Menu
Diverse / Dulciuri / Prajituri

Prajitura Katy reinterpretata

Prajitura Katy reinterpretata este prajitura mamei mele, insa pregatita cu 3 foi fragede si bezea, la fel de buna.

Prajitura aceasta este speciala pentru mine, ma duce cu gandul la mama mea, tare buna mai iesea si toti eram nerabdatori sa o termine ca sa ne putem infrupta din ea. Mama mea facea cele mai bune prajituri. Cred ca punea mult suflet si, desi ingredientele erau simple, gustul prajiturilor era minunat.

Fata de Prajitura Katy de aici, acum am pregatit-o cu 3 foi fragede. Iese mai inalta, dar la fel de buna.

Indiferent de varianta pe care o alegeti, prajitura merita pregatita: foi fragede, crema de unt cu biscuiti si nuci, rom si bezea intr-un strat generos.

Sa va fie de folos!

 

Timp preparare: 1 h Complexitate: ridicata Nr. portii: 30 Dimensiune foi: 32 x 22 cm

Ingrediente Prajitura Katy reinterpretata:

• pentru 4 foi
• 650 gr faina alba
• 150 gr zahar brut
• 180 gr untura curata
• 5 galbenusuri
• 1 praf sare
• 1/2 plic praf de copt
• 5-6 linguri lapte dulce
• pentru crema:
• 1 foaie din cele 4 coapte
• 150 gr unt gras
• 150 gr zahar brut
• 200 gr biscuiti simpli
• 200 gr miez de nuca tocat grosier
• 4 linguri cacao neagra
• 5 linguri gem caise/ piersici
• 2 lg rom
• 250 – 280 ml lapte dulce
• pentru bezea:
• 5 albusuri
• 250 gr zahar alb pudra
• ornat:
• fulgi de ciocolata

Mod de preparare Prajitura Katy reinterpretata:

Foi:

Intr-un vas, se amesteca untura, un praf sare si zaharul. Se incorporeaza cate un galbenus, mixand bine dupa fiecare. Se adauga cateva linguri de lapte.

Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga in transe peste untura. Se amesteca usor cu o spatula, apoi se framanta cu mana pana se obtine un aluat dens si nelipicios. Aluatul se imparte in 4 parti egale.

Fiecare portie de aluat se intinde in strat subtire, in forma dreptunghiulara. Se inteapa cu furculita pe toata suprafata. Foile se pun la rece, in frigider, minim 20 minute. Se coc apoi la temperatura de 170 grade C, timp de 10 – 12 minute, in functie de cuptor. Se lasa apoi la temperat.

Atentie! Foile sunt foarte fragede si trebuie manevrate cu precautie.

Crema:

Untul moale se amesteca energic cu zaharul si cacaua. Se adauga treptat laptele si romul, amestecand continuu. Nu trebuie sa va speriati daca se separa compozitia.

Se adauga gemul, nuca tocata grosier. Una dintre foile coapte se faramiteaza cu mana, biscuitii la fel. Pesmetul se adauga peste crema si se amesteca pana se obtine o compozitie densa, dar in acelasi timp maleabila pentru a fi intinsa peste foi. In cazul in care compozitia iese prea moale, se poate suplimenta cantitatea de biscuiti pana devine mai densa.

In aceeasi tava in care am copt foile, se asaza o hartie de copt. Se asaza prima foaie de aluat, se intinde jumatate din crema, se niveleaza frumos, apoi se adauga a doua foaie de aluat si se preseaza usor.

Se intinde si restul de crema uniform pe toata suprafata si se adauga ultima foaie de aluat. Se preseaza usor. Prajitura se pune la rece, in frigider.

Bezeaua:

Se mixeaza albusurile cu un praf de sare. In momentul in care se albesc si capata consistenta, se incorporeaza treptat zaharul. Se continua mixarea pana se obtine o bezea lucioasa si fina.

Prajitura se scoate de la frigider, se acopera cu bezeaua obtinuta.

Se pune in cuptorul preincalzit, la 200 grade C, coacere sus, aproximativ 5 minute, pana se rumeneste frumos bezeaua. Se scoate din cuptor si se lasa la temperat, apoi se pune in frigider pana in momentul servirii.

Se decoreaza cu fulgi de ciocolata.

Ideal ar fi sa fie servita a doua zi, cand se fragezeste bine.

Sa va fie de folos!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.