Exista foarte multe povesti legate de acest desert, asa ca astazi vi-l impartasesc sub forma de tort Tiramisu.
Cert este un lucru: este un desert italian, unul delicios, iar ceea ce il distinge de celelalte deserturi este aroma si gustul de cafea si crema mascarpone.
Exista foarte multe variante ale acestui desert, mai ales datorita zonelor unde se pregateste.
Eu am pregatit cateva variante de Tiramisu, clasic, cu fructe de padure, cu piure de castane. Acum insa a venit la rand…un tort. Un tort tiramisu, insa cu cateva ingrediente surpriza.
Sper sa va placa si aceasta varianta.
Ingrediente:
- pt blat:
- 7 oua
- 7 lg zahar brut
- 150 gr turta dulce
- 100 gr miez nuca
- 2 lg zahar pudra
- pt crema:
- 600 gr mascarpone (ar fi fost ideal sa am 750 gr)
- 200 gr ciocolata alba
- cateva linguri lichior amaretto
- pt sirop:
- 150 gr zahar brut
- 200 ml cafea tare
- 100 ml apa
- pt ornat:
- cacao neagra
- cateva linguri crema
Mod de preparare:
Turta dulce si miezul de nuca se baga la robot si se macina, nu foarte fin, dar nici grosier. Dam deoparte.
Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cand s-au transformat intr-o spuma tare, adaugam zaharul brut si mixam in continuare pana se incoporeaza. Adaugam, unul cate unul, galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.
Adaugam 12 linguri din mixul de nuca, in 3 transe, amestecand usor cu o paleta de mixer dupa fiecare transa. Procedand astfel, bezeaua nu se va lasa.
Pregatim una sau doua forme de copt (cu diametru egal), prevazute cu hartie sau unse cu unt si pudrate cu faina. Turnam compozitia in mod egal si le punem la copt in cuptor…evident! :)) lasam la foc mediu, cam 20-25 minute, pana capata o culoare rumena, frumoasa. Le scoatem apoi din cuptor, si le lasam la racit pe un gratar.
Intre timp, punem zaharul la caramelizat si amestecam usor cu o lingura de lemn, pana se topeste uniform. Adaugam cafeaua peste caramel si apa si lasam sa fiarba un pic, pana obtinem un sirop. Dam deoparte sa se raceasca. Este un sirop…delicioos!
Topim ciocolata alba pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca si o adaugam peste mascarpone. Amestecam cu un mixer pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam cateva linguri de lichior si mai amestecam un pic cat sa se incorporeze lichiorul. Dam deoparte.
Dupa ce s-au racit toate, intr-o forma de copt cu inel detasabil, asezam primul blat, insiropam bine, asezam un strat generos de crema, apoi asezam cel de-al doilea blat si presam ca sa se niveleze crema de dedesupt. Insiropam cu restul de sirop, asezam restul de crema (oprim cateva linguri pt moturile de deasupra, dar nu e musai, doar daca doriti sa il ornati) si nivelam cu o spatula. Dam la rece 2-3 ore.
Dupa ce a stat la rece, detasam inelul, pudram cu cacao suprafata tortului, marginile le imbracam in pesmet ramas din mixul cu nuca. Crema ramasa o amestecam cu o lingura de cacao. Formam cateva moturi de crema. Eu nu am vrut ceva special de ornat, am vrut sa il pastrez mai simplut.
Dam din nou la rece sau servim o portie chiar atunci.
Va asigur ca este un tort excelent, cu un gust special!
-
Tipsuri:
- eu am folosit forme de copt cu diametrul de 24 cm.
- ar fi bine ca turta dulce sa fie un pic uscata, se macina mai usor.
- puteti insiropa cat mai mult blatul, mie mi-a fost teama sa nu se desfaca blatul.
- folositi amaretto pt crema, sigur ii va conferi un gust deosebit.
29 Comments
Maria Udrea
4 februarie 2014 at 15:58Vai, Laura, cat de bine poate arata!
Ce poze clare si reusite faci!!!!
Cat de bun poate fi!!!
Cat de priceputa esti!!!!
Mai am putin si te intreb daca vrei sa fii sotia mea? :)))))))))))))))
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 14:04Merisor, sarumana! vrei sa stii ceva? si eu m-as marita cu tine, ce rasfat ar fi pe capul meu cu atatea bunaciuni cum faci tu :))) dar sa vedem Adi ce zice ;;) muaah!
Rocsy Ciobanu
4 februarie 2014 at 16:26Uite asa tort as servi si eu pentru ca este absolut delicios. Bravo Laura!
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 14:05Rocsule, cu drag te-as servi, muaah!
Anonim
4 februarie 2014 at 16:48Un deliciu o sa il fac abia astept arata tare bine! <3 Gabriela.
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 14:05Gabriela, abia astept sa imi spui cum ti-a iesit! Te pup!
DiaMar bucataria galbena
4 februarie 2014 at 18:02Wow,super bun!
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 14:07Mihaela, am avut ceva emotii fiind un experiement, dar ma declar cucerita de el :)) Te pup!
Anonim
4 februarie 2014 at 19:22…ft. frumos si cred ft. bun!
..asteptam reteta de cand ti l-am vazut pe bucataras!…apropo esti plina de viata sa ramai tot timpul asa!
Muahh!!:) Camy
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 14:06Cami, multumesc mult pentru aprecieri! A fost tare bun :))) Te pupacesc!
Alina Vicu
5 februarie 2014 at 6:25Cum ma faci tu sa salivez de dimineata.
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 14:08Alina, vrei sa facem schimb cu bunaciunea aia cu branza? ;;) muaaah! :)))
Anca Rm
5 februarie 2014 at 6:29Vai cum arata tortura asta :d , super
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 14:10Anca, multumesc mult. Nu am insistat asupra decorului, l-am preferat simplu, dar este tare bun! te astept la o felie :))) Muaah!
dulceiutesarat
5 februarie 2014 at 14:21Arata foarte bine. Despre gust, voi sti doar daca il prepar, n-are ce sa nu fie bun. Tiramisu fara piscoturi, n-am mai intalnit dar un tort cu turta dulce este inedit. Era interesant sa-i spui tort din turta dulce.
Laura Nechita
5 februarie 2014 at 17:04Multumesc mult, Lia! Am stat un pic in cumpana cu privire la denumire, insa am optat in final pt tiramisu :)))
dulceiutesarat
5 februarie 2014 at 14:30sa nu pierzi vremea sa raspunzi 🙂 pt ca n-o sa mai tin minte ca sa ma intorc :). butonul care sa ma anunte apare o secunda la previzualizare si dispare, nu permite sa marchez. in mod normal eu nu mai pierd vremea sa previzualizez, faceam asta doar aici pt. buton dar nu merge.
TeoBucatar
7 februarie 2014 at 9:18Cel mai bun tort, in orice ocazie!
Laura Nechita
10 februarie 2014 at 11:31Teo, multumesc pentru vizita!>:d<
Haplea
9 februarie 2014 at 7:48Ador tiramisu in orice forma!!!!
Laura Nechita
10 februarie 2014 at 11:32Victor, tare mult mi-as dori sa il poti gusta! >:d<
Andreea Mohorea
10 februarie 2014 at 8:27DELICIOS !!!
Laura Nechita
10 februarie 2014 at 11:33Andreea, ma bucur ca iti place! poate il incerci, este un deliciu! Muah!
Timea
16 februarie 2014 at 11:41Ce bine arata!
Laura Nechita
16 februarie 2014 at 15:40Timea, multumesc mult! Duminica frumoasa! >:d<
Sidonia Toncean
27 februarie 2014 at 14:11O idee excelenta sa faci tort, imi place !
Si imi place mult si blatul ce l-ai facut din nuca si turta dulce…de retinut !
Zici ca ai facut cu piure de castane ? Merg sa caut….
Te tzuc Laura !
Laura Nechita
27 februarie 2014 at 16:47Sidy, sarumana de vizita! Ma bucur ca iti place, este un deliciu tortul asta! Am incercat data trecuta si cu piure de castane. Gasesti la raionul de congelate, pachete de piure congelat sau la borcan. Te pup cu drag!
Anonim
8 martie 2014 at 16:05Buna Laura! De cand asteptam sa fac tortul asta…..acum l-am terminat, dar, din pacate…….am esuat. Crema nu a iesit deloc pufoasa, ci s-a branzit de tot. Nu stiu de ce. Am pus 750 g mascarpone, am pus si mai multa ciocolata, vreo 300-350 g, cred. Oare unde am gresit? Lichiorul amaretto unde se gaseste si cat costa? Eu am pus Sheridan's. Anca
Laura Nechita
8 martie 2014 at 20:26Anca, ma bucur ca ai ales sa faci tortul tiramisu. Esteun deliciu, chiar deliciu. Imi pare rau sa aud de crema 🙁 este o crema simpla, ma gandesc ca poate ai mixat-o prea mult sau poate ai pus ciocolata fierbinte. Probabil ca depinde si de consistenta branzei. Chiar nu stiu ce s-ar fi putut intampla. Legat de lichior, nu ar trebui sa fie o problema, eu am luat Amaretto de la Kaufland, cred ca e in jur de 20-30 lei, nu mai tin minte cat a costat sticla. Eu zic, data viitoare cand folosesti mascarpone in combinatie cu ciocolata, sa pui cate un pic din cioco in branza si sa amesteci usor cu mixerul la viteza mica, doar cat sa se incorporeze, iar cioco sa nu fie fierbinte. Oricum, chiar daca nu e pufoasa crema, sunt convinsa ca gustul va fi la fel de bun. Daca vrei sa remediezi crema, freaca spuma un pic de unt (50 gr) si adauga cate o lingura de crema, mixand la viteza mica pana incoporezi toata crema. Te pup si te mai astept !