Gogoși glazurate cu ciocolata se numără printre deserturile preferate ale copiilor, dar nu numai. Fie că sunt rețete rapide, cu iaurt, dulci, umplute sau simple, gogoșile aduc un zâmbet larg celor care le preferă; dacă mai sunt și glazurate cu miere sau ciocolată, deja devin de nerefuzat.
Nu spun că sunt dietetice, dimpotrivă, sunt destul de calorice si nerecomandate; însă consumate cu moderație, pregătite la cuptor în loc de prajitul clasic, cred că merită făcute, mai ales într-un weekend friguros și ploios.
Cu siguranță, în varianta prăjite în ulei, gogoșile au un gust mai bun; cele pregătite la cuptor, sunt mai ușor de făcut, se coc odată toate, iar faptul că scăpam de prăjeală este un mare atu.
Am pregătit de câteva ori aceste gogoși glazurate cu ciocolata și am reușit să le îmbunătățesc de fiecare dată, astfel încât să obțin niște gogoși pufoase, moi și gustoase.
Cei mai sinceri critici sunt, ca de obicei, piticii mei :)))
Sper să vă fie de folos ponturile din cadrul rețetei de mai jos
Timp de preparare: 2 ore Nr. portii: 20 – 25
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 550 gr făină albă de grâu
- un praf de sare
- un praf de bicarbonat de sodiu
- 2 lg zahăr brut
- 20 gr drojdie proaspătă
- 50 ml apa caldă
- 250 -300 ml lapte dulce, cald
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 2 ouă
- glazură
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 100 ml smântâna dulce
- fulgi cioco
- miere
- scorțișoară
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Într-un vas, se pune la încălzit smântâna dulce, se adaugă ciocolata tăiată bucăți și se amestecă până la omogenizare, apoi se dă deoparte și se lasă să se tempereze.
Drojdia se amestecă cu o lingură de zahăr, puțină apă caldă. Se lasă până se umflă ușor.
Într-un castron, se cerne făina cu un praf de sare și unul de bicarbonat.
Se face un locaș în mijlocul făinii, se adaugă drojdia activată, ouăle, încă o lingură cu zahăr brut, laptele cald. Se amestecă la început cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mână. Spre final, se adaugă câte puțin ulei și se frământă până devine elastic și nelipicios.
Se pregătește o tavă de copt, se așază o foaie de copt.
Odată crescut aluatul, se pune pe blatul de lucru înfăinat ușor. Se porționează în două jumătăți, se întinde în strat egal, gros de 2-3 cm și se decupează forme după alegerea fiecăruia. Gogoșile se transferă în tava de copt, la distanță de 3-4 cm una de alta, se mai lasă 15-20 min la crescut.
Se încălzește cuptorul la 180 grade C. Tăvile cu gogoși se pot așeza pe aragaz cât timp se preincalzeste cuptorul. După ce au crescut în tavă, se pun la copt, aproximativ 20 minute. Nu trebuie rumenite foarte mult, fiindcă vrem să rămână pufoase și urmează să fie glazurate cu ciocolată sau miere.
Separat, se pregătește o cană cu apă fierbinte și o pensulă pentru uns.
Se depozitează într-o caserolă de plastic cu capac, astfel vor rămâne moi.
Să vă fie de folos varianta mea de gogoși glazurate cu ciocolată!
[/preparare]
No Comments