Menu
Aluaturi

Reteta de covrigi simpli si pufosi

Cred ca o reteta de covrigi simpli si pufosi prinde bine oricui, indiferent ca vrei sa te rasfeti la micul dejun, sa pui copiilor la pachet. Poti chiar sa dai de pomana, daca vrei sa fie proaspeti si buni, facuti in casa.

Mai multe retete de covrigi

Pentru acesti covrigi simpli, ai nevoie de 2 ingrediente principale: faina si lapte. Desigur, este un aluat dospit pentru care e nevoie de drojdie, iar pentru garnisit, am folosit susan, imi place gustul lui.

Ii poti servi cu ceva sarat sau ca sendvis cu branza, salam si salata, sau ii poti servi cu unt si dulceata. Sunt tare buni.

Este cea mai economica reteta de covrigi si ies atat de buni si de pufosi.

 

Timp de preparare: 20 min (plus timp dospire) Nr. portii: 8 Complexitate: minima

Ingrediente Reteta de covrigi simpli si pufosi:

  • 500 gr faina de grau 00
  • 1 praf sare
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 1 lgta zahar
  • 230 ml lapte caldut
  • 20 ml ulei de floarea soarelui
  • in plus:
  • seminte crude de susan

Mod de preparare Reteta de covrigi simpli si pufosi:

Intr-un castronel, se pun drojdia faramitata, 1 lgta zahar si 30 ml lapte caldut. Se lasa pana se activeaza maiaua.

Intr-un vas incapator, se cerne faina, se adauga sarea intr-o margine. Se face un locas in mijlocul fainii, se adauga maiaua, laptele caldut si putin ulei de floarea soarelui. Se incepe framantarea si se continua pana se obtine un aluat dens si nelipicios. Se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Dat fiind faptul ca eu folosesc cantitate mica de drojdie, dospirea poate lua ceva mai mult timp.

Aluatul dospit se scoate pe un blat de lemn, se imparte in jumatati. Fiecare jumatate se imparte in 4 parti egale.

*Nu infainati blatul, ungeti-l cu foarte putin ulei. Faina ii va face uscati.

Din fiecare portie, se formeaza 2 snururi lungi si foarte subtiri de aluat care se rasucesc si se formeaza un covrig. Se procedeaza la fel cu restul aluatului.

Covrigii se asaza intr-o tava mare, prevazuta cu hartie de copt, la distanta de 3-4 cm unul de altul.

Se ung cu putina apa calduta pentru a-i putea garnisi cu susan, sa adere bine.

Se lasa la crescut inca 15 minute.

Se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, cu ventilatie, timp de 15-20 minute, pana devin usor rumeni. Din cauza ca nu sunt unsi cu galbenus de ou, nu va asteptati sa fie foarte rumeni.

Nu trebuie lasati prea mult ca sa ramana pufosi.

Se scot din cuptor, se acopera cu un prosop curat si se lasa la temperat.

Ai mei s-au mancat in interval de jumatate de ora :))

Sa va fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.