Prajitura cu foi cu bulion este una dintre cele mai savuroase prajituri, una care se topeste efectiv in gura. De cand a vazut-o la Masterchef, Teo m-a tot rugat sa o pregatesc si acum i-a venit randul. Prajitura cu foi cu bulion ramane una dintre cele mai delicioase prajituri cu foi!
Sper sa o pregatiti si voi si sa vedeti cat de buna iese! Sa va fie de folos!
Timp preparare: 2 h Nr. portii: 40 Complexitate: ridicata
Ingrediente:
-
- pt blat
- 12 linguri ulei
- 10 linguri (2 -3 lg bulion pe care il diluam cu apa)
- 4 linguri zahar brut
- 2 linguri gris
- 1/2 kg faina
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 1 lgta zeama lamaie
- pt crema
- 1,5 l lapte dulce
- 200 gr gris
- 200 gr unt
- coaja de portocala
- 5 linguri zahar brut
- 400 gr gem caise/ prune
Mod de preparare:
Intr-un castron, amestecam uleiul si zaharul pana se topeste acesta din urma. Adaugam bulionul si bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie. Adaugam faina, grisul si amestecam, apoi incepem sa framantam un aluat pe care il dam o jumatate de ora la frigider.
Il scoatem, il taiem in 4 si intindem 4 foi pe care le coacem cam 7-8 minute in cuptorul preincins. Eu intind foile pe o foaie de copt si le asez mult mai usor pe dosul tavii. Lasam foile la racit.
Punem la fiert laptele, cand s-a infierbantat, adaugam grisul si amestecam continuu sa nu se formeze cocoloase. Dupa ce s-a umflat, adaugam zaharul si mai amestecam un pic. Dam deoparte si adaugam untul si coaja de portocala rasa; amestecam pana la omogenizare si dam crema la rece.
Eu am folosit tava pe care am copt foile, am asezat o hartie de copt si am asezat prima foaie, jumatate din crema de gris, a doua foaie, gemul de caise, alta foaie si restul cremei si ultima foaie. Am asezat o alta hartie deasupra si am pus un fund de lemn ca sa stea stransa prajitura. Am dat la rece.
A doua zi, am desfacut prajitura, am portionat-o si am servit cu placere. Este o prajitura care efectiv se topeste in gura!
4 Comments
corina
11 decembrie 2021 at 14:054 linguri zahar insemnand cat ,50 grame? Daca e asa,imi convine,in general prajiturile cu foi (si nu numai) au dulce din belsug.
Laura Nechita
11 decembrie 2021 at 15:08Corina, cantitatea aproximativa de zahar intr-o lingura, ar fi de 18-20 gr. 4 linguri sunt suficiente pentru un aluat, oricum crema va fi dulce si gemul la fel. Eu de obicei, folosesc cantitati reduse de zahar,nu imi place gustul de dulce foarte intens. Desigur, exista deserturi care necesita mult zahar, gen bezea, etc. Eu zic ca se poate pune zahar dupa gustul fiecaruia. Zi frumoasa si multumesc pentru trecere!
Lucia Iordache
17 februarie 2023 at 8:08Dar grișul la foi ,când îl punem?
Multumesc!
Laura Nechita
18 februarie 2023 at 20:22Buna seara! Multumesc mult pentru atentionare! Grisul se adauga odata cu faina. Spor si o seara buna!