Îmi plac mult tartele, se prepară ușor, se pot pregăti umpluturi diferite, de la fructe la ciocolată, la diverse combinații de arome și texturi.
Vă recomand să încercați o tartă frageda cu căpșuni sau o tartă cu ciocolată și căpșuni sau o tartă cu afine și lime, minunate toate.
Astăzi, aș vrea să vă vorbesc puțin despre crema de lămâie, lemon curd-ul cel îndrăgit. Teoretic, o cremă de citrice cu ouă (gălbenușuri) și unt, dar care se pregătește fără agent de închegare. Teoretic…
Practic, încă de la începuturi, rețeta a căpătat diverse variațiuni, astăzim pregătindu-se și din alte fructe, gem căpșuni sau zmeură, mango, etc, cu sau fără amidon, cu sau fără albușurile de la ou, etc.
Eu am pregătit-o de această dată după rețeta de mai jos, însă i-am adăugat un alt ingredient: ciocolată albă.
Știți cum a ieșit? Un deliciu!
Iată tarta mea cu cremă de lămâie și ciocolată albă! Știți voi vorba mea, se savurează cu ochii închiși!
Să vă fie de folos!
Timp de preparare: 1 h Nr. portii 6-8
[ingredients title=”Ingrediente”]
- aluat tartă:
- 130 gr unt
- un praf sare
- 250 gr făină de grâu
- 1 ou de găină
- 1 lg zahăr pudră
- 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
- crema de lămâie:
- 3 gălbenușuri
- 3 lg zahăr brut
- 100 ml suc proaspăt lămâie
- coajă rasă de lămâie (atenție, folosiți bio)
- 90 gr unt
- 40 ml limoncello (lichior lămâie)
- 80 gr ciocolată albă
- 400 gr smântână grasă
- ornat:
- 500 gr smântână pentru frișcă
- 2 lg zahăr pudră
- sos fructe:
- 200 gr fructe de pădure
- 1 lg amidon
- 50 ml apa
- 1 lg zahăr
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Într-un vas, se pune untul, se adaugă un praf de sare, făina cu un vârf de cuțit de bicarbonat și o lingură cu zahăr. Se amestecă, apoi se adaugă oul. Se frământă un aluat doar până devine omogen, nu trebuie frământat excesiv. Se ambalează în folie alimentară și se pune la rece o jumătate de oră.Se pregătește o baie de aburi.
Într-un vas termorezistent, se pun gălbenușurile și zahărul. Se omogenizează.
Se spală lămâia, se usucă cu un șervet de hârtie. Se rade fin coaja și se stoarce sucul apoi.
Se adaugă zeama de lămâie peste compoziția de ouă, se omogenizează și se transferă vasul pe baia de aburi. Se amestecă în continuu, cu un tel para. În momentul în care crema capătă consistență cremoasă, densă, se ia de pe sursa de căldură. Nu trebuie fiartă mult, își va schimba textura fină.
Se adaugă coaja de lămâie, ciocolata albă. Se amestecă ca să se topească ciocolata, apoi se adaugă și cubul de unt. Se amestecă până la omogenizare. Compoziția va deveni temperată, astfel încât se poate adăuga și lichiorul. Sigur, cine nu dorește, poate să omita folosirea lichiorului. Crema se depozitează la rece.Se pornește cuptorul, la 180 grade C.
Aluatul se scoate de la rece, se porționează în 6-8 bucăți. Fiecare bucată se întinde pe blatul înfăinat, se decupează în forma necesară. Se așază aluatul în forma de copt, se presează ușor ca să adere. Se înțeapă fiecare aluat cu ajutorul unei furculițe.
Toate porțiile de aluat de tartă se pun la copt, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, timp de 12- 15 minute, în funcție și de dimensiunea lor. După ce s-au copt, se scot, se lasă la temperat. Se vor umple cu cremă, doar în momentul în care vor fi reci și ușor întărite.Crema de lămâie se scoate de la rece.
Smântâna se bate într-un vas de inox, cu ajutorul unui mixer, până capătă consistență și devine pufoasă. Se încorporează crema de lămâie și se umplu formele de tartă. Se dau la rece, timp de o jumătate de oră.Smântâna pentru frișcă se bate la fel, într-un vas din inox, până capătă consistență, se adaugă zahărul. Tartele se ornează cu frișca proaspătă și se dau la rece din nou.Fructele de pădure se pun într-un vas. Se amestecă o lingură de amidon cu una de zahăr și împreună cu 50 ml de apă. Se toarnă acest amestec peste fructe, iar vasul se pune pe foc, amestecând ușor, se lasă până când sosul capătă o ușoară consistență. Se lasă la temperat.
Tartele se garnisesc cu sos de fructe.
Sunt absolut delicioase aceste tarte cu cremă de lămâie și ciocolată albă.Notă: Dacă doriți ca să obțineți o culoare vie, intensă la crema de lămâie, puteți folosi zahăr alb în loc de cel brut.Folosiți smântână naturală, veți simți diferența.
[/preparare]
No Comments