De multa vreme imi dadea tarcoale acest Cozonac rusesc (Kulich) si recunosc ca nu m-a lasat pana nu l-am pregatit si eu.
Desi raman fidela retetei mele de Cozonac pufos, pot sa spun ca si acesta a iesit foarte pufos, dar totodata mai dens si consistent, iar fructele uscate au fost vedete in acest aluat.
Cel mai mult mi-a placut felul de modelare si iata-ma cu aceasta varianta de Cozonac rusesc (Kulich) in fata voastra.
Daca va place, va invit sa cititi reteta si sa il pregatiti si voi.
Pana atunci, toate bune si spor la pregatiri!
Timp preparare: 3,5 h Complexitate: ridicata Nr. portii: 2 (forma diametru 12 cm)
Ingrediente Cozonac rusesc (Kulich):
- aluat:
- 500 gr faina de grau (000)
- un praf sare
- 15 gr drojdie proaspata
- 100 gr zahar
- 100 gr unt moale (82% grasime)
- 180 – 200 ml lapte caldut (in functie de tipul fainii)
- 3 oua de gaina
- coaja de portocala / lamaie (coaja netratata)
- umplutura:
- fructe uscate (stafide, merisoare, caise, etc)
- fulgi de migdale
- 200 ml apa clocotita
- rom
- afine proaspete (optional)
- glazura:
- 2 albusuri
- 80 gr zahar
- 30 ml suc de portocale
Mod de preparare Cozonac rusesc (Kulich):
Intr-un vas mic se pune drojdia cu o lingurita de zahar si 30 ml lapte. Se lasa pana se face o maia.
Se cern faina si sarea intr-un castron, apoi se face un locas in mijloc si se adauga maiaua, ouale, zaharul si laptele caldut. Se adauga coaja rasa de lamaie / portocale.
Se framanta cu ajutorul unui robot sau manual. Important este sa se framante bine. La final se adauga 80 gr din untul moale si se continua framantarea pana la incorporarea untului. Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic, dens. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit aproximativ 2 ore.
In acest timp, fructele uscate se pun la hidratat in apa clocotita. Se lasa aproximativ o ora, apoi se scurg si se adauga rom peste ele. Se lasa deoparte.
Odata aluatul crescut (trebuie sa isi tripleze volumul), se scoate pe un blat infainat usor. Este un aluat care nu ar trebui sa se lipeasca de blat, dar e posibil sa fie nevoie de putina faina la modelat.
Aluatul se imparte in doua jumatati. Fiecare se intinde in strat subtire, in forma de dreptunghi (cat permite aluatul. Se unge cu putin unt (din cel ramas), apoi se presara fructe uscate, fulgi de migdale si afine. Se ruleaza strans aluatul pana se obtine un rulou lung. Acesta se taie longitudinal, pe mijloc (se despica daca vreti), dar nu pana la capat. Se ruleaza prima fasie sub forma de melc, iar cand se ajunge in capatul celalalt, se ruleaza in continuarea celeilalte fasii.
Ruloul (melcul) obtinut se asaza intr-o forma de copt (preferabil inalta ca sa sa se obtina aspectul specific), se acopera cu un stergar si se lasa la crescut inca 40 minute.
Se procedeaza la fel si cu cealalta portie de aluat.
Dupa cele 40 minute, cozonacii se pun la copt in cuptorul preincalzit, la 200 grade C, primele 10-12 minute, apoi se reduce focul la 170-180 grade C (in functie de cuptor) pentru inca 40 minute.
Odata copti, se scot din cuptor si se lasa la temperat, apoi se scot din forma de copt.
Pentru glazura, eu am optat pentru cea din albus.
Se pregateste un sirop din zaharul pudra si sucul de portocale. Se pune la fiert, apoi cand devine legat, se adauga in fir subtire peste albusuri, spumandu-le bine pana se obtine o compozitie densa, alba si lipicioasa. Folosind acest sirop clocotit, se prepara termic si albusurile.
Cozonacii se glazureaza dupa gust si se orneaza cu fructe uscate, afine, fulgi de migdale, etc.
Sunt foarte pufosi, aromati. Sa va fie de folos!
2 Comments
Oana Placinta
30 aprilie 2021 at 18:54Ce bine arată!
Laura Nechita
30 aprilie 2021 at 22:14Oana, este si bun, ma bucur ca iti place! Poate il incerci si tu. Va imbratisam, sarbatori cu bine!