Imi plac mult aluaturile, imi place sa ma si joc cu ele, asa ca as vrea sa va impartasesc reteta pentru aceste minunate Chifle pufoase.
Aluatul nu cere multe ingrediente, insa cere putina rabdare, dar va promit ca veti obtine cele mai si cele mai pufoase chifle!
Va recomand si aluatul pentru Briose cu unt si lapte, sunt senzational de bune!
Aceste chifle pufoase nu au prins a doua zi, asa ca a trebuit sa le fac din nou. Piticii mei le papa cu falcutele pline, mai ales ca sunt pufoase si miros grozav! Sunt ideale pentru sendvisuri, mic dejun, pachetel sau chiar pentru un picnic in familie.
De multe ori cumparam chifle pentru hamburgeri, dar va spun, nici nu mai intentionez sa mai iau de acum. Aceste chifle pufoase sunt de 1000 de ori mai bune si mult mai gustoase, dar si proaspete.
Sper sa va placa aceasta reteta simpla, iar daca pregatiti si voi aceste chifle pufoase, va astept cu o poza pe pagina mea de facebook!
Timp preparare: 2 h Nr. portii: 12 Complexitate: medie
Ingrediente Chifle pufoase:
- 500 gr faina de grau alba
- 1/2 lgta sare
- 10 gr drojdie proaspata
- 1 lgta zahar
- 50 ml apa calduta
- 50 gr unt
- 280 – 300 ml lapte (in functie de tipul fainii)
- 1 galbenus pt uns
- chimen negru/ susan
Mod de preparare Chifle pufoase:
Intr-un vas, se cerne faina impreuna cu sarea.
Drojdia si o lingurita zahar se pun intr-un castronel, peste care se adauga 50 ml apa calduta. Se lasa 10 minute deoparte.
Untul moale, laptele la temperatura camerei se adauga peste faina, iar la final drojdia.
Se framanta foarte bine aluatul. Eu va recomand sa folositi un robot, dar merge si manual. Cu cat framantati mai mult, cu atat aluatul va fi mai pufos.
Dupa framantare, se acopera vasul cu o folie alimentara si se lasa la dospit, intr-un loc cald si ferit de curent, timp de 1-2 ore. Aluatul trebuie sa isi tripleze volumul.
Dupa dospire, aluatul se rastoarna pe un blat infainat si se framanta usor cat sa i se dea o forma rotunda.
Cu ajutorul unui cutit de panificatie, se portioneaza aluatul ca in poza. Se ia fiecare fasie si se roteste intre maini, pana ia forma sferica. Chiflele se asaza intr-o tava prevazuta cu hartie de copt, la distanta de 3 cm una fata de alta. Dupa modelare, se acopera cu un stergar curat si se mai lasa la crescut timp de 15-20 minute.
Dupa acest timp, se ung usor cu galbenus amestecat cu 2 lg de apa si se presara sare si seminte. Eu am preferat susan negru.
Se coc in cuptorul preincalzit, la 200 grade C, coacere sus-jos cu ventilatie, timp de 20-25 minute.
Se scot din cuptor dupa coacere si se acopera cu un stergar curat.
Sunt incredibil de gustoase si pufoase! Sa va fie de folos!
4 Comments
Claudia Baban
26 ianuarie 2021 at 21:28La cei de ar tine dieta nici ca te gandesti.Arata de mori langa ele .
Laura Nechita
26 ianuarie 2021 at 21:46Lasa, Dia, ca eu asa am vazut la o prietena ca face :)))) Te pup, tu stii ca nu ai nevoie de dieta! :-*
Claudia
27 ianuarie 2021 at 10:59Ce prietene mai ai si tu,numai la rele te invata :)))))De mai tine mult pandemia asta,va trebui sa reinnoim garderoba,ca nici de dieta nu ne arde.
Laura Nechita
27 ianuarie 2021 at 11:27Stai ca vine alta… musai sa ne adaptam si la asta :))))