Menu
Dulciuri / Prajituri

Savarina reinterpretata, cu ciocolata si amaretto

Am acceptat Provocarea GastroArt, găzduită de prietenii de la Bucataras.ro, și fiindcă mereu mi-am dorit să pregătesc niște savarine, am zis că aceasta este ocazia perfectă pentru Savarina reinterpretata, cu ciocolata si amaretto!

Nu sunt mare amatoare de savarine, nu mă atrag în mod special, însă pregătite cu sos de ciocolată și amaretto, și cremă de frișcă, au ieșit un deliciu!

Dacă sunteți amatori de deserturi cu ciocolată, aici găsiți colecția mea de ciocolatoase!

Din păcate, mare parte din pozele de la această rețetă, nu o mai am, dar pe viitor, când voi repeta Savarina reinterpretata, cu ciocolata si amaretto, pregătesc alte poze.

Vă urez o zi frumoasă și dulce precum savarina din imagini!

Timp de preparare: 1 h Nr. portii: 16

[ingredients title=”Ingrediente”]

  •  blat:
  • 6 ouă
  • un praf sare
  • 6 lg zahăr brut
  • 6 lg pesmet biscuiți
  • 2 lg cacao neagră
  • sirop:
  • 400 ml apă
  • 300 gr zahăr brut
  • 50 ml amaretto
  • 30 gr ciocolată neagră
  • glazură
  • 200 gr ciocolată neagră
  • 200 ml smântână lichidă
  • frișcă:
  • 400 gr smântână grasă
  • 60 gr zahar pudra
  • 100 gr mascarpone
  • decor
  • ciocolată

[/ingredients]

Savarina reinterpretata, cu ciocolata si amaretto

[preparare title=”Mod de preparare”]

 Se pregătesc ingredientele pentru blat.
Se pornește cuptorul la 160 grade C.
Albușurile se separă de gălbenușuri. Albușurile cuun praf de sare se bat spumă până devin dense și capătă consistență. Se adaugă zahărul, mixând în continuu. Când bezeaua a devenit fermă și densă, se adaugă gălbenușurile, omogenizând compoziția. Se adaugă pesmetul și cacaua, se încorporează. Compoziția omogenă se repartizează în formele de copt. Eu am folosit forme pentru savarine și câteva forme de mini guguluf. Se coc în cuptorul preîncălzit, aproximativ 20 minute, la 160 grade C.
Între timp, se pregătește siropul. Se fierbe apa cu zahărul, aproximativ 15 minute. Se adaugă câteva cuburi de ciocolată, se amestecă până la topire, apoi se lasă la temperat. Abia după răcire, se adaugă amaretto.
Notă: Pont de la Vladut de la Neața, am învățat că aromele se pun în siropul temperat, pentru a-și păstra savoarea.
Se pregătește o baie de aburi, se topește ciocolata împreună cu smântâna. Se amestecă până la omogenizare, apoi se lasă la temperat.

Atenție, crema nu se pune în frigider, se lasă la temperatură camerei-temperat, da?

Smântâna se bate cu ajutorul unui mixer, când devine pufoasă și aerată, se adaugă zahărul. Se adaugă și câteva linguri de mascarpone, se omogenizează. Frișca astfel obținută se pune într-un poche și se dă la rece până la utilizare.

Odată temperate toate, se montează savarinele.
Se imersează în sirop să își tragă singure cât e nevoie, apoi se scot pe un platou. Se glazurează cu ciocolată, apoi se dau 10 minute la rece. Se scot apoi, se ornează cu frișcă și se garnisesc după bunul plac.

Sunt absolut delicioase, bine însiropate și aromate plăcut de la amaretto!
Să vă fie de folos rețeta!

[/preparare]

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.