Una dintre preferatele noastre este si delicioasa prajitura Alba ca Zapada. De data aceasta, am ales sa pregatesc foile dupa reteta Oanei, si am inlocuit zaharul cu indulcitor pudra Green Sugar.
Nu trebuie sa va feriti de coptul foilor, eu intind aluatul direct pe foaia de copt, indrept marginile cu un cutter de pizza si ies perfecte.
Aceasta prajitura Alba ca Zapada am pregatit-o cu ocazia sarbatorilor de iarna, in varianta fara zahar. A iesit perfect, frageda, dulce si nevinovata fiind pregatita cu indulcitor Green Sugar!
Sa va fie de folos!
Timp preparare: 1 h 30 min Nr. portii: 30 Dificultate: medie Dimensiuni tava: 28 x 20 cm
Untul moale si un praf de sare se mixeaza spuma. Se adauga indulcitorul si se spumeaza untul.
Oul se bate separat intr-un castronel, apoi se incorporeaza in compozitia de unt. Se adauga si iaurtul.
Faina* se cerne cu bicarbonatul de sodiu si se adauga peste compozitia de unt. Se amesteca usor cu o spatula, apoi se framanta cu mana pana se obtine un aluat omogen.
*Va recomand sa nu puneti toata faina de la inceput. Adaugati doar 400 gr faina si daca mai e nevoie, adaugati si restul.
Aluatul se pune in folie alimentara si se pune la rece, in frigider.
Intre timp, se pregateste crema pentru prajitura Alba ca Zapada.
Lamaia se spala bine, apoi se rade coaja si se stoarce sucul.
Intr-un vas, se amesteca faina, amidonul, indulcitorul, coaja de lamaie. Se adauga laptele, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Vasul se transfera pe foc, amestecand continuu pana cand compozitia incepe sa fiarba si sa se lege. La final, se adauga sucul de lamaie, se omogenizeaza si se ia de pe foc.
Crema trebuie sa fie inchegata, dar nu foarte densa. Se lasa putin la temperat, apoi se adauga untul si se amesteca pana acesta se topeste si crema devine omogena. Se poate gusta, daca mai e nevoie de indulcitor pudra sau suc de lamaie, se adauga, apoi se lasa deoparte. Important este sa fie pe gustul celui care o pregateste. Mie nu imi place foarte dulce, o prefer mai acrisoara.
Se porneste cuptorul la 160 grade C.
Aluatul se scoate de la rece, se portioneaza in 4 sferturi. Se intinde fiecare portie intr-o foaie dreptunghiulara direct pe hartia de copt, se taie marginile uniform, apoi se inteapa aluatul cu o furculita.
Se coace fiecare foaie* in cuptorul preincalzit, timp de 7-8 minute.
*Nu trebuie rumenite foile, ideal este sa ramana albe. Se manevreaza cu atentie, fiind foarte fragede cat sunt calde. Dupa ce se racesc, se intaresc si se pot manevra usor.
Se coc pe rand toate cele 4 foi.
Intr-o tava dreptunghiulara, se asaza hartie de copt, se asaza o foaie de prajitura, se intinde un strat de crema, se pudreaza cu putin indulcitor cu aroma de vanilie, apoi se preseaza usor alta foaie de aluat, alt strat de crema, pudra vanilata, aluat, crema si se incheie cu ultima foaie de aluat si restul de crema. Peste prajitura se presara nuca de cocos rasa. Se acopera cu o hartie de copt, se asaza un tocator din lemn care sa o tina presata, se pune intr-un ambalaj de plastic si se pune la rece.
Este perfecta dupa minim o zi de stat la fragezit.
No Comments