Menu
Dulciuri / Prajituri

Prajitura cu foi si jeleu

Aceasta prajitura cu foi si jeleu este pe cat de gustoasa, pe atat de spornica si frageda, pe gustul intregii familii.

Stiu ca poate nu va incanta sa pregatiti foi pentru prajituri, dar treaba merge usor. Eu am copt cate doua foi odata, iar crema nu dureaza mai mult decat faceti un gris cu lapte. Prajiturile cu foi sunt economice, ies multe portii din ele si au un gust tare bun.

Aceasta prajitura cu foi si jeleu va fi pe placul celor mici, este tare aromata si frageda. Puteti sa o pregatiti impreuna cu ei si sa va distrati. Este o prajitura spornica, asa ca v-o recomand cu toata inima.

prajitura cu foi  prajitura cu foiprajitura cu foi

Timp preparare: 1 h 30 min Nr. portii: 35 Complexitate: medie
Ingrediente Prajitura cu foi si jeleu:
  • aluat pt 4 foi (dimensiune foaie 26 x 18 cm):
  • 12 lg ulei
  • 12 lg apa (lapte)
  • 8 lg zahar (daca vreti mai dulce, puteti suplimenta)
  • 3 lg cacao
  • 1/2 lgta bicarbonat sodiu
  • 400 faina de grau (+ 50 g in caz de nevoie)
  • crema:
  • 200 gr gris
  • 1 l lapte
  • 150 gr zahar
  • 150 gr unt
  • coaja lamaie
  • 1 fir lemon grass
  • jeleu zmeura:
  • 400 gr zmeura congelata
  • 4 lg zahar
  • jeleuri colorate (rahat)
Mod de preparare Prajitura cu foi si jeleu:

Se pregatesc foile. Ies foarte fragede si bune la gust, le puteti adapta oricarei prajituri.

Intr-un castron, se masoara si se pun 12 lg ulei, 12 lg lapte, 8 lg zahar. Se amesteca bine compozitia pana cand nu se mai simte zaharul. Se adauga faina cernuta cu bicarbonatul si cacaua. Se amesteca, framantand spre final un aluat maleabil, fin si omogen. Daca este nevoie, puteti suplimenta cu inca 50 gr de faina.

Aluatul se imparte in 4 portii, aproximativ egale. Fiecare se intinde in strat subtire, sub forma dreptunghiulara (in functie de tava fiecaruia). Eu, de obicei, prima portie o las mai mare, intind repede foaia si tai marginile. Aluatul ramas adaug la portia urmatoare si tot asa.

Se inteapa aluatul din loc in loc. Eu folosesc un pieptene de patiserie, merge treaba mai repede.

Se coc foile, doua cate doua, in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, timp de 10-12 minute*.

(*in functie de cuptorul fiecaruia, timpul poate varia).

Dupa coacere, foile se scot si se lasa la temperat.

Se pregateste jeleul de zmeura. Zmeura impreuna cu zaharul se paseaza fin cu ajutorul unui blender, apoi se strecoara printr-o sita fina. Sosul rezultat se pune intr-un vas, pe foc si se lasa pana incepe sa fiarba, apoi se da deoparte. Zmeura contine multa pectina, asa ca nu e nevoie sa adaugati amidon sau altele.

Lemon grass sau citronella, sau iarba lamaioasa, este o planta aromatica, perena, cu frunze ascutite si lungi. Are aspectul unei ierbi cu frunze late, seamana putin cu usturoiul verde si are o aroma deosebita de lamaie. Este folosita si ca planta medicinala, avand proprietati anti-cancerigene. In plus, exista peste 55 de specii de lemongrass, toate pastreaza aroma de lamaie. (sursa gustos.ro)

Crema se pregatese astfel. Se preseaza cu ajutorul unui cutit un fir de lemon grass. Daca nu vreti, sigur ca puteti renunta la el.

Laptele se pune intr-un vas, pe foc, adaugandu-se lemon grassul, apoi in ploaie grisul. Se lasa sa fiarba, amestecand continuu. Cand devine dens si cremos, se scoate firul de lemon grass, se adauga zaharul, coaja de lamaie si se mai lasa cateva minute la fiert. Se adauga si untul, amestecand bine ca sa se omogenizeze crema, apoi se ia de pe foc si se lasa la temperat. Peste crema se adauga cateva cubulete colorate de jeleu.

Se pregateste o tava de copt corespunzatoare dimensiunii foilor. Se asaza o hartie de copt, apoi o foaie de prajitura. Se toarna 1/3 din crema, se niveleaza usor, apoi se pune jeleu de zmeura deasupra. Se asaza alta foaie de prajitura, iar crema, iar jeleu si tot asa pana se incheie cu ultima foaie de prajitura.

Se acopera cu alta hartie de copt, se preseaza usor ca sa se aseze bine foile si crema, si se pune la rece, in frigider, pana a doua zi.

A doua zi se portioneaza si se savureaza cu mare pofta. Este o prajitura care se topeste in gura, aromata cu lamaie, zmeura.

Sa va fie de folos!

 

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.