Menu
Conserve

Dulceata de trandafiri

Astăzi, o să vă aduc un dulce cu parfum suav, minunat la gust, dulceața de trandafiri, absolut delicioasă.
Minunată și darnică este încă natura, astfel că i-am putut păstra o frântură din frumusețea și parfumul ei în mici borcănașe.
Am un pont foarte bun pentru voi, ca să vă ușureze munca, dar vă spun totodată și ce să evitați ca să nu dați greș în vreun fel.
Dacă preferați dulceața de trandafiri mai legată și mai dulce, puteți suplimenta cantitatea de zahăr. Anul trecut eu am folosit 1,2 kg zahăr la jumătate din cantitate apă, respectiv 0,600 l apa și a fost oarecum cam mult.
Anul acesta am folosit o cantitate mai mică de zahăr și a ieșit perfect la consistență și suficient de dulce.
Sper să vă fie de folos această rețetă de dulceață de trandafiri!

Ingrediente Dulceata de trandafiri:

  •  100 buc trandafirași
  • 2 l apa plată
  • 1 lămâie
  • 3 kg zahăr alb
  • 1 plic sare de lămâie

Mod de preparare Dulceata de trandafiri:

Siropul de zahăr:

Mai întâi, se pregătește siropul de zahăr. Se poate folosi și zahăr brut, dar va schimba culoarea dulceții în final. Există două variante de preparare a siropului de zahăr.
Într-un vas mare, se toarnă apa, apoi se adaugă zahărul alb. Se transferă vasul pe foc, amestecând în când în când. Se lasă la fiert, la foc potrivit, până capătă consistență și se leagă ca un sirop.
A doua variantă: Se pun la fiert în aceeași cantitate de apă, câteva florescente de trandafiri; după ce au dat într-un clocot, se strecoară apa și se adaugă zahărul care se lasă la fiert, în același mod.
Siropul trebuie să fie bine legat, pentru ca atunci când se adaugă petalele de trandafiri, să nu mai fie lăsat mult pe foc, la fiert, altfel culoarea scade în intensitate.

Pregătirea petalelor:

Alegeți trandafirași de dulceață, din aceia micuți, parfumați, cu petale subțiri. Culegeți când sunt abia înfloriți, nu trecuti. Pregătiți petalele de îndată ce le-ați cules sau le puteți ține la frigider, cel mult până a doua zi. Din acel moment, există riscul să își piardă din parfum, culoare, prospețime. Asta vă spun din experiență, fiindcă anul trecut le-am lăsat câteva zile la frigider, într-o pungă de plastic și când i-am preparat, petalele erau pătate, ofilite, etc, iar culoarea dulceții a fost departe de ce ar fi trebuit să iasă.

Pont:
Ca să vă fie mai ușor la tăiat petalele, în momentul în care îi culegeți, rupeți-i cu tot cu un pic de tulpină (peduncul). Prindeți între 3 degete, toate petalele, țineți strâns și trageți-le de pe receptacul. Acum e momentul să decupați toate petalele odată. Cel mai bine, se vede în poze.
Așadar, odată terminată operațiunea de “pigulire”, se spală într-o apă rece, se lasă la scurs. Se transferă într-un vas, se presară 1-2 linguri de zahăr alb și sarea de lămâie. Se freacă petalele energic, până când scad în volum și capătă intensitate în culoare. Trebuie frecate bine, apoi scurse de apa lăsată. Se lasă 30 minute la rece, apoi se adaugă în siropul de zahăr. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn, se adaugă lămâia spălată, decojită și tăiată felii. Se mai lasă pe foc, 15- 20 minute maxim, apoi se ia vasul de pe foc. Se lasă dulceata de trandafiri să se liniștească un sfert de oră, apoi se toarnă în borcănașe curate, sterilizate. Se sigilează cu capace, se acoperă cu un prosop și se lasă până se temperează de tot. Se acoperă capacele cu hârtie și se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.
Este o dulceață cu o aromă fină, rafinată și absolut delicioasă.
Muncă multă, dar se merită să pregătiți dulceață de trandafiri!
Să vă fie de folos!

 

   

 

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.