Menu
Dulciuri / Prajituri

Reteta de Indiene

Este pentru a treia oara cand pregatesc aceasta Reteta de Indiene, atat de gustoase, incat trebuie sa le savurati cu ochii inchisi.

Vezi si reteta de Amandine cu cafea

De multa vreme imi faceau cu ochiul, asa ca am pornit spre inspiratie de la reteta Gabitei, careia ii multumesc si ale carei poze m-au cucerit.

Par complexe, dar se fac relativ usor, nu va mai spun cat de repede se mananca :))

Desi nu e prima data cand le fac, va spun ca e prima data cand am reusit. Va explic la modul de preparare ce greseli am facut si de ce nu mi-au reusit din prima.

Oricum, de fiecare cand le-am facut, gustul a fost senzational, textura lor cremoasa si aroma portocalei le-au dus detasat pe locul celor mai bune prajituri.

prajituri Indiene

prajituri Indiene

Timp preparare: 1,5 h (plus timpii de asteptare) Nr. portii: 18 Complexitate: medie

Ingrediente Reteta de Indiene:

  • blat:
  • 3 oua de gaina
  • 3 lg zahar alb
  • 3 lg faina
  • un praf sare
  • Sirop:
  • 100 ml apa
  • 50 ml suc portocala
  • 3 lg zahar (daca preferati mai dulce, puteti suplimenta)
  • coaja rasa de portocala
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 4 lg zahar
  • 400 gr smantana grasa 32%
  • 150 gr mascarpone
  • 5 foi gelatina
  • In plus:
  • coaja de portocala (proaspata, tocata marunt sau confiata)
  • Glazura ciocolata:
  • 200 gr ciocolata neagra (cu lapte)
  • 50 ml smantana lichida

Mod de preparare Reteta de Indiene:

Se prepara discurile de aluat.

Intr-un vas, se spumeaza albusurile, adaugand un praf de sare. Cand devin albe, se adauga zaharul, mixand in continuare. Odata obtinuta bezeaua lucioasa si densa, se incorporeaza galbenusurile.

Se adauga faina cernuta si se omogenizeaza compozitia cu ajutorul unei spatule.

Eu am folosit un poche pentru a forma discurile in tava de copt, prevazuta cu hartie.

Se pun cu poche-ul la distanta de 3 cm intre ele. Se coc la 170 grade, timp de 15 – 17 minute. Cand devin rumene pe margini, se pot scoate din cuptor. Se lasa la temperat, apoi se desprind usor cu o spatula. Se vor lasa usor dupa copt, sa nu va mahniti, vor fi perfecte dupa insiropat.

Intre timp, se prepara siropul pentru a se putea raci in timp util.

Intr-un vas, se adauga apa, sucul de portocala, zaharul si coaja de portocala. Se lasa pe foc pana incepe sa fiarba, apoi se ia de pe foc si se lasa la temperat.

Crema se pregateste foarte usor.

Gelatina se hidrateaza in putina apa rece (atentie, apa trebuie sa fie rece, nu calda!).

Cele 3 galbenusuri se amesteca intr-un vas cu zaharul. Compozitia se transfera pe foc, amestecand pana devine cremoasa. Atentie, focul trebuie sa fie mic si sa amestecati continuu, altfel riscati sa obtineti omleta arsa, cum am patit eu :))) Cand devine cremoasa, se adauga gelatina hidratata si scursa si se amesteca pana la omogenizare. Atentie: gelatina nu trebuie fiarta, doar topita. Crema se lasa la temperat, dar nu de tot sa obtineti piftie :)))

Se mixeaza smantana rece pana capata consistenta si devine pufoasa, apoi se incorporeaza branza mascarpone, iar la final crema de oua cu gelatina. Vasul cu crema se pune in frigider pentru 15 – 20 minute, ca sa se inchege si sa isi pastreze forma cand spritati crema pe discuri. Verificati cu o lingura daca este ferma compozitia, daca nu, trebuie sa o mai tineti la rece.

Se pregateste o tava mare pe care se asaza hartiute de briose. Mie mi-a fost mai usor sa le manevrez dupa aceea.

Se ia fiecare disc de blat (pregatiti intai jumatate din cantitate, cele care vor forma baza), se trece rapid prin siropul de portocala.

Nu trebuie insiropate excesiv cum am facut eu prima data, pentru ca se vor inmuia prea mult si nu isi vor mai pastra forma.

Deci, le treceti rapid prin sirop si le asezati pe cate o hartiuta.

Se spriteaza pe fiecare disc cate un mot generos de crema, se presara coaja de portocale. Deasupra fiecarui mot de crema, se asaza alt disc de blat insiropat la fel de repede. Se spriteaza alt mot deasupra si se dau la rece, minim o ora ca sa se inchege bine. Eu le-am tinut la rece pana a doua zi.

Ciocolata se topeste pe baie de aburi, apoi se adauga smantana lichida, amestecand pana la omogenizare. Abia dupa ce glazura este temperata, se poate pune peste prajiturile reci.

Sunt absolut delicioase, cand iei cu lingurita din ele, pur si simplu se topesc. Merita fiecare ingredient si fiecare minut din pregatirea lor.

Sa va fie de folos!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.