Cand eram in liceu, aveam o cunostinta care facea si vindea pe strada Placinte cu branza dulce. Calde, pudrate cu zahar, dispareau cat ai zice branza. :))
Piticii mei mananca cu mare pofta o placinta buna, fie ca e cu mere, cu branza sau cu alta umplutura, insa prefer sa le fac la cuptor. Mi se pare mai comod de copt.
Mai multe retete placinte
Sper sa va placa si voua, sunt tare gustoase, plus ca nu am folosit zahar in compozitia de branza, ci un alt ingredient mai usor si mai bun. Sper sa va placa si varianta mea de Placinte cu branza dulce!
Simplu, bun, de casa! Sa va fie de folos!
Timp preparare: 1h 30 min Nr. portii: 8 – 10 Dificultate: ridicata
[ingredients title=”Ingrediente”]
- aluat:
- 500 gr faina
- 250 ml lapte dulce
- 3 oua
- 20 gr drojdie proaspata
- 1 lgta zahar brut (pt drojdie)
- un praf sare
- umplutura:
- 700 gr branza de vaci
- 4 lg smantana grasa
- 50 – 60 ml sirop de artar
- coaja de lamaie (bio)
- 3 oua
- 2-3 lg gris
- pentru uns:
- 1 ou
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei ca sa nu fie reci cand le folosim.
Se pun drojdia si o lingurita de zahar intr-un vas mic cu 50 ml apa calduta (nu fierbinte). Se lasa sa se activeze maiaua.
Intre timp, se cerne faina, se adauga un praf de sare. Se face un locas, se adauga drojdia si se amesteca foarte usor, dupa care se adauga ouale, laptele caldut. Se framanta usor, cu mana, pana se omogenizeaza si se obtine un aluat elastic, deloc lipicios. Se acopera cu un stergar curat si se lasa deoparte, la dospit.
Eu pornesc cuptorul in acest moment, la foc mic si asez castronul cu aluat deasupra aragazului. Caldura acestuia ca fi numai potrivita pentru dospirea aluatului.
Intr-un vas, se faramiteaza branza de vaci, se adauga smantana, ouale, siropu de artar si coaja de lamaie rasa. Se omogenizeaza energic cu o lingura, apoi se adauga grisul si se amesteca de 2-3 ori. Compozitia se da la rece pana in momentul utilizarii.
Nota: daca branza de vaci este mai apoasa, recomand 2-3 lg de gris in plus.
Odata dospit, aluatul se transfera pe un blat infainat, se portioneaza dupa preferinte si se intinde in discuri potrivite, nu foarte groase, dar nici foarte subtiri. Intr-una din jumatatea fiecarui disc de aluat, se asaza 1-2 lg cu compozitie de branza, se acopera cu cealalta jumatate de aluat si se preseaza marginile cu o furculita.
Fiecare placinta se asaza in tava prevazuta cu hartie de copt si se mai lasa la cald.
Inainte de a pune placintele la copt in cuptor, se ung cu ou batut.
Se coc la 170 grade C, aproximativ 25- 30 minute, pana se rumenesc frumos.
Se scot, se ung repede cu apa fierbinte, apoi se acopera cu un stergar curat si se lasa la termperat.
Dupa ce s-au racit de tot, se pot pudra cu zahar.
Sunt foarte gustoase, se pot lua la pachet si chiar savura la micul dejun alaturi de o cana cu lapte sau cu ceai.
Sa va fie de folos!
[/preparare]
2 Comments
Veronica
2 ianuarie 2022 at 16:39Bună ziua, de ce se ung cu apa fierbinte? Mulțumesc
Laura Nechita
5 ianuarie 2022 at 20:53Apa fierbinte inmoaie suprafata, iar acoperite, devin pufoase si bune.