De cate ori am cumparat de la artizani aceasta Rulada cu mac – baigli, nu m-a impresionat prea mult, chiar deloc de fapt.
De curand, mi s-a facut iarasi pofta si am ales sa o fac in casa. Vorbesc despre rulada cu mac, un fel de aluat de cozonac cu mac, mai cunoscut printre alte denumiri, de baigli, in bucataria ungureasca.
Sigur, exista multe retete, care mai de care, insa eu, pentru prima incercare am ales reteta Elei, mi-a placut mult cum i-a iesit. Data viitoare sigur voi incerca si cu umplutura de nuca.
Asa ca va invit la o felie dulce si gustoasa de rulada cu mac!
Ingrediente:
- pt aluat:
- 550 gr faina alba
- 200 ml lapte dulce
- 200 gr unt gras
- 70 gr zahar brut
- 100 gr smantana
- 2 galbenusuri
- 7 gr drojdie uscata
- pt umplutura:
- 200 gr mac
- 70 ml lapte dulce
- 150 gr zahar brut
- 2 albusuri
- 1 galbenus + 1 lg lapte pt uns.
Mod de preparare:
Eu am folosit masina de framantat aluat.
Am asezat in cuva masinii: laptele, untul moale, zaharul, galbenusurile, smantana si faina. La sfarsit am adaugat drojdia. Am lasat la framantat / dospit o ora si jumatate.
Intre timp, m-am ocupat de umplutura. Intr-un ibric am pus la fiert laptele cu zaharul, apoi am adaugat macul. Am mai lasat un pic la fiert apoi am dat deoparte sa se raceasca.
Am batut albusurile spuma, fara zahar insa. Dupa ce s-a racit compozitia de mac, am incorporat albusurile in ea.
Am pregatit o tava, am asezat hartie de copt si am pornit cuptorul.
Aluatul preparat l-am impartit in 4 bucati. Am intins cate o foaie dreptunghiulara, am pus cateva linguri de umplutura si am rulat. Atentie la capete sa le sigiliati oarecum …sa nu iasa din compozitie.
Am asezat cu atentie fiecare rulada in tava. Folositi o tava ingusta si cu pereti inalti, daca aveti. Astfel vor creste mai mult pe inaltime si nu pe latime.
Am batut galbenusul cu laptele si am uns fiecare rulada inainte de a le baga la cuptor.
Tava cu rulade am bagat-o la cuptorul preincalzit si am lasat la copt cam 35-40 minute, la foc mediu.
Dupa ce s-au copt, le-am scos la racit pe un gratar. Dupa ce s-au racit am taiat cateva felii si am servit cu lapte.
Sunt grozave, desi marturisesc ca macul nu prea a fost, de fel, un ingredient favorit!
11 Comments
Maria Udrea
29 octombrie 2013 at 17:34Vai, Laura, cat de bine arata!Muah!
Paula Gafitescu
30 octombrie 2013 at 7:48Laura, ce bine arata!! As manca unul intreg dintr-o rasuflare 🙂 te pup!
Laura Nechita
30 octombrie 2013 at 8:04Paula :))) te cred, mai ales pe tine :))) te pup si ai grija de tine >:d<
Anca Rm
30 octombrie 2013 at 11:16Reteta este de pus in asteptare , ca vine Craciunul . Foarte fain este Laura
Laura Nechita
30 octombrie 2013 at 15:38Oana, intr-adevar merge bine pentru sarbatorile de iarna >:d< te pup cu drag!
Maria Udrea
30 octombrie 2013 at 15:35Ma imbie rau de tot rulada ta! Cred ca am sa fac si eu cat de curand. Muah!
Laura Nechita
30 octombrie 2013 at 15:39hai la Focsani, ce sa te mai chinui :P:))) muah!
dulceiutesarat
31 octombrie 2013 at 4:50am scris un comentariu dar nu stiu daca s-a validat ca mi-a intrat o pagina din alta parte. Spuneam ca "e bine cu mac" 🙂 si multumeam pt toate comentariile favorabile de peste tot pe care mi le faci :-* 😡
Laura Nechita
31 octombrie 2013 at 8:10Lia, multumesc mult! abia astept sa incerc si alte umpluturi! te pup! >:d<
Haplea
30 octombrie 2013 at 19:10De cand vreau sa fac si eu!Arata grozav!
Laura Nechita
31 octombrie 2013 at 8:12Victor, multumesc mult! Sunt convinsa ca ne vei incanta cu o astfel de rulada! >:d<