Mâncărurile cu ceapă sunt foarte gustoase, asa ca as vrea sa va impartasesc si aceasta reteta de tocanita de ceapa cu chiftelute de pui.
Tatăl meu face niște tocane cu multă ceapă, bune de te lingi pe degete. Gătită lent și fără multe condimente, ceapa iese tare gustoasă și dulceagă, ceea ce nouă ne place mult.
În general, tocănițele sunt mâncăruri gustoase, suculente care plac multor persoane, inclusiv piticilor mei.
Vă recomand să încercați reteta de tocănița de vițel, pregătită la slow cooker sau tocănița de gălbiori. Un deliciu în toate cazurile.
Astăzi încerc să vă fac poftă cu această tocăniță de ceapă cu chifteluțe de pui. A ieșit minunat și asta datorită faptului că s-a gătit lent, înăbușit și a ieșit foarte gustoasă.
Pregătiți și o mămăliguță, scoateți și niște castraveți de la borcan și aveți un prânz boieresc :))
Poftă bună!
Ingrediente:
- 5-6 cepe galbene
- 2 cepe roșii
- 1 ardei gras roșu
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 100 gr pastă de roșii (bulion)
- sare
- 500 gr carne tocată (pui)
- 1 ceapă
- sare
- usturoi
- 500 ml apă
- rozmarin proaspat
Mod de preparare:
Carnea de pui se condimentează cu sare, piper, usturoi, după bunul plac. Se adaugă o ceapă tocată mărunt. Se amestecă bine, apoi se pune la rece câteva ore.
Înainte cu o oră să pregătim tocănița, se scoate carnea de la rece, se formează chifteluțe de mărime potrivită, se așază într-o tavă cu hârtie de copt și se pun la copt, în cuptorul preîncălzit, la foc iute. Se lasă 15-20 minute, apoi se întorc și se mai lasă 10-15 minute.
Separat, se curăță cepele și ardeiul. Se taie julien.
Separat, se curăță cepele și ardeiul. Se taie julien.
Se pune la încins o tigaie (preferabil una cu diametru mare), cu ulei, apoi se adaugă ceapa și ardeiul tăiate. Se lasă focul iute la început, (atenție să nu o ardeți), apoi se reduce focul și se lasă să se gătească înăbușit, cam 20 minute. Astfel va ieși dulceagă, gustoasă.
În momentul în care chifteluțele sunt gata, se transferă în tigaie. Se lasă câteva minute.
În momentul în care chifteluțele sunt gata, se transferă în tigaie. Se lasă câteva minute.
Se diluează pasta de roșii în 300-400 ml de apă. Se toarnă peste ceapă, în tigaie. Se amestecă ușor cu o spatulă din lemn cât să se omogenizeze sosul peste ceapă. Se lasă totul la foc mic, să se gătească lent și bine. Se adaugă un praf de sare și se acoperă cu un capac. Dacă mai e cazul, mai adăugați puțină apă.
Se lasă pe foc mic, aproximativ 30 minute, până când scade sosul și ceapa devine rumenă. Se potrivește gustul cu sare, dacă e nevoie. Se servește cu mămăliguță caldă sau cu turte făcute în casă, iese o nebunie.
Se lasă pe foc mic, aproximativ 30 minute, până când scade sosul și ceapa devine rumenă. Se potrivește gustul cu sare, dacă e nevoie. Se servește cu mămăliguță caldă sau cu turte făcute în casă, iese o nebunie.
Dacă doriți, puteți adăuga 1 linguriță de zahăr brut peste sos, eu nu am folosit zahăr, dar știu acest pont de la bunica mea. Ea folosea o linguriță de zahăr la mâncărurile cu legume, în special cele cu ceapă, ardei sau la mâncarea de mazăre.
Puteți opta pentru prăjirea chiftelelor, însă la cuptor ies mai suculente și mai gustoase.
Garnisiți cu câteva frunze de rozmarin dacă vă place aroma lui.
Să vă fie de folos!
No Comments