Astazi va poftesc la Papanasi muntenesti cu sos de zmeura, absolut deliciosi, mai ales ca am folosit aroma de migdale.
Spre deosebire de papanasii moldovenesti, care se prajesc in baie de ulei si se servesc cu smantana si dulceata, papanasii muntenesti sunt mai usor de pregatit, zic eu. Poate voi aveti alta parere.
De data aceasta, am folosit un pesmet din biscuiti cu unt, am aromatizat compozitia cu lichior de migdale si am pregatit un sos dulce-acrisor din zmeura proaspata si parfumata.
Deliciosi! Absolut deliciosi acesti Papanasi muntenesti cu sos de zmeura! :))
Va invit sa cititi mai jos reteta dupa care i-am pregatit eu.
Timp preparare: 30 minute Nr. portii: 20 Dificultate: medie.
Ingrediente Papanasi muntenesti:
- 150 gr branza de vaci
- 2 oua de gaina
- 1 praf sare
- 2 lg zahar pudra
- 150 – 180 gr faina
- lichior de migdale
- in plus:
- 300 gr pesmet de biscuiti cu unt
- 200 gr zmeura
- 50 ml apa
- 1 lg zahar pudra
Mod de preparare Papanasi muntenesti:
Acesti Papanasi muntenesti, cu sos de zmeura se pregatesc foarte usor.
Se pune la fiert un vas (o cratita cu diametru mai mare) cu apa si un praf de sare.
Biscuitii cu unt se faramiteaza. Daca folositi pesmet din paine, il puteti rumeni in putin unt, intr-o tigaie, pe foc. Adaugati apoi zahar, condimente (scortisoara, etc). Eu am avut niste biscuiti cu unt, foarte gustosi si am preferat sa fac pesmet din ei pt papanasi.
In alt vas, se amesteca ouale, un praf de sare, 2 linguri lichior de migdale, zaharul si branza de vaci. Se amesteca bine, bine pana se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca pana se obtine un aluat omogen, usor lipicios.
Atentie: aluatul are tendinta de a cere mai multa faina. Nu adaugati, lucrati repede cu aluatul si cu mainile infainate.
Cu ajutorul unei lingurite, se ia din aluat si se formeaza (cu mana infainata) bile care se pun la fiert in apa clocotita. Dupa ce se ridica la suprafata apei, se lasa aproximativ 5-6 minute, sa fiarba si in interior.
Odata fierti, se scot din apa cu ajutorul unei spumiere si se tavalesc imediat prin pesmetul de biscuiti.
Intre timp, zmeura spalata si zaharul, 50 ml apa se pun intr-un vas pe foc. Cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se paseaza compozitia. Se strecoara sosul printr-o sita fina si se lasa deoparte.
Papanasii se servesc calzi, cu sos de zmeura. Absolut deliciosi!
Sa va fie de folos!
2 Comments
Andreea
30 aprilie 2022 at 19:12Lichior de migdale…. Chiar credeți că cineva are așa ceva in casă de obicei?
Laura Nechita
1 mai 2022 at 17:39Lichiorul de migdale se poate omite. Eu folosesc fiindcă îmi place și îl folosesc în diverse deserturi, mai ales la Tiramisu. Îl găsiți în comerț cu numele de Amaretto, nu este scump. Dar, dacă nu doriți, nu trebuie sa folosiți. Puteți înlocui cu ce va place și aveți disponibil. Toate cele bune!