Nimic mai bun decât o reteta de placinte cu telemea si marar 🙂
Cel puțin pentru mine, aflată de partea sărăturilor! Plăcintele cu brânză sărată sunt preferatele mele.
Ca să vă conving, vă invit să vedeți și rețeta de Plăcinte cu aluat de casă și brânză sărată sau Plăcintă de casă cu brânză și spanac.
De data aceasta, reteta de placinte cu telemea si marar nu are drojdie. Are în schimb două ingrediente care o fac specială: smântâna și puțină telemea. Aluatul a ieșit grozav, textura ca la plăcintele de la patiserie.
Să vă fie de folos!
Timp de preparare: 40 min Timp de asteptare: 2 h Timp de coacere: 25 min Nr. portii: 10
[ingredients title=”Ingrediente”]
- aluat:
- 100 gr unt
- 300 gr smântână grasă (30%)
- 2 ouă de găină
- 50 gr telemea
- 500 gr făină de grâu (+/-50 gr)
- umplutura:
- 400 gr telemea de capră
- 200 gr ricotta
- 100 gr smântână
- 1 ou de găină
- 1 leg mărar verde
- 2 lg griș
- pt. uns:
- 1 ou de găină
- opțional:
- susan/ mac
[/ingredients]
Reteta de placinte cu telemea si marar
[preparare title=”Mod de preparare”]
Se pregătesc ingredientele la îndemână și se cântăresc.
Untul rece se taie cubulețe. Se pune într-un castron, se adaugă smântâna rece, ouăle și se frământă ușor. Se adaugă telemeaua rasă și făina. Se frământă bine până se omogenizează și se obține un aluat nelipicios. Se pune în folie alimentară și se pune în frigider pentru câteva ore. Eu l-am lăsat până a doua zi.
Umplutura se pregătește astfel: într-un alt castron, se fărâmițează bine telemeaua (se poate rade), se adaugă ricotta și smântâna. Se amestecă energic cu un tel, se adaugă oul. Se încorporează, apoi se adaugă grișul. Se amestecă.
Mărarul se spală bine, se toacă mărunt și se adaugă în compoziția de brânză, amestecând puțin să se distribuie uniform. Compoziția de brânză se pune la rece, în frigider, pentru câteva ore. Eu am lăsat-o până a doua azi, acoperită cu un capac.
După ce au stat la rece, și aluatul și umplutura se scot.
Pe un blat înfăinat, se întinde jumătate din aluat (restul se pune înapoi la rece).
Se decupează cercuri din aluat. Eu am folosit o presă pentru paste. Merge și manual.
În mijlocul fiecărui disc de aluat se așază o lingură cu brânză, se întinde puțin, apoi se presează marginile. Se așază fiecare plăcintă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se procedează la fel și cu restul de aluat.
Plăcintele se ung cu ouă bătut (eu am folosit oul întreg, nu numai gălbenușul) și se pun la frigider o jumătate de oră.
În acest timp, pornim cuptorul, la 160 grade C (cuptor electric)-180 grade C la cuptorul cu gaz.
După ce au stat la rece, plăcintele se pun în cuptorul preîncălzit, la temperaturile specificate mai sus, eu am folosit funcția de coacere sus-jos, timp de 25 minute.
Se scot când devin rumene și lasă la temperat.
Sunt absolut grozave, vă recomand cu toată inima această rețetă de plăcinte cu telemea și mărar.
[/preparare]
No Comments