Menu
Dulciuri / Torturi

Tort cu lămâie și cremă de afine

Îmi plac foarte mult fructele de pădure, motiv pentru care am visat de ceva vreme la acest tort cu lămâie și cremă de afine. Afinele și lămâia fac o combinație foarte reușită, mai ales dacă preferați gust fresh și răcoritor.

Ca să vă dovedesc că am dreptate, vă recomand rețeta de Tartă cu mentă, lime și afine sau rețeta de Guguluf cu lămâie, coacăze roșii și afine sau delicioasa Tartă cu iaurt, afine și lămâie verde! Acest tort cu lămâie și cremă de afine nu este un tort dulce, ci unul răcoritor, ușor acrișor, parfumat. Eu am folosit îndulcitor, dar voi puteți folosi zahăr, în aceleași cantități.

Sper să găsiți inspirație în această rețetă de Tort cu lămâie și cremă de afine !

 

 

Timp de preparare: 2 h   Nr. portii: 8   

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • blat (formă 18 cm):
  • 6 ouă de găină
  • un praf sare
  • 6 lg îndulcitor
  • 6 linguri făină
  • 4 lg ulei
  • 30 ml zeamă de lămâie
  • insiropat:
  • 500 ml apă
  • 50 ml zeamă de lămâie
  • 30 ml lichior de lămâie
  • 2 lg îndulcitor
  • crema de afine:
  • 200 gr afine proaspete
  • 250 gr cremă de brânză
  • 250 gr smântână grasă
  • 3-4 lg îndulcitor
  • frișcă:
  • 200 gr smântână grasă 35%
  • 100 gr mascarpone
  • 1 lg îndulcitor
  • glazură:
  • 200 gr ciocolată neagră
  • 200 ml smântână lichidă
  • în plus:
  • zmeură proaspătă
  • afine proaspete

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”] Tort cu lămâie și cremă de afine

 Blatul

Se pregătesc ingredientele pentru blat. Se păstrează la temperatura camerei timp de 30 min.

Se pornește cuptorul, la 180 grade C-cuptor cu gaz, 160 grade C-cuptor electric.
Se pregătește o formă de copt rotundă, cu inel detașabil. Se tapetează cu hârtie de copt și se pune deoparte.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se mixează cu un praf de sare și ulei până se obține o emulsie omogenă.
Într-un vas, se mixează albușurile cu un praf de sare. Când devin dense și capătă consistență, se adaugă îndulcitorul treptat, mixând în continuare. Când bezeaua devine fermă, se încorporează gălbenușurile. Urmează făina, treptat, iar la final zeama de lămâie.
Compoziția omogenă se toarnă în forma de copt, se bate ușor de blatul mesei, apoi se transferă în cuptorul încălzit. Se coace timp de 40 min. Se poate face proba scobitorii pentru siguranță.
Odată copt blatul, se scoate din cuptor și se lasă puțin la temperat, apoi se scoate din forma de copt și se lasă până se răcește de tot.

Crema de afine

Pentru crema de afine, se pasează afinele fin cu blenderul. Se strecoară printr-o sită, apoi se lasă puțin deoparte.
Crema de brânză și îndulcitorul se pasează fin cu blenderul, apoi se adaugă îndulcitorul.
Smântâna se mixează până capătă consistență și devine pufoasă. Se încorporează în crema de brânză. Se adaugă și sosul de afine și se omogenizează. Crema se pune la rece până la montarea tortului.

Într-un vas, se pune o cantitate de 500 ml apă. Se adaugă îndulcitorul, lichiorul și zeama de lămâie. Eu am preferat o aromă mai pregnantă de lămâie, astfel că am folosit și zeamă de lămâie. Se poate folosi doar lichiorul de lămâie.

Montarea tortului

Blatul de tort răcit se taie în 4 straturi egale. Se însiropează fiecare strat.
În aceeași formă în care s-a copt blatul, se pune o hârtie de copt și se montează tortul.
Se așază un strat de blat însiropat, urmează un strat generos de cremă de afine. Se presară afine și zmeură după gustul fiecăruia. Urmează alt strat de blat însiropat, alt strat de cremă, fructe. Ultimul strat de blat se garniseste cu restul de cremă.
Tortul se dă la rece până a doua zi.

Odată pregătit, se scoate cu atenție din forma de copt.

Se mixează smântâna pentru frișcă. Când capătă consistență și devine pufoasă, se adaugă brânza mascarpone și îndulcitorul.

Tortul se ornează după gust cu crema de frișcă obținută și se dă din nou la rece.

Pentru glazură, se topește ciocolata în smântâna lichidă, pe baie de aburi. Se amestecă continuu până se topește ciocolata. Când compoziția devine omogenă, se ia de pe baia de aburi și se lasă la temperat.

Tortul se glazurează cu crema de ciocolată și se ornează cu fructe și diverse ornamente!

Este un tort foarte fresh, cu aromă de lămâie și gust minunat de fructe de pădure!

Pentru cei care doresc, pot folosi zahăr în locul îndulcitorului, în aceleași cantități sau după propriul gust!

Să vă fie de folos!

[/preparare]

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Catalina
    14 iunie 2022 at 19:47

    Bună ziua
    Ce fel de îndulcitor folosiți?

    Reply
    • Laura Nechita
      15 iunie 2022 at 9:11

      Buna, Catalina! Eu folosesc Green Sugar pentru a indulci. Multumesc mult, zi frumoasa!

      Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.