Menu
Dulciuri / Prajituri

Reteta Tiramisu clasic

Iubesc cafeaua in deserturi, imi plac mult si deserturile usoare si aromate, iar astazi va impartasesc reteta Tiramisu clasic.

L-am pregătit în diverse variante, Tiramisu cu piure de castane, sub formă de tort sau în varianta cea mai savuroasă de Minitort Tiramisu.
Ochisem de ceva vreme, pișcoturile cu cacao de la Boromir, tare apetisante, așa că Tiramisu a scris pe ele :)))
Am folosit mai mult amaretto la această reteta tiramisu clasic, a ieșit pe inima mea, deloc dulce, aromat și foarte, foarte gustos. L-am savurat cu ochii închiși! :)))

Timp preparare: 1 h Nr. portii: 24 

Ingrediente:
  •  800 gr pișcoturi cu cacao
  • 1 l cafea tare, foarte ușor îndulcită
  • 100 ml lichior amaretto
  • 6 gălbenușuri de ou (de găină)
  • 8 linguri zahăr brut
  • 600 gr mascarpone
  • 900 gr smântână pt. frișcă
  • cacao neagră pentru ornat
  • bomboane ciocolată
  • biscuiți cu amaretto
Mod de preparare:

 Se pregătește o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm, destul de mare.

Se pregătește o cafea tare, foarte puțin îndulcită, dar depinde de gustul fiecăruia cât de dulce să fie. Eu, prefer cafeaua neagră, fără zahăr deloc. (Acum, însă am folosit 1-2 lgte de zahăr.) Se lasă la temperat.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se pun într-un vas termorezistent, se adaugă zahărul și se mixează spumă cu un tel. Se transferă vasul pe baie de aburi și se continuă mixarea până se topește zahărul și se gătește gălbenușul, va căpăta consistență cremoasă. Se ia de pe baia de aburi, se adaugă lichiorul și se omogenizează. Puneți lichiorul la final, altfel își pierde din aromă. Crema de gălbenușuri se lasă la temperat, se va folosi doar în momentul în care este rece.

Smântâna pentru frișcă se ține la rece, preferabil și vasul din inox în care se va mixa. Apoi, cu ajutorul unui mixer, se spumează până capătă consistență și devine frișcă. Se adaugă brânza mascarpone, în tranșe, pentru a nu pierde din textura pufoasă de la frișcă. Se încorporează această compoziție în crema răcită de gălbenușuri și se omogenizează ușor. Dacă vă place gustul mai dulce, adăugați zahăr pudră. Pentru mine, a fost suficient de dulce.

În tava prevăzută cu hârtie de copt, se așază un strat de pișcoturi, se însiropează bine cu cafea. Se așază un strat de cremă, strat generos să fie, apoi se așază deasupra, presand foarte ușor, alt rând de pișcoturi, se insiropează. Urmează restul de cremă, în strat la fel de generos. Dacă preferați să incheiati cu cremă, păstrați din ea să vă ajungă pentru 3 tranșe. Eu am preferat, de data aceasta, să închei cu pișcoturi.
Așadar, urmează ultimul strat de pișcoturi, însiropate bine.
Se ornează cu bomboane de ciocolată, biscuiți și se pudrează totul cu cacao neagră.
Se dă la rece, preferabil, până a doua zi! Se porționează în felii generoase, se servește rece!
Este o reteta tiramisu clasic, absolut demențial! Să vă fie de folos!

 

  

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.