Aceasta Prajitura frageda cu gem de prune si nuci este o bunatate pe care am salvat-o in lista de retete favorite.
Combinatia de blat fraged, umplutura delicioasa de nuci si gem de prune este una dintre cele mai gustoase. Am preluat reteta de pe bucataras.ro, doar ca am modificat-o putin. Este la fel de gustoasa ca Prajitura cu gem si bezea cu nuca.
Imi place mult stratul crocant de deasupra si gustul bun al gemului de prune facut in casa. O bunatate!
Nu sunt necesare multe ingrediente si nici nu se face greu. Dar as face-o in fiecare saptamana, atat de buna e.
Daca prajiturile acestea sunt pe gustul vostru, atunci merita sa o faceti si pe aceasta.
Sa va fie de folos!
Timp preparare: 30 min (+coacere 45 minute) Nr. portii: 20-25 Complexitate: medie
Ingrediente Prajitura frageda cu gem de prune si nuci:
- blat:
- 3 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 120 gr zahar
- 200 gr unt
- un praf sare
- pasta vanilie
- 450 gr faina (in functie si de marimea oualor)
- 1/2 plic praf de copt
- umplutura:
- 3 albusuri
- 80 gr zahar pudra (in functie si de cat de dulce este gemul)
- 400 gr gem de prune
- 150 gr miez de nuca (tocat mai mare)
- pasta vanilie
Mod de preparare Prajitura frageda cu gem de prune si nuci:
Pregateste ingredientele la temperatura camerei.
Intr-un vas, pune untul moale, un praf de sare si zaharul. Mixeaza bine pana sevine cremos si omogen. Incorporeaza pe rand galbenusurile, apoi oul intreg. Adauga pasta de vanilie.
Amesteca faina cu praful de copt si incorporeaza in compozitia de unt, apoi framanta cu mana. Trebuie sa obtii un aluat omogen, dens si frumos.
Imparte-l in doua. Infoliaza o bucata si pune-o in congelator.
Intinde in strat egal cealalta portie de aluat in forma tavii pe care o vei folosi, apoi asaza-l in tava tapetata cu hartie de copt. Inteapa-l din loc in loc cu o furculita, apoi pune tava la rece, in frigider. Eu am folosit o tava patrata cu dimensiunea 26 x 26 cm.
Mixeaza spuma cele trei albusuri pana cand capata consistenta. Incorporeaza zaharul si mixeaza pana obtii o bezea ferma si lucioasa. Incorporeaza nuca macinata, apoi gemul si esenta de vanilie.
Dupa ce a stat la rece aluatul din tava, pune in strat egal compozitia de albsusuri cu gem. Scoate celalat aluat din congelator si rade-l (foloseste razatoarea cu ochiuri mari) pe toata suprafata umpluturii.
Coace prajitura la 180 grade C, timp de 40-45 minute sau pana se rumeneste frumos.
Dupa coacere, mai lasa cateva minute tava in cuptor, apoi scoate-o si lasa prajitura la temperat. O poti portiona doar dupa ce s-a racit de tot. (daca ai rabdare:)))
A doua zi devine si mai buna. Sper sa va placa si voua!
No Comments