Menu
Dulciuri / Prajituri

Prajitura Sumegi

Prajitura Sumegi este una foarte gustoasa, cu blaturi din bezea cu nuca si crema de cacao cu unt, absolut delicioasa.

Am vazut prima data aceasta prajitura la Gicuta si mereu am fost curioasa sa vad ce gust are si cum iese.

Va spun insa din start ca iese o prajitura de dimensiuni mici, asa ca, pentru a nu ramane surprinsi la fel ca mine, va recomand sa dublati cantitatile.

Pentru foaia de blat am folosit o tava de 42 x 28 cm. Aceasta foaie se imparte in trei egale care vor forma straturile prajiturii. Deci, daca vreti o prajitura mai mare, pregatiti doua blaturi pe care sa le impartiti in doua parti egale.

Asadar, prieteni, daca va face cu ochiul, gasiti lista de ingrediente si modul de preparare mai jos.

Mai multe retete de prajituri aici

Sper sa va placa la fel de mult!

Timp preparare: 1 h Nr. portii: 10-12 Complexitate: medie

Ingrediente:

  • Blat:
  • 5 albusuri de ou
  • un praf sare
  • 130 gr zahar
  • 120 gr miez nuci (macinat)
  • 1 lg faina
  • Crema:
  • 5 galbenusuri
  • un praf sare
  • 120 gr zahar
  • 25 gr cacao
  • 130 gr unt gras
  • rom
  • Glazura:
  • 100 gr ciocolata 54% (sau la alegere)
  • 30 gr unt
  • 20 ml smantana lichida (sau lapte)
  • In plus:
  • 150 gr miez de nuca macinat mai mare

Mod de preparare Prajitura Sumegi:

Albusurile si un praf de sare se mixeaza bine pana se albesc si capata consistenta. Se incorporeaza zaharul, amestecand continuu. Cand se obtine o bezea alba si lucioasa, se adauga faina si nuca macinata amestecate in prealabil. Se omogenizeaza cu ajutorul unei spatule, apoi se toarna compozitia intr-o tava prevazuta cu hartie de copt si se niveleaza frumos.

Se coace in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, timp de 20-25 minute, in functie de cuptor. Cand blatul devine rumen, se poate opri coacerea. Blatul se lasa la temperat in tava.

Intre timp, se prepara crema de cacao.

Cele 5 galbenusuri, un praf de sare, zaharul, cacaua si sarea se amesteca energic cu un tel. Va rezulta o compozitie lichida si lucioasa. Se transfera pe baie de aburi si se gateste pana capata consistenta. Se adauga romul, apoi untul. Se amesteca pana la omogenizare. Crema se lasa deoparte.

Glazura se pregateste foarte usor.

Ciocolata se topeste pe baie de aburi, se adauga smantana lichida, amestecand usor sa se omogenizeze, apoi se adauga si untul. Glazura rezultata trebuie sa fie omogena.

Se monteaza prajitura astfel:

Blatul se taie in 3 parti egale. Eu am ales sa le tai transversal.

Se asaza primul blat, se toarna jumatate din crema de cacao, se asaza al doilea blat, restul de crema si ultimul blat. Deasupra se toarna glazura calduta. Se garniseste cu nuca macinata, apoi se pune la rece pana a doua zi.

Desi iese o prajitura mica, este foarte satioasa si buna tare la gust.

Sa va fie de folos!

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.