De curand am cumparat niste caise mari, foarte parfumate si carnoase si am pregatit o sarja mica de Gem de caise. Nu erau ele cele mai frumoase caise, dar au fost foarte gustoase. Pe cele mai putin coapte le-am mancat, iar restul le-am transformat in acest gem. La prima vedere, mi-au parut necoapte, dar odata ce am gustat din ele, mi-am dat seama ca sunt cele mai gustoase din cate am mancat.
Am avut si din cele mici si rosiatice din care am pregatit de trei ori Gomboti cu caise.
Acestea de acum, nu au fost ele foarte ochioase, dar a iesit un gem super parfumat si cu o culoare intensa. Spre deosebire de Gemul de caise cu lavanda, pregatit la slow cooker, acum am ales varianta simpla.
Diferenta intre gem si dulceata sta in cantitatea de zahar folosita, plus ca la dulceata fructele se pastreaza intregi, pe cand la gem acestea se paseaza.
Eu nu am folosit mult zahar, fiind destul de dulci, plus ca imi place ca gemul de caise sa fie usor acrisor. La jumatatea timpului de fierbere, le-am pasat. Este prima data cand pasez fructele dintr-un gem, dar m-am bucurat ca am facut-o, a rezultat un gem de caise cremos si dulce acrisor, numai bun pentru clatite sau savurat cu paine si unt.
Cred ca reusita unui gem bun sta in soiul fructelor alese si gradul lor de coacere.
Sper sa va fie de folos!
Timp preparare: 1 h Nr. portii: 3 (borcanase 370 ml) Complexitate: medie
Ingrediente Gem de caise:
- 1,5 kg caise coapte bine
- 300 gr zahar (suplimentati in functie de cat de dulci sunt caisele)
- zeama lamaie
- 100 ml apa plata
Mod de preparare Gem de caise:
Caisele se spala si se desamburesc. Se taie felii si se pun intr-un vas larg. Se acopera cu zahar si zeama de lamaie si se lasa 15-20 minute asa. Daca preferati varianta mai dulce, dar si in functie de dulceata caiselor, puteti modifica dupa gust cantitatea de zahar. Mie mi s-a parut destul de dulce asa.
Se transfera compozitia pe foc, se adauga apa si se lasa pana incepe sa fiarba, iar caisele se inmoaie. Se paseaza usor cu un blender si se continua fierberea la foc mic pana cand compozitia devine legata.
Gemul se pune in borcanase din sticla, curate si se acopera cu capacele.
A iesit un gem foarte gustos, cremos.
Acestea sunt caisele pe care le-am avut:
No Comments