Deserturile cu ciocolată mi se par incredibil de versatile, pline de combinații și de arome plăcute.
Îmi place mult să prajituresc, în funcție de ingredientele de care dispun sau de tema aleasă.
Desertul de astăzi se prepară ușor, nu respectă o retetă anume, insă a ieșit …maxim de gustos. Perfect ca și cremozitate și totuși dens, dulce cât a trebuit și aromat de la amaretto, a fost un răsfăt absolut.
Am ales zahărul de cocos, din curiozitate, am aflat câte ceva despre el și am vrut musai să îl încerc. Vă spun că are un indice glicemic mai mic decât zahărul obișnuit, dar are un parfum special, aduce a caramel. Acest zahăr se extrage din seva florilor de cocos, nu suferă multă prelucrare și este ușor mai dietetic, dacă vreți. Este destul de costisitor, însă pentru un desert festiv sau pentru o persoană care vrea o alternativă dulce la zahărul obișnuit, să știți că merită.
Dacă aveți musafiri sau vreți să vă răsfătati pur și simplu, încercați acest desert cu ciocolată.
Iar dacă vreți să plusați, adăugati și o cupă cu inghetată de fructe sau după cum vă place și vă veți desfăta papilele la maxim!
Duminică frumoasă!
Timp de preparare: 1 h Nr. portii: 6
Diametru forma: 6 cm
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 200 gr smântână grasă
- 200 ml lapte integral
- 200 gr ciocolată neagră
- 5 ouă de gaină
- caramel:
- 150 gr zahăr de cocos
- un praf sare
- 3 lg apă
- sos de ciocolată:
- 200 gr ciocolată neagră
- 50 gr unt
- 50 ml lapte integral
- 2 lg lichior amaretto
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Se pregătesc 6 forme mici din ceramică termorezistentă. Se așază într-o tavă/ formă de copt.
În alt vas, se toarnă 150 gr de zahăr de cocos (se poate înlocui cu zahăr obișnuit). Se pune vasul pe foc, se adaugă 2-3 lg apă și se lasă să se topească și să se caramelizeze. Atenție, focul să fie mic și supravegheați vasul ca să nu se ardă zahărul. După ce s-a topit, se toarnă câte o lingură în fiecare formă de ceramică, tapetând bine pereții acesteia. Se dau deoparte.
Se pornește cuptorul.
În compoziția de ciocolată, se adaugă, pe rând, câte un ou, omogenizând cu ajutorul unui tel. După ce s-au încorporat toate cele 5 ouă, se toarnă compoziția în cele 6 forme de copt. Se adaugă apa fierbinte în tava mare, cam de 2-3 degete. Se transferă cu totul în cuptor, la 170 grade C, timp de 40-50 minute.
Nu se deschide ușa cuptorului. Compoziția se va umfla la copt și va căpăta o textură fermă. După ce s-au copt, se lasă la răcit în cuptorul închis.
Separat, se pune pe baie de aburi un vas. Se adaugă ciocolata tăiată bucăți, untul și laptele. Se amestecă până la omogenizare, apoi se adaugă lichiorul.
După se s-au temperat ușor, se răstoarnă cu atenție deserturile pe mici farfurii. Atenție la sosul fierbinte de caramel.
Se garnisesc cu sos de ciocolată și amaretto și se servesc cu ochii închiși!
Un desert extraordinar de gustos, cu o textură fină, cremoasă, un deliciu! Cred că cel mai bun desert cu ciocolată pe care am avut ocazia să îl pregătesc și să îl savurez!
Să vă fie de folos!
[/preparare]
No Comments