Menu
Dulciuri / Prajituri

Prajitura englezeasca

Astazi va aduc o prajitura grozava, prajitura englezeasca; dupa tortul scotian cu whisky, aceasta prajitura m-a cucerit la maxim.
Alexandra mi-a facut cunostinta cu prajitura englezeasca si, de cand am vazut-o, am poftit la ea.
Are o textura umeda, o explozie de arome, nuca, migdale, curmale, rom, topping delicios de caramel…
Va invit la o portie delicioasa!

Timp de preparare: 1 h 30 min Nr. portii: 20

 

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 200 gr curmale deshidratate
  • 50 gr caise deshidratate
  • 100 gr zahar brut
  • 150 gr unt moale
  • 100 gr nuca macinata
  • 100 gr migdale macinate
  • 300 gr faina
  • 1 lg rom
  • 3 oua
  • 1 praf copt
  • 1 praf sare
  • pt topping
  • 150 gr zahar brut
  • 50- 60 gr smantana
  • 50 gr unt

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pentru inceput, trebuie sa formam un sirop de zahar. Punem la fiert 5 lg zahar brut cu 3 lg apa. Lasam sa fiarba un pic, apoi dam deoparte la racit.
Pornim cuptorul.
Curmalele le curatam de samburi, le punem intr-o craticioara, adaugam si caisele si acoperim cu un pic de apa. Le punem pe foc si lasam sa fiarba cateva minute. Dupa ce au fiert,le dam deoparte un pic sa se raceasca si apoi le mixam cu blenderul pana obtinem un piure. Eu nu le-am mixat prea fin, am lasat cateva bucatele mai mari.

Mixam untul moale cu zaharul, adaugam ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare. Adaugam siropul de zahar, un praf de sare, apoi nucile si migdalele macinate. Amestecam iar si adaugam piureul de fructe si putin rom. Il incorporam bine in compozitie, dupa care adaugam faina cu praful de copt. Amestecam usor si bine.
Pregatim o forma de copt unsa cu unt si tapetata cu faina si turnam compozitia in ea. Puteti folosi o forma de chec sau forma de guguluf.


Dam la cuptor, la foc mediu, cam 40 minute, se vede ca se umfla si se crapa usor.


Cat timp avem prajitura la copt, pregatim caramelul.
Intr-o craticioara, punem zaharul la topit. Dupa ce s-a topit, adaugam cu grija smantana si amestecam. Luam de pe foc si adaugam cubul de unt, amestecam energic si dam deoparte.Dupa ce s-a copt prajitura, scoatem pe un gratar sa se raceasca, dupa care turnam caramelul peste ea. Se portioneaza dupa preferinte si se serveste cu mare, mare pofta.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

18 Comments

  • Anonim
    23 octombrie 2013 at 13:56

    Sa sti ca tare imi place e belea o sa il fac si eu,nu merge curmale normale?am auzit ceva de un tort ,trebuie facut merge pe lista ,pupicei.Gabriela.

    Reply
    • Laura Nechita
      25 octombrie 2013 at 6:34

      Gabriela, este grozava. Ti-am trimis si linkul pt tortul scotian. te pup :>:d<

      Reply
  • Maria Udrea
    23 octombrie 2013 at 15:05

    Laura, ce dulce bun ai tu aici! Mi-e pofta!

    Reply
    • Laura Nechita
      25 octombrie 2013 at 6:35

      Merisor, este o bunatate, deja mi-e pofta si mie :))) te-am pupat!>:d<

      Reply
  • DiaMar bucataria galbena
    23 octombrie 2013 at 15:22

    Ce multe arome,imi place!
    pup!

    Reply
  • Rocsy Ciobanu
    23 octombrie 2013 at 17:28

    Ce mult imi place. Imi tai o feliuta!

    Reply
    • Laura Nechita
      25 octombrie 2013 at 6:35

      Rocs, pentru tine cu tot dragul >:d< te-am pupat!

      Reply
  • Alina Vicu
    24 octombrie 2013 at 6:56

    Vezi cum se scurge caramelul ala pe prajitura?!, Iaca asa ma scurg si eu pe scaun. :)) Vreau si eu o felie maaare. 🙂

    Reply
    • Laura Nechita
      25 octombrie 2013 at 6:36

      cam apetisant, ce-i drept, caramelul ala :))) te-am pupat, Alina >:d<

      Reply
  • dulceiutesarat
    24 octombrie 2013 at 11:01

    aaa … pai si pe asta o am in favoritele din bucataras! … e plin acolo cu praji de la tine;
    ma bucur ca am primit newsletter (in sfarsit!) via google.com, deci functioneaza la tine ca nu la toti merge;

    Reply
    • Laura Nechita
      25 octombrie 2013 at 6:37

      Lia, ma bucur ca iti place si daca o incerci sa ma chemi si pe mine :))) >:d< te-am pupat!

      Reply
  • Buburuza Bubu
    25 octombrie 2013 at 5:25

    mai ai o portie mica mica si pt mine? 🙂 Hugs

    Reply
    • Laura Nechita
      25 octombrie 2013 at 6:38

      Lori, s-a cam dus, dar facem alta :))) te-am pupat >:d<

      Reply
  • maria mihalache
    27 octombrie 2013 at 16:19

    Ai pastrat si pentru mine o felie?
    Seara frumoasa sa ai!

    Reply
    • Laura Nechita
      3 noiembrie 2013 at 11:26

      Medi, trebuie sa o refac musai ca asta e cam expirata :)))) muah!

      Reply
  • Laura M
    1 noiembrie 2013 at 16:28

    Arata tare bine si la ce ingrediente are… cred ca e absolut delicioasa!

    Reply
    • Laura Nechita
      3 noiembrie 2013 at 11:26

      Laura, as vrea sa pot sa te conving sa o incerci, este buna tare de tot :))) duminica frumoasa! >:D<

      Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.