Menu
Dulciuri / Prajituri

Prajitura cu mere si nuci

Aceasta prajitura cu mere si nuci imbina blatul fraged si sfaramicios cu aroma merelor si a scortisoarei, un desert foarte gustos.

Am facut un aluat fraged cu unt si smantana, iar merele le-am calit adaugand si putin sirop de artar si scortisoara. Este o prajiturica oarecum simpla, dar plina de gust si aromata.

Mai multe deserturi cu mere.

Cred ca deserturile cu mere sunt mereu binevenite, sunt versatile si plac tuturor. O combinatie reusita este cea de mere cu nuci si scortisoara, aroma care ne duce cu gandul la toamna. Desigur, orice perioada este potrivita pentru a face aceasta prajitura delicioasa.

Sper sa va placa si sa incercati reteta.

 

Timp preparare: 1 h Nr. portii: 20 Complexitate: medie Dimensiune tava: 28 x 20 cm

Ingrediente Prajitura cu mere si nuci:

  • aluat:
  • 100 gr unt gras, moale
  • 100 gr smantana 30%
  • un praf sare
  • 1 oua de gaina
  • 80 gr zahar pudra
  • 280 – 300 gr faina de grau 000
  • 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
  • umplutura:
  • 6-8 mere
  • 50 gr zahar brut (daca doriti mai dulce, suplimentati)
  • 80 gr unt
  • 3-4 lg sirop de artar
  • scortisoara
  • in plus:
  • 2 lg gris
  • 100 gr miez de nuca

Mod de preparare Prajitura cu mere si nuci:

Intr-un bol, combina untul, smantana, un praf de sare, zaharul si oul. Amesteca bine cu un tel, apoi incorporeaza faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu. In functie de tipul fainii, este posibil sa intre intre 280 -300 gr faina. Framanta aluatul cat sa se omogenizeze, nu framanta excesiv altfel isi va pierde din fragezime.

Imparte-l in doua portii egale, ambaleaza-le in folie alimentara. Pune una dintre portii la congelator. Pe cealalta intinde-o in forma de dreptunghi respectand dimensiunile tavii de copt. Inteapa aluatul cu o furculita, presara grisul pe toata suprafata aluatului, apoi pune tava la frigider.

Curata merele de coaja si de cotoare. Cu ajutorul unei razatori sau robotel, marunteste merele.

Pune o tigaie pe foc, topeste zaharul impreuna cu untul, adauga sirop de artar si scortisoara. Amesteca usor siropul obtinut si adauga merele maruntite. Lasa-le la calit pana lasa zeama, apoi gusta si potriveste gustul cu scortisoara sau alte condimente dupa gust. Lasa merele pe foc pana scade zeama lasata, apoi ia tigaia de pe foc si lasa merele la racit.

Dupa ce s-au racit merele, scoate tava de la frigider si intinde compozitia de mere peste aluat, niveland frumos. Scoate aluatul din congelator si rade-l deasupra merelor in strat uniform. Presara nuci maruntite.

Coace prajitura in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru aproximativ 35-40 minute, in functie de cuptor. Dupa coacere, scoate tava din cuptor si lasa prajitura sa se raceasca.

Ideal ar fi sa o portionezi a doua zi pentru ca aluatul este foarte fraged imediat dupa coacere.

Este o prajitura foarte, foarte gustoasa si aromata, cu umplutura dulce-acrisoara si blat crocant cu nuci.

Sa va fie de folos!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.