Cand eram in liceu, aveam o cunostinta care facea si vindea pe strada Placinte cu branza dulce. Calde, pudrate cu zahar, dispareau cat ai zice branza. :))

Piticii mei mananca cu mare pofta o placinta buna, fie ca e cu mere, cu branza sau cu alta umplutura, insa prefer sa le fac la cuptor. Mi se pare mai comod de copt.

Mai multe retete placinte

Sper sa va placa si voua, sunt tare gustoase, plus ca nu am folosit zahar in compozitia de branza, ci un alt ingredient mai usor si mai bun. Sper sa va placa si varianta mea de Placinte cu branza dulce!

Simplu, bun, de casa! Sa va fie de folos!

placinte cu branzaplacinte cu branza

Timp preparare: 1h 30 min Nr. portii: 8 – 10 Dificultate: ridicata

Ingrediente

  • aluat:
  • 500 gr faina
  • 250 ml lapte dulce
  • 3 oua
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 1 lgta zahar brut (pt drojdie)
  • un praf sare
  • umplutura:
  • 700 gr branza de vaci
  • 4 lg smantana grasa
  • 50 – 60 ml sirop de artar
  • coaja de lamaie (bio)
  • 3 oua
  • 2-3 lg gris
  • pentru uns:
  • 1 ou

Mod de preparare

Ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei ca sa nu fie reci cand le folosim.

Se pun drojdia si o lingurita de zahar intr-un vas mic cu 50 ml apa calduta (nu fierbinte). Se lasa sa se activeze maiaua.

Intre timp, se cerne faina, se adauga un praf de sare. Se face un locas, se adauga drojdia si se amesteca foarte usor, dupa care se adauga ouale, laptele caldut. Se framanta usor, cu mana, pana se omogenizeaza si se obtine un aluat elastic, deloc lipicios. Se acopera cu un stergar curat si se lasa deoparte, la dospit.

Eu pornesc cuptorul in acest moment, la foc mic si asez castronul cu aluat deasupra aragazului. Caldura acestuia ca fi numai potrivita pentru dospirea aluatului.

Intr-un vas, se faramiteaza branza de vaci, se adauga smantana, ouale, siropu de artar si coaja de lamaie rasa. Se omogenizeaza energic cu o lingura, apoi se adauga grisul si se amesteca de 2-3 ori. Compozitia se da la rece pana in momentul utilizarii.

Nota: daca branza de vaci este mai apoasa, recomand 2-3 lg de gris in plus.

Odata dospit, aluatul se transfera pe un blat infainat, se portioneaza dupa preferinte si se intinde in discuri potrivite, nu foarte groase, dar nici foarte subtiri. Intr-una din jumatatea fiecarui disc de aluat, se asaza 1-2 lg cu compozitie de branza, se acopera cu cealalta jumatate de aluat si se preseaza marginile cu o furculita.

Fiecare placinta se asaza in tava prevazuta cu hartie de copt si se mai lasa la cald.

Inainte de a pune placintele la copt in cuptor, se ung cu ou batut.

Se coc la 170 grade C, aproximativ 25- 30 minute, pana se rumenesc frumos.

Se scot, se ung repede cu apa fierbinte, apoi se acopera cu un stergar curat si se lasa la termperat.

Dupa ce s-au racit de tot, se pot pudra cu zahar.

Sunt foarte gustoase, se pot lua la pachet si chiar savura la micul dejun alaturi de o cana cu lapte sau cu ceai.

Sa va fie de folos!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Arhive