Menu
Aluaturi / Dulciuri

Kurtos kalacs (cozonac secuiesc)

Cunosc acest Kurtos kalacs (cozonac secuiesc) inca de cand eram copil, mai ales cand mergeam cu ai mei la Tg. Secuiesc. Aveam acolo niste prieteni de familie care ne rasfatau cu multe bunatati.

Apoi, il mai gaseam, alaturi de batonul de ciocolata, la micii artizani pe care ii intalneam cu ocazia excursiilor pe care le faceam cu scoala.

Era tare gustos, ne placea mult si il savuram fasie dupa fasie. Doamne, bun mai era!

Astazi, il gasim in foarte multe locuri, chiar si in orasul nostru sunt vreo 2-3 locuri in care se face tot timpul anului.

Din pacate, cel mai dezamagitor lucru este ca il infasoara asa fript in folie de celofan si se incruzeste imediat. De multe ori am cumparat si rezultatul a fost acelasi.

Iata motivul pentru care m-am decis sa incerc si varianta de casa. Au iesit grozav, copti bine, unsi cu miere si garnisiti cu nuca de cocos si nuca romaneasca.

Ca si suport, am folosit rulourile de carton de la hartia de masa, le-am infasurat in folie de aluminiu.

Ce sa va spun? In momentul acesta, tocmai am terminat de copt tura a doua si asteapta cuminte sa fie devorata de baieti. :))

Sper sa va fie de folos varianta mea si sa incercati si voi! Oricum, ies incomparabil mai buni decat cei din comert.

colac secuiesc colac secuiesc cozonac secuiesc

Timp preparare: 2 h Nr. portii: 8 Complexitate: ridicata
Ingrediente:
  • 550 gr faina patiserie
  • 1/2 lgta sare
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 30 ml apa calduta
  • 1/2 lgta zahar
  • 2 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 4 lg sirop agave (puteti folosi zahar dupa gust)
  • lamaie cu coaja netratata
  • in plus:
  • 1 albus pt uns
  • nuca macinata (coapta inainte)
  • fulgi nuca de cocos (copti usor inainte)
  • miere de albine
  • pt suporturi: 
  • suluri carton de la hartia de masa
  • folie aluminiu
Mod de preparare:

Drojdia se pune in 30 ml apa calduta, cu zaharul. Se lasa pana se activeaza si se umfla.

Separat, intr-un vas mare, se cern impreuna faina cu sarea. Se face un locas in mijloc si se adauga drojdia, apoi untul moale taiat cubulete, galbenusurile, coaja de la o lamaie, siropul de agave si la final laptele caldut.

Se framanta un aluat omogen si elastic. Eu am folosit robotul de bucatarie pentu a obtine un aluat fin si elastic. Se acopera cu folie alimentara si se pune in loc ferit de curent, la dospit.

Intre timp, se pregatesc suporturile din carton, se imbraca in folie de aluminiu si se asaza pe o tava.

Se porneste cuptorul la 160 grade C, mutand gratarul din interior jos de tot ca sa fie loc pe inaltime pt colaci.

Aluatul se scoate si se imparte in 4 sferturi. Fiecare sfert se imparte in doua, apoi se intinde o foaie subtire de 1,5 cm, sub forma de dreptunghi. Se taie fasii late de 3 cm si se infasoara pe rand pe suportul de copt. Se ruleaza suprapuse fasiile ca sa isi mentina forma.

Ruloul obtinut se preseaza usor ca pe un sucitor ca sa se aseze bine aluatul.

Se pun in tava in pozitie verticala si se unge fiecare colac cu albus. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului.

Ideal ar fi sa se coaca in doua transe, cate 4 pe tava ca sa aiba spatiul intre ele si sa se rumeneasca frumos.

Se mai lasa 5 minute, apoi se pun la copt, la 160 grade C, timp de 25 -30 minute, coacere sus-jos, cu ventilatie.

Dupa ce s-au copt, se scot cu atentie, se ung cu apa clocotita si se acopera cu un stergar.

Se lasa asa 10 minute, apoi se ung cu miere si se garnisesc cu multa nuca.

Daca doriti, puteti face sirop de zahar cu care sa ii ungeti.

Sunt pufosi, buni si tare gustosi. Nu uitati sa rumeniti nuca inainte, ii va da un gust tare bun.

Sa va fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Roxana Ciobanu
    14 august 2021 at 21:42

    Sunt minunati, draga Laura! Sa ii serviti cu pofta! :*

    Reply
    • Laura Nechita
      18 august 2021 at 18:34

      Multumesc mult, Rocsu! Tare m-am bucurat ca au iesit :)))

      Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.