Inca de cand am facut aluatul pentru Briosele pufoase cu unt si lapte, am stiut ca trebuie sa incerc sa fac si acest Cozonac pufos cu nuca. Mi-a fost teama sa pun mai multa umplutura, insa data viitoare voi adauga pe inima mea, adica multa nuca, multa cacao si rom.
Va recomand cu toata inima sa incercati acest aluat. Inainte cand faceam cozonac, foloseam multe galbenusuri la un kilogram de faina, insa de cand am descoperit aceasta reteta, nici ca o mai schimb. Reteta am gasit-o pe Recette Gâteau – 750g.
Singura cerinta speciala a acestui aluat este sa acordati rabdare sa dospeasca minim 2 ore. Veti vedea ca iese un aluat tare elastic si fin cu care veti lucra usor.
Eu m-am indragostit de aceasta reteta, asa ca daca vreti sa aveti un Cozonac pufos cu nuca, salvati-o si pregatiti-o cu proxima ocazie.
Sa va fie de folos!
Nr. portii: 1 Timp preparare: 2,5 h Complexitate: ridicata
Ingrediente:
- 500 gr faina de grau
- 1/2 lgta sare
- 60 gr zahar (daca doriti mai dulce, adaugati zahar dupa gust)
- 15 gr drojdie proaspata
- 30 ml apa calduta
- 2 oua de gaina
- 200 ml lapte
- 100 gr unt
- aroma dupa gust
- galbenus pt uns
- umplutura:
- 2 albusuri
- 300 gr miez nuca (coapta)
- 3-4 lg cacao (dupa gust)
- 30 gr zahar pudra
- rom
Mod de preparare:
Mai intai se pregatesc si se cantaresc ingredientele.
Va recomand sa folositi un robot pentru prepararea aluatului.
Nuca se macina, se amesteca cu zaharul, cacaua si romul. Separat, se spumeaza albusurile bine, apoi se adauga nuca si se amesteca. Se da deoparte.
Drojdia se amesteca cu o lingurita zahar si putina apa calduta.
Se cerne 1/2 kg de faina, se adauga sarea. Peste faina se adauga zaharul, ouale, untul, laptele si maiaua.
Eu am adaugat putin rom.
Se porneste robotul si se framanta aproximativ 10 minute pana se obtine un aluat dens si lipicios. Se opreste robotul.
Vasul se acopera cu un stergar curat si se lasa la dospit aproximativ 2 h.
Dupa cele 2 h, se scoate aluatul pe o planseta din lemn, infainata sau pe o suprafata de lucru.
Aluatul se imparte in 2 bile egale, apoi se intinde fiecare jumatate sub forma de dreptunghi. Se intinde jumatate din cantitatea de nuca, apoi se ruleaza fiecare aluat. Ambele rulouri se impletesc sub forma de cozonac, se asaza intr-o forma de copt prevazuta cu hartie de copt. Se unge cu galbenus de ou.
Se mai lasa 15 – 20 minute, acoperit cu un stergar curat, apoi se pune in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru aproximativ 35- 40 minute.
Eu am copt pe programul cu ventilatie, coacere sus-jos.
Dupa ce s-a copt, se lasa putin la temperat, apoi se scoate pe un gratar de bucatarie. Se lasa acoperit cu un stergar pana se raceste de tot. Nu se feliaza cald.
Sa va fie de folos!
No Comments