Menu
Dulciuri / Torturi

Minitort – Tiramisu

Azi e ziua declarata a indragostitilor, dar nu despre asta as vrea sa va vorbesc. Cand eram mai copila, imi placea si mie ziua asta, dar s-a plastifiat prea mult.
In fine, piticul meu de 5 ani imi spunea ieri: “mami, maine e ziua indragostitilor”, mi s-a parut atat de scump si nevinovat, si imi mai amintesc cum imi spune mereu ca el se va casatori cu mine :))
Asa ca, astazi si maine si poimaine si pentru totdeauna, este vorba despre dragoste, si despre destine unite, eu cu tati, tati cu mine, noi si copiii, legaturi atat de puternice.
Revenind la acest tortulet, nu este primul tiramisu pe care il fac sau savurez, dar este de departe cel mai bun. Pur si simplu ti se lipeste lingurita intre cerul gurii si limba si nu ii mai poti da drumul, decat ca sa poti savura alta bucatica de tort.
Nu vreau sa cunosc, sa aflu pareri contradictorii despre cum acesta este sau nu este tiramisu, cert este si va spun sincer, acest desert este tirami su! :))


 

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 60 gr unt
  • 1 praf sare
  • 2 linguri zahar brut
  • 2 oua de gaina
  • 2 lg cu varf faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura zahar amaretti
  • 1vrf. cutit bicarbonat
  • 1 vrf. lingurita praf copt
  • crema: 
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar brut
  • 250 gr mascarpone
  • 1 lingura whisky
  • 1 lingurita zahar amaretti
  • 20 gr unt
  • frisca
  • 200 gr smantana naturala 30%
  • 1 lingura zahar pudra
  • glazura/ bordura
  • 200 gr ciocolata neagra
  • insiropat
  • 1 cafea tare
  • ornat
  • pudra cacao
  • bomboane de ciocolata
  • in plus 
  • 4 cuburi turta dulce

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pornim cuptorul.

Pregatim doua forme de minitorturi, asezam hartie de copt in interior.

Mixam untul moale, un praf de sare si zaharul pana devine cremos. Adaugam cate un ou, mixam pana la incorporare. Adaugam cacaoa, bicarbonatul apoi faina si praful de copt. Radem un cubulet de turta dulce, incorporam pesmetul in compozitie. Omogenizam, turnam compozitia in cantitati egale in cele doua forme, Punem la copt, in cuptorul preincalzit, timp de 25 -30 minute. Scoatem apoi, lasam sa se raceasca de tot, indepartam hartia de copt. 

Doua galbenusuri le mixam cu doua linguri de zahar, transferam compozitia pe baie de aburi si lasam sa se lege o crema densa. Dam deoparte, incorporam branza mascarpone, si la final adaugam un cub de 20 gr unt. Adaugam taria, zaharul aromatizat si omogenizam. Dam la rece.

 

Pentru unul dintre tortulete, din cele doua albusuri ramase, le-am mixat bine ca pe bezea, am adaugat pesmentul de la turta dulce ramasa si am copt totul intr-o tava identica. Dupa ce s-a copt, am scos-o si am lasat-o la racit.

Pregatim o cafea naturala, un pic mai concentrata, fara zahar o prefer eu.

Mixam smantana rece, adaugam zaharul pudra si dam la rece.

Taiem blatul in doua straturi. Insiropam bine cu cafeaua rece, adaugam crema. Pentru al doilea tortulet, am inclus stratul de bezea cu turta dulce intre straturile de crema.

Incheiem cu un strat de blat. Ornam cu frisca rece, pudram cu cacao.

Pentru glazura sau bordura, topim ciocolata simplu. Va capata un aspect mat, cand se va intari.

Ornam cu bomboane de ciocolata, pudra de cacao si dam la rece pana la servire.

Concluzia, avem un blat extra fraged, insiropat cu cafea, crema fina cu whisky, frisca delicata.

Perfect! Nu pentru ziua lui Valentin, ci pentru ziua noastra de duminica in familie!

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  • Maria Udrea
    14 februarie 2016 at 17:19

    Ce minunatie ai facut aici! <3
    Tare frumos si gustos!
    Sa va iubiti maxim si cei mari si cei mici si sa impartasiti in jurul vostru numai numai ganduri bune si multa caldura sufleteasca!
    Ador tiramisu, chiar il aveam in plan, dar a trebuit sa abandonez ideea. 🙂
    Muah!

    Reply
  • Laura Nechita
    14 februarie 2016 at 20:14

    Merisor, Doamne ajuta! A iesit atat, dar atat de bun, incat dupa o saptamana agitata, a mers la fix:))) Multumim frumos, va pupacim!

    Reply
  • Diaconta
    15 februarie 2016 at 8:22

    Am zis ca-i minunat desertul tau,imi ramane doar sa va urez sa sarbatoriti iubirea in fiecare zi.Pupici

    Reply
  • Laura Nechita
    15 februarie 2016 at 15:22

    Dia, a spus prea frumos teroristul ca e ziua indragostitilor :))) Doamne ajuta sa fie asa! Te pupacim!

    Reply
  • Laura Din
    15 februarie 2016 at 17:07

    Arata bestial! Iar gustul sigur e extraordinar 😉 Numai cand citesc randuile din prezentare, mi se face pofta..

    Reply
  • maria mihalache
    15 februarie 2016 at 18:24

    Si frumos si gustos!

    Reply
  • Anonim
    24 februarie 2016 at 13:36

    Foarte bine arata , de gust nu ma indoiesc ca e minunat tot ce am incercat de la tine mai ales tortuletete sunt delicioase , ce diametru imi recomanzi pt forma taria sa fie crema? Gabriela!

    Reply
  • Laura Nechita
    24 februarie 2016 at 16:30

    Gabi, nu stiu ce ma intrebi :)))) deci, la cantitatea mea, am folosit doua forme mici, cred ca au 10 cm. Daca te uiti intr-o poza, vezi raportat la o lingura obisnuita cat de mici sunt. Daca vrei sa faci intr-o forma mai mare, obisnuita (26 cm sa zicem), iti recomand sa triplezi cantitatile, mai putin la mascarpone, cred ca doua cutii sunt destul. Dar sa insiropezi cu cafea multa, sa vezi ce nebunie iese!Te pupacesc cu drag! Te astept cu vesti!

    Reply
  • Anonim
    24 februarie 2016 at 17:47

    Vroiam sa zic daca whisky ul trebuie sa fie crema sau simplu, scuze Laurici azi scriu doar chinezeste. G

    Reply
  • Laura Nechita
    24 februarie 2016 at 19:44

    Ce simpatica esti :)))) da, eu de obicei folosesc amaretto, dar acum nu stiu ce mi-a venit sa folosesc whisky simplu, nu crema de whisky. Are o aroma aparte, dar care a rezonat cu restul ingredientilor. Daca ai amaretto, pune din acela! Important este sa fie o tarie asa…mai aspra! Te pup!

    Reply
  • Anonim
    25 februarie 2016 at 18:28

    Te pupacesc si eu Laurici!!! G.

    Reply

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.