Menu
Dulciuri / Prajituri

Prajitura cu foi si crema de lapte

Aceasta prajitura am facut-o cu un an in urma. Nu am postat reteta pentru ca nu am reusit sa fac niste poze frumoase. De curand, am dat peste pozele facute atunci si reteta si mi-am amintit cat de buna este aceasta prajitura.
Sper ca atunci cand o voi face iar, sa pot sa ii fac poze frumoase, dar pana atunci, sper sa va fac impresie buna si cu acestea. Este o prajitura frageda, fina si gustoasa.



[ingredients title=”Ingrediente”]

  • pentru foi
  • 400 gr faina alba
  • 1 praf sare
  • 8 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 8 linguri zahar brut
  • 1 vrf. cutit bicarbonat sodiu
  • pentru crema:
  • 1 litru lapte
  • 5 linguri zahar alb
  • 2 – 3 linguri amidon
  • 150 gr unt
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 borcanel gem de merisoare.
  • pentru glazura
  • 400 gr ciocolata neagra
  •  200 ml lapte dulce
  • 40 gr unt

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Foile

Intr-un castron, punem uleiul cu zaharul si cu un praf de sare. Amestecam cu un tel si adaugam laptele si bicarbonatul de sodiu. Amestecam bine, apoi adaugam faina treptat, amestecand cu un tel. Cand compozitia devine vartoasa, incepem sa framantam cu mana pana obtinem un aluat dens si nelipicios. Il ambalam in folie alimentara si il dam la frigider cat timp pregatim crema. Apoi scoatem aluatul de la frigider, taiem in 3 portii egale si intindem trei foi pe care le coacem in cuptor, la foc mediu, aproximativ 10- 12 minute.

 

Crema

Intr-un castronel, amestecam amidonul cu zahar si cu semintele de vanilie. Adaugam un pic de lapte cat sa omogenizam compozitia, apoi turnam restul de lapte si punem la fiert pe foc. Amestecam continuu, crema se va intari relativ repede. Dupa ce a fiert si s-a inchegat, adaugam untul. Amestecam ca sa se topeasca, apoi dam crema la rece.

In aceeasi tava in care am copt foile, asezam o hartie de copt si apoi o foaie de aluat. O ungem cu gem de merisoare, apoi punem jumatate din crema de lapte. Intindem crema uniform si asezam alta foaie si presam usor. Ungem din nou foaia cu gem de merisoare si punem restul de crema. Intindem si apoi asezam ultima foaie si presam usor.

 

Glazura

Topim pe baie de aburi ciocolata cu laptele si untul si amestecam sa se omogenizeze. Turnam glazura calda peste prajitura. Dam la rece pana a doua zi. Portionam cu un cutit bine ascutit.
Este o prajitura foarte frageda si fina.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

9 Comments

  • Cristea Dana
    9 februarie 2015 at 9:38

    Ce prajitura faina!!! Pup :*

    Reply
  • Alina Vicu
    9 februarie 2015 at 10:04

    Extraordinara! Deja balesc numai vazand ingredientele.
    P.S. Mie-mi plac pozele, sunt reusite! Nu inteleg ce nu-ti place la ele…

    Reply
  • mikaela
    9 februarie 2015 at 11:59

    Foarte bine arata ,insa 2 linguri amidon la 1 l lapte …nu e ok,ar rezulta o compozitie prea fluida ;iar cantitatea de zahar ar reveni pentru 1/2 l lapte.

    Reply
  • Laura Nechita
    9 februarie 2015 at 19:27

    Mikaela, stiu ce vrei sa spui. Crema iese fluida, dar cand se raceste devine mai "gelatinoasa" si fragezeste mai bine foile. Legat de cantitatea de zahar, sigur ca se poate suplimenta, insa gandeste-te ca foile au deja zahar, dulceata…e si ea dulceata, iar glazura de ciocolata la fel. Deci, pentru mine si pentru ai mei, cantitatea de zahar este suficienta. Repet: se poate suplimenta si amidonul si zaharul. Ma bucur ca ai avut ragaz sa vezi reteta, iti multumesc pentru vizita si te mai astept! Seara frumoasa!

    Reply
  • simonacallas
    10 februarie 2015 at 6:17

    Nu pot sa cred ca ai tinut ascunsa minunatia asta de prajitura 🙂 Arata super, si pozele sunt foarte frumoase, brava! >:D<

    Reply
  • Simona
    12 februarie 2015 at 12:55

    Mai, nu stiu de ce tot fug eu de foile astea.. Zici ca-s nebuna! Da`, nu mai bine vi tu o fuguta sa mi le faci?! :))

    Reply
  • Paula Gafitescu
    14 februarie 2015 at 20:19

    Eu pot sa spun ca prajitura asta arata foarte apetisant. Deci nu inteleg ce problema ai tu cu pozele, pun in evidenta prajitura foarte bine. Plus ca e si extrem de gustoasa. Pupici!

    Reply
  • Alexandra
    13 martie 2015 at 21:57

    Vaaaai. Cum arata! Ce-mi faci tu mie la ora asta? :-))

    Reply
  • Sasha
    29 mai 2015 at 14:35

    De cand salivez la o prajitura cu foi de casa. Dar o fac in curand. Curand, curand.

    Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.