Menu
Aluaturi

Plăcinte cu aluat de casă și brânză sărată

Astazi am facut plăcinte cu aluat de casă și brânză sărată pentru inima și gustul meu, fiind mare fan saraturi.

Deși, după denumirea blogului meu, ai spune că prefer deserturile, sărăturile sunt cele pe care nu le pot refuza și nici nu le pot rezista.
Îți recomand și rețeta de Plăcinta cu aluat de casă cu brânză și spanac sau Rulourile cu telemea și spanac și multe alte sărături.
Astăzi, vă aduc o rețetă simplă și gustoasă de plăcinte cu aluat de casa si brânză sărată.
Nu trebuie să fii expert în aluaturi ca să pregătești bunătăți, dar îți dau un pont: după ce s-a copt plăcinta cu aluat de casă, unge repede coaja cu puțină apă fierbinte și acoperă tavă cu un ștergar curat. Lasă se se tempereze, apoi poți savura și vei vedea cât de pufoasă și grozavă este.
Să îți fie de folos această rețetă de plăcinte cu aluat de casă și brânză sărată și dacă o încerci și tu, fă-mi poftă cu o poză ale celor preparate de tine :))

Nr. portii: 25 Timp de preparare: 1 h si 20 min

Ingrediente:

  •  Aluat:
  • 550 gr făină de grâu 000
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1 lgta zahăr
  • 1 lgta sare
  • 300 gr iaurt natur
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 ouă
  • Umplutura:
  • 400 gr brânză de vaci
  • 250 gr telemea de capră
  • 3 ouă
  • 3-4 lg iaurt/ smântână

Mod de preparare:

Ingredientele trebuie păstrate la temperatura camerei, să nu fie folosite direct de la frigider.

Drojdia proaspătă se pune într-un castronel cu o linguriță de zahăr și puțină apă caldă, cât să se activeze.
Separat, într-un vas curat, se cerne făina cu sarea. Se face un locaș și se adaugă maiaua, se amestecă ușor, apoi se adaugă ouăle, iartul. Se amestecă mai întâi cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mâna, adăugând la final, câte puțin ulei, până se obține un aluat nelipicios.
Notă: cu cât frământați mai mult, cu atât va cere făină mai multă, însă recomandarea mea e să frământați doar până se omogenizează.
Se lasă în castron, se acoperă cu un ștergar curat și se așază vasul într-un loc călduț, ferit de curent de aer rece.
Între timp, se pregătește umplutura de brânză.
Într-un vas, se fărâmițează brânza de vaci. Telemeaua (de obicei o brânză uscată) se rade mărunt și se pune peste brânza de vaci. Se amestecă cele două brânzeturi să se repartizeze uniform, apoi se adaugă iartul sau smântână. Se potrivește gustul cu sare. Eu am mai pus foarte puțină. Se adaugă și ouăle și se amestecă foarte bine compoziția. Se dă deoparte.

Se preincalzeste cuptorul, la 180 grade C.

Puteți forma cornuri, melcișori, plăcinte, cum vă place. Eu am făcut sub formă de melcișori. Este cel mai rapid mod.
Se infaineaza planseta de lucru. Aluatul se scoate si se mai framanta putin, apoi se împarte în două porții egale. Se întinde fiecare în strat egal. Se întinde uniform jumătate din cantitatea de brânză, se rulează strâns aluatul, apoi se taie porții mici. Se procedează și cu cealaltă porție de aluat la fel. Puteți pregăti și cu brânză dulce. Eu așa am pregătit, jumătate cu brânză sărată și jumătate cu brânză dulce.
Se așază fiecare într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se mai lasă 10 minute să crească, cât timp se preincalzeste cuptorul. Ideal ar fi să coaceți cu o baie de aburi în cuptor. Nu ies deloc uscate aluaturile.
Se pun la copt în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, cu ventilație, timp de 25-30 minute.
Se scot, se ung repede cu apa fierbinte și se acoperă cu un ștergar curat.
Se pot servi si calde, dar nicidecum fierbinți. Vă pot afecta atât smalțul dinților, cât și limba, dar și stomacul.
Plăcinte rapide, gustoase, cu ingrediente puține și la îndemână.

Să vă fie de folos!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.