Menu
Dulciuri / Prajituri

Prajitura cu crema de lapte si dovleac

Prăjiturile cu foi au devenit plăcute și sunt spornice, mai ales când vrei să obții multe porții dintr-una.

Eu vă recomand si  prajitura cu foi si crema de lapte sau prajitura cu foi si crema de lamaie, prajitura cu foi cu bulion  

De data această, plecând de la rețeta unei prăjituri Albă ca Zăpada, am ajuns la ce vedeți mai jos. O Albă că Zăpada de toamnă, așa i-am spus. :))

Știu că există diverse rețete pentru aceeași prăjitură, însă eu am ales o variantă fără ouă, și ca să nu existe divergențe pe marginea autenticității unei rețete sau denumiri, am numit-o Prăjitură cu cremă de lapte și dovleac.

O prăjitură extraordinar de gustoasă, cu parfum de lămâie, aromă de toamnă de la scorțișoară, cardamom, dovleac îmbrăcat în sirop de arțar, un deliciu care a devenit și mai bun după câteva zile.

Vă invit la o porție virtuală și vă las și rețeta unei prăjituri foarte gustoase și spornice.

Să vă fie de folos!

Timp de preparare: 1 h Nr. portii: 30 Dimensiune foi: 20 x 30 cm

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • aluat foi:
  • 12 lg ulei
  • 12 lg lapte
  • 8 lg zahăr
  • un praf sare
  • 1/4 lgta bicarbonat de sodiu
  • 450-500 gr făină de grâu
  • crema de lapte:
  • 1 l lapte
  • 5 lg făină
  • 5-8 lg zahăr (eu am pus 5, a fost suficient pt gustul meu)
  • 1 lămâie bio
  • 200 gr unt
  • crema de dovleac:
  • 500 gr dovleac curățat
  • 100 ml sirop arțar
  • mix condimente (scorțișoară, nucșoară, cardamom, etc)
  • ornat:
  • nucă de cocos rasă

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Se pregătesc mai întâi foile.
Într-un vas, se amestecă laptele cu zahărul. Se adaugă uleiul. Făina (400 gr) se amestecă cu un praf de sare și bicarbonat și se cerne peste compoziția lichidă. Se omogenizează. În cazul în care compoziția este prea moale, se mai adaugă puțină făină, până se obține un aluat dens, nelipicios.
Atenție: nu adăugați toată făina de la început, este posibil să intre mai puțină.
Aluatul preparat se pune în folie alimentară și se pune la rece, timp în care se pregătesc cremele.
Într-un vas, se amestecă făina cu zahărul și un praf de sare. Se adaugă laptele, amestecând cu un tel pară, astfel nu se vor forma cocoloașe. Compoziția se transferă pe foc, amestecând continuu, până fierbe și se încheagă suficient. Se adaugă zeamă și coajă rasă de la o lămâie (spălată bine în prealabil).
Notă: În cazul în care credeți că preferați mai dulce, puteți suplimenta cantitatea de zahăr, dar rețineți că o parte de „dulce” va veni și de la dovleac și siropul de arțar.
După ce a fiert crema de lapte, se ia de pe foc, se lasă câteva minute să se tempereze, apoi se încorporează untul. Se dă deoparte.
Dovleacul se curăță, se taie cuburi mici. Într-un vas, se pune dovleacul, se adaugă sirop de arțar și condimentele. Se transferă pe foc și se lasă acoperit până devine moale și aromat. Se poate adăuga foarte puțină apă în cazul în care aveți un dovleac mai uscat.
Odată luat de pe foc, se pasează fin cu blenderul. Se adaugă câteva linguri de cremă de lapte.
Se scoate aluatul de la rece, se porționează în 5 părți. Se întind foi subțiri direct pe hârtia de copt. Se inteapa fiecarie foaie cu ajutotul unei furculite.
Se coc în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, aprox, 7-8 minute, în funcție de cât de groase le întindeți și de cuptor. Nu trebuie rumenite prea tare, trebuie să își păstreze aspectul alb.
Odată coapte, foile se lasă la temperat.
Se pregătește o tavă cu hârtie de copt. Se așază o primă foaie. Se pune jumătate din crema de lapte, se nivelează frumos, apoi se așază altă foaie de aluat. Se presează foarte ușor, cu atenție, să nu iasă crema pe la margini.
Se adaugă jumătate din crema de dovleac, se presară o linguriță de amestec de condimente. Urmează altă foaie de aluat, restul de cremă de lapte, apoi foaie aluat-restul de cremă de dovleac (se opresc 2-3 lg) și ultima foaie de aluat. Se presează ușor, se ornează cu restul de cremă de dovleac și se presară nucă de cocos.
Se acoperă cu hârtie de copt, se presează cu ajutorul unui tocător de lemn la dimensiunea prăjiturii și se dă la rece până a doua zi, timp în care foile se fragesc.
Eu vă recomand să o tăiați abia după 2 zile, prăjitura va fi perfect așezată și se va porționa foarte frumos.
Este o prăjitură foarte aromată și gustoasă și sunt convinsă că va fi pe placul vostru și al celor dragi.
Sper să vă fie de folos!

[/preparare]

    

 

1 Comment

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.