In ultimul timp am tot dat peste diverse retete, astfel ca nu mi-a luat mult sa ma decid sa pregatesc si eu aceasta Crema catalana.
Si tare bine am facut, este absolut delicioasa. Servita rece, lingurita cu lingurita, dispare din cupa si te uiti lung dupa ea… :)))) Ai mai manca o portie, drept sa spun :)))
Daca va place crema de zahar ars, atunci aceasta Crema catalana va fi sigur pe gustul vostru. Este un desert spaniol, pe baza de oua si lapte.
Spre deosebire de crema de zahar ars care se gateste la cuptor, in baie de apa, crema catalana se pregateste din galbenusuri si lapte si putin amidon. Laptele este infuzat cu scortisoara, coaja de portocala si lamaie si are o savoare incredibila.
Eu am plusat si am folosit si zmeura proaspata. Ce sa va spun? Un desert perfect. Aveam emotii daca zmeura se va impaca bine cu aroma scortisoarei, dar va spun sincer, este extraordinara.
Crema are un strat fin de zahar caramelizat deasupra, eu nu am insistat foarte mult pe acest lucru, este un desert dulce care contrasteaza perfect cu aroma zmeurei.
Atat va mai spun, merita sa o faceti si voi!
Timp preparare: 30 min Nr. portii: 4 Complexitate: usor
Ingrediente Crema catalana:
- 600 ml lapte de vaca
- 100 gr zahar
- 4 galbenusuri
- un praf sare
- 2 lg amidon
- in plus:
- coaja de portocala + lamaie (eu am folosit coaja confiata)
- 1 baton scortisoara
- 4 lgte zahar pt caramelizat
- 100 gr zmeura proaspata
Mod de preparare:
Se pregatesc formele termorezistente in care se va pune crema. Se asaza la baza cateva bobite de zmeura.
Intr-un vas, se pun cele 4 galbenusuri si un praf de sare. Sarea va intensifica si culoarea acestora. Zaharul se amesteca cu amidonul si se adauga peste oua. Se amesteca energic pana se obtine o compozitie cremoasa si fina.
Separat, in alt vas, se pune laptele la fiert, adaugand coaja de portocala si de lamaie si batonul de scortisoara. Se lasa pana incepe sa fiarba, apoi se opreste focul si se acopera vasul. Se lasa asa 10 minute.
Dupa ce s-a infuzat laptele, se strecoara si se toarna in fir subtire peste galbenusuri, amestecand usor pana la omogenizare.
Se transfera pe foc si se amesteca continuu pana capata consistenta si devine cremoasa.
Crema se pune in forme cu ajutorul unui polonic, peste zmeura de la baza.
Cupele se lasa la temperat, apoi se tin la rece pentru minim 3 ore.
Pentru servire, se garniseste fiecare portie cu o lingurita de zahar care se caramelizeaza cu ajutorul unui arzator de bucatarie.
Eu nu am insistat pe stratul de zahar, doar l-am caramelizat usor.
Este un desert incredibil de fin si cremos, iar servit rece, va fi un adevarat rasfat.
Sa va fie de folos!
No Comments