Menu
Aluaturi / Dulciuri

Reteta de cozonac

Daca aveti nevoie de o reteta de cozonac, va recomand sa incercati acest aluat bun, pufos si usor de lucrat. Ca idee de rulat, am plecat de la aspectul Rulourilor de bumbac.

Va recomand si reteta pentru Cozonac pufos cu nuca

Acest aluat nu necesita multe ingrediente, iar daca aveti un robot la indemana, chiar devine totul si mai simplu.

De data aceasta am testat, dar raman la aceasta reteta de cozonac pentru cand am chef sau pofta de o felie.

Daca va plac aluaturile mai dulci, puteti suplimenta cantitatea de zahar dupa gustul vostru.

Sper sa va placa si voua si sa incercati aceasta reteta!

cozonac de casacozonac de casa cozonac de casacozonac de casa

Timp preparare: 3 h Nr. portii:1 Complexitate: ridicata

Ingrediente reteta de cozonac:

  • aluat:
  • 10 – 12 gr drojdie proaspata
  • 1 lgta zahar
  • 400 gr faina
  • 160 ml lapte cald
  • 80 gr unt moale
  • 1/2 lgta sare
  • 50 gr zahar
  • 1 ou
  • umplutura:
  • 150 gr miez nuca (coapta in prealabil)
  • 3 lg zahar de cocos
  • 3 lg cacao neagra
  • rom
  • in plus:
  • 1 ou
Mod de preparare reteta de cozonac:

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Intr-un castronel, se pune drojdia, o lingurita zahar si 50 ml lapte caldut. Se amesteca si se lasa deoparte pana se umfla.

Separat, se cerne faina cu sarea. Se face un locas si se pune in mijloc drojdia, apoi oul, jumatate din cantitatea de unt, restul de lapte caldut, zaharul. Cu ajutorul unui robot, se framanta bine timp de 5 minute. Dupa aceste 5 minute, se adauga restul de unt si se framanta din nou aproximativ 5-6 minute pana cand aluatul devine fin si elastic.

Se acopera vasul cu o folie alimentara si se pune deoparte, intr-un loc caldut, si se lasa la dospit cel putin 1,5 ore.

Intre timp, se pregateste umplutura. Nuca impreuna cu zaharul si cacaua se macina cu ajutorul unui robotel.

Separat, se foloseste albusul de la oul suplimentar, se bate spuma bine si se adauga peste nuca macinata. Se amesteca si se adauga putin rom in compozitie.

Dupa ce aluatul si-a triplat volumul, se scoate pe o planseta infainata usor si se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, groasa de 2 cm. La una dintre margini, se cresteaza fasii subtiri, pe o lungime aproximativ de marimea palmei. (vezi poze)

Se adauga umplutura de nuca si se intinde in strat egal pe suprafata aluatului, apoi acesta se ruleaza de la margine pana spre partea crestata, astfel incat aceasta sa vina deasupra.

Se acopera cu un stergar si se mai lasa la crescut aproximativ 30-40 minute.

Se unge cu galbenusul ramas, amestecat cu putin lapte sau apa si se coace in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, coacere cu ventilatie, aproximativ 40 minute.

Se scoate apoi si se lasa putin la temperat, apoi se scoate din frma de copt si se lasa acoperit pana se raceste de tot.

Este foarte, foarte pufos si gustos. Acele mici gauri (bule) din aluat sunt garantia unui aluat bine dospit, crescut si copt.

Sa va fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.