senzatie! Imi pare rau ca nu va pot convinge oferindu-va sa gustati, insa daca afinele sau menta sunt pe lista voastra de gusturi favorite, incercati aceasta tarta. Este minunata!
Timp de preparare: 1 h Nr de portii: 10-12
[ingredients title=”Ingrediente”]
aluat
170 gr unt
250 gr faina
80 gr zahar pudra
1 praf copt
1 ou
3 linguri cacao neagra
100 ml lapte dulce
1 praf sare
crema
250 ciocolata alba
250 gr mascarpone
200 gr iaurt natur
2 lamai verzi
5-6 fire menta proaspata
30 ml apa rece
200 gr afine (congelate)
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Untul rece, taiat cuburi, un praf de sare si faina cernuta cu praful de copt, se amesteca usor. Se adauga oul, cacaoa si laptele. Se framanta grosier un aluat care se da la rece.
Se pregateste o forma de copt. Se scoate aluatul de la rece, se intinde in strat uniform, gros cam de 1,5 cm apoi se asaza in forma de copt. Se inteapa din loc in loc cu o scobitoare sau cu o furculita. Se pune la copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade, timp de 20 -25 minute. Se scoate si se lasa la temperat. Este un aluat foarte fraged, foarte gustos.
Ciocolata alba se topeste pe baie de aburi. Intre timp, se spala bine lamaile, se stoarce sucul. Menta se rupe frunza cu frunza, se spala si se pune intr-un blender, cu putina apa. Se paseaza de cateva ori, apoi se scoate si se strecoara sucul. Branza mascarpone se amesteca cu iaurtul rece. Se adauga ciocolata alba topita si temperata, apoi sucul de lamaie si cel de menta. Se omogenizeaza si se da la rece sa se inchege usor. Se scoate apoi, se toarna peste aluatul de tarta si se da la rece o ora. Se traseaza mici linii circulare sau dupa preferinte. In momentul in care se va garnisi tarta cu afine, acestea vor lasa suc si va urma traiectoria liniilor trasate in crema, va iesi o grafica simpatica.
Tarta se serveste rece, este incredibil de savuroasa, si se distinge atat gustul de lamaie verde cat si cel de menta. Crema se comporta excelent, se incheaga fix cat trebuie ca sa nu curga in momentul in care se portioneaza tarta. Este placut parfumata, are o tenta usoara de verde si este extrem de delicioasa!
No Comments