Astazi am pentru voi (pentru mine am avut deja :)))) o rețetă de prajitura insiropata, cu ciocolata si crema de ricotta.
Delicioasă, însiropata bine cu un sos de ciocolată, glazură și ornată cu cremă fină de ricotta.
Am folosit pesmet la blat în loc de făină, absoarbe și menține mai bine siropul. Aceeași rețetă de blat am folosit și la Savarinele reinterpretate.
Deci, dacă aveți în plan un desert pentru weekend, ocazie specială sau poate o întâlnire la o cafea cu un prieten drag, această prajitura insiropata, cu ciocolata si crema de ricotta este perfectă.
Sper să vă placă și vouă la fel de mult cum ne-a plăcut nouă!
Timp de preparare: 1 h 20 min Nr. portii: 16 Complexitate: medie
Dimensiuni tava : 20 x 20 cm
[ingredients title=”Ingrediente”]
- blat:
- 6 ouă de găină
- un praf de sare
- 6 lg pesmet
- 5 lg zahăr brut
- 2 lg cacao neagră
- sirop:
- 200 gr ciocolată 52%
- 200 ml lapte
- 200 ml apă
- glazură de ciocolată:
- 150 gr zahăr
- 300 ml apă
- 300 gr ciocolată 52%
- cremă de brânză:
- 250 gr ricotta
- 350 gr smântână grasă
- 4 lg zahăr pudră
- vanilie
- pt decor:
- flori comestibile
- fructe/ decor ciocolată
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Ingredientele pentru blat se țin la temperatura camerei minim o jumătate de oră.
Se pornește cuptorul la 160 grade C (cuptor electric)-180 grade C- cuptor pe gaz.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Într-n vas, se mixează albușurile și un praf de sare până devin albe și capătă consistență. Se adaugă zahărul, mixând continuu. Când se obține o bezea tare, se încorporează gălbenușurile, omogenizând compoziția. Se adaugă 6 linguri de pesmet și cacaua, amestecând ușor cu o spatulă. Odată omogenizată compoziția, aceasta se toarnă într- tavă prevăzută cu hârtie de copt.
Se pune la copt, în cuptorul preîncălzit, timp de 30-40 minute. Se poate face proba cu o scobitoare (se înțeapă blatul cu o scobitoare, dacă aceasta iese curată, atunci blatul este copt. Dacă nu iese curată, blatul mai trebuie lăsat încă 10 minute.)
Odată copt, blatul se scoate din cuptor și se lasă la temperat în tavă.
În timp ce se coace blatul, se pregătește siropul de ciocolată. Se topește ciocolata cu laptele, omogenizând continuu. După ce s-a topit, se lasă la temperat până la insiroparea blatului. În sosul de ciocolată obținut, se toarnă apă fierbinte și se amestecă până se obține un sirop fluid.
Blatul răcit se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, apoi se însiropează cu toată cantitatea de sirop.
Se pornește cuptorul la 160 grade C (cuptor electric)-180 grade C- cuptor pe gaz.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Într-n vas, se mixează albușurile și un praf de sare până devin albe și capătă consistență. Se adaugă zahărul, mixând continuu. Când se obține o bezea tare, se încorporează gălbenușurile, omogenizând compoziția. Se adaugă 6 linguri de pesmet și cacaua, amestecând ușor cu o spatulă. Odată omogenizată compoziția, aceasta se toarnă într- tavă prevăzută cu hârtie de copt.
Se pune la copt, în cuptorul preîncălzit, timp de 30-40 minute. Se poate face proba cu o scobitoare (se înțeapă blatul cu o scobitoare, dacă aceasta iese curată, atunci blatul este copt. Dacă nu iese curată, blatul mai trebuie lăsat încă 10 minute.)
Odată copt, blatul se scoate din cuptor și se lasă la temperat în tavă.
În timp ce se coace blatul, se pregătește siropul de ciocolată. Se topește ciocolata cu laptele, omogenizând continuu. După ce s-a topit, se lasă la temperat până la insiroparea blatului. În sosul de ciocolată obținut, se toarnă apă fierbinte și se amestecă până se obține un sirop fluid.
Blatul răcit se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, apoi se însiropează cu toată cantitatea de sirop.
-
Nu trebuie să vă temeți că e prea mult sirop, blatul va absorbi tot lichidul și va fi perfect în momentul savurării.
După ce a stat la însiropat minim o jumătate de oră, blatul se porționează în pătrate de 4 x 4 cm (sau după dorință).
Eu am folosit hârtii albe de brioșe pe care am așezat porțiile de blat.
Pentru glazura de ciocolată, se pun la fiert apa cu zahărul, se lasă să fiarbă 20 minute, la foc mic, până siropul începe să facă mici bule. Se adaugă ciocolata și se amestecă până aceasta se topește și sosul devine omogen. Așa fierbinte, se folosește pentru glazurarea prăjiturilor. Se toarnă cu o lingură peste fiecare cub de blat, apoi se lasă la temperarat. Se pun la rece, în frigider.Pentru crema de brânză, se mixează smântâna până capătă consistență. Brânza ricotta se spumează cu zahărul și cu vanilia. Se încorporează în frișcă și se omogenizează. Cu această cremă, se ornează fiecare prăjitură, apoi se dau din nou la rece. Se ornează după alegerea și gustul fiecăruia.Este o prăjitură extrem de bună, bine însiropata, cremoasă și dulce. Să vă fie de folos!
Eu am folosit hârtii albe de brioșe pe care am așezat porțiile de blat.
Pentru glazura de ciocolată, se pun la fiert apa cu zahărul, se lasă să fiarbă 20 minute, la foc mic, până siropul începe să facă mici bule. Se adaugă ciocolata și se amestecă până aceasta se topește și sosul devine omogen. Așa fierbinte, se folosește pentru glazurarea prăjiturilor. Se toarnă cu o lingură peste fiecare cub de blat, apoi se lasă la temperarat. Se pun la rece, în frigider.Pentru crema de brânză, se mixează smântâna până capătă consistență. Brânza ricotta se spumează cu zahărul și cu vanilia. Se încorporează în frișcă și se omogenizează. Cu această cremă, se ornează fiecare prăjitură, apoi se dau din nou la rece. Se ornează după alegerea și gustul fiecăruia.Este o prăjitură extrem de bună, bine însiropata, cremoasă și dulce. Să vă fie de folos!
[/preparare]
No Comments