Inca de cand am gasit aceasta reteta aici, am stiut ca voi pregati si eu aceste Briose cu unt si lapte, mai ales ca piticii sunt mari pofticiosi. Deseori am gasit retete foarte frumoase la Recette Gâteau – 750g, asa ca va invit sa le urmariti pagina.
Nu aveti nevoie de multe ingrediente, insa e nevoie de putina rabdare. :)) La final insa veti fi rasplatiti cu cele mai pufoase si gustoase briose cu unt si lapte.
Acest aluat este unul absolut senzational, totusi ca si diferenta pentru data viitoare, voi folosi zahar la jumatate, eventual il voi face fara zahar si voi unge briosele cu niste miere.
Nu am respectat forma de covrig, le-am visat exact ca pe niste briose, iar in mijloc, la copt, am pus niste migdale in coaja. Astfel a ramas un locas pentru a pune gem, bomboane, nutella, etc.
Va recomand aceasta reteta cu toata inima!
Timp preparare: 2,5 h Nr. portii: 8 Complexitate: ridicata
Ingrediente:
500 gr faina de grau
1/2 lgta sare
60 gr zahar
15 gr drojdie proaspata
30 ml apa calduta
2 oua de gaina
200 ml lapte
100 gr unt
aroma dupa gust
galbenus pt uns
Mod de preparare:
Se pregatesc si se cantaresc ingredientele.
Eu am folosit robotul pentru prepararea aluatului.
Drojdia se pune cu o lingurita zahar si putina apa calduta.
Se cerne 1/2 kg de faina, se adauga sarea. Peste faina se adauga zaharul, ouale, untul, laptele si drojdia activata.
Eu am adaugat putin rom.
Se porneste robotul si se framanta aproximativ 10 minute pana se obtine un aluat dens si lipicios. Se opreste robotul.
Vasul se acopera cu un stergar curat si se lasa la dospit aproximativ 2 h.
Dupa cele 2 h, se scoate aluatul pe o planseta din lemn, infainata sau pe o suprafata de lucru.
Aluatul se imparte in 8 bile egale, apoi se ruleaza fiecare sub forma de snur, apoi se indoaie de la jumatate, rasucind capetele, apoi se strange sub forma de cerc.
Se asaza fiecare briosa pe o tava prevazuta cu hartie de copt. Se unge fiecare cu galbenus de ou. Se mai lasa 5 – 10 minute, apoi se pun in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru aproximativ 25 – 30 minute.
Eu le-am copt pe programul cu ventialatie, coacere sus-jos.
Dupa ce s-au copt, se lasa putin la temperat, apoi se scot pe un gratar de bucatarie.
Se servesc alaturi de o cana cu lapte. Sunt de nota 20!
Buna, Ionela! Este in regula daca folosesti o cantitate mai mica de zahar. Nu este nevoie sa adaugi faina. In schimb, e posibil ca in functie de tipul fainii, cantitatea de lichid sa ceara +/-50 gr faina. Depinde si de tipul de unt, de marimea oualor. Oricum, aluatul nu trebuie sa iasa prea moale. Spor sa ai!
2 Comments
Ionela
28 ianuarie 2021 at 0:21Dacă scot 30 de gr de zahar, adaug mai multa faina? Se păstrează echilibrul aluatului? Arata foarte bine! Sper sa iasă și ale mele la fel de pufoase
Laura Nechita
28 ianuarie 2021 at 10:16Buna, Ionela! Este in regula daca folosesti o cantitate mai mica de zahar. Nu este nevoie sa adaugi faina. In schimb, e posibil ca in functie de tipul fainii, cantitatea de lichid sa ceara +/-50 gr faina. Depinde si de tipul de unt, de marimea oualor. Oricum, aluatul nu trebuie sa iasa prea moale. Spor sa ai!