Menu
Dulciuri / Prajituri

Crumble cu prune si caramel

Ultimul raspuns ca urmare la Provocarea Misterioasa, gazduita in aceasta luna de catre Merisor, nu putea sa nu fie cu fructe de sezon, si anume carnoasele si gustoasele prune.
Le-am curatat, le-am “scaldat” in caramel, le-am acoperit cu faramituri de aluat, nuca prajita, zahar cu melasa si le-am savurat in forma de crumble.
Crumble-ul este un fel culinar, nu ii spun desert, care poate fi facut in varianta atat dulce cat si sarata, depinde de ingrediente. Farmecul, ca sa zic asa, este ca are un aluat faramicios, de obicei un amestec de grasimi, faina si zahar tos, care se faramiteaza peste fructe sau carne, depinde de umplutura, deci nu se intinde ca in mod obisnuit. Copt, ii confera o textura crocanta la suprafata, cu un miez cremos, moale, delicios. Pentru mine, crumble-ul este un desert care imi aduce miros de toamna, asta si pentru ca de fiecare data, am preferat umpluturi din fructe tomnatice, sa zicem, mere, gutui, prune…
De data aceasta, am folosit cateva din ingredientele Cutiei Misterioase, si anume, prune, nuca, si delic
iosul caramel. Yuum! Biig yuum, atat va spun :)))

Timp de preparare: 60 min
Nr. portii: 6

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • pentru blat:
  • 150 gr unt gras
  • 1 praf sare
  • 300 gr faina
  • 80 gr zahar brut
  • pentru umplutura:
  • 500-600 gr prune coapte, dulci
  • sos caramel de casa (zahar brut + lapte/ smantana dulce/apa+ un cub unt)
  • scortisoara macinata
  • pentru topping
  • 100 gr miez nuca tocata grosier
  • 2-3 linguri zahar cu melasa
  • scortisoara macinata (dupa gust)
  • 2 lg pesmet de casa
  • in plus 
  • 30 gr pt uns forma

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Intr-un vas, punem faina, sarea si zaharul si amestecam cu o furculita ca sa se distribuie oarecum uniform. Adaugam untul si incepem sa framantam, la mana, pana obtinem un aluat nisipos, dens. Il invelim in folie si il dam la rece.
Pregatim un sos de caramel. Punem pe foc, aproximativ 150 gr zahar brut. Lasam sa se topeasca, si abia atunci incepem sa amestecam cu o lingura de lemn in el. Lasati focul la mic, sa nu se arda, trebuie doar sa se topeasca. Dupa ce s-a topit, adaugam dintr-o data o canita cu lapte dulce sau smantana dulce, sau apa, depinde cum vrem sa iasa. Lasam sa se omogenizeze, adaugam un cub mic de unt (pana in 50 gr) si omogenizam. Dam deoparte.

Spalam si curatam prunele. Alegem prune coapte, coapte, nu din cele tari si acrisoare. Presaram socrtisoara si amestecam. Lasam un pic sa se intrepatrunda aroma si apoi turnam sosul caramel peste ele si dam deoparte.


Pornim cuptorul. Pregatim o tava termorezistenta si o ungem cu unt.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. Eu am preferat sa faramitez si baza de aluat, asa ca am format un strat din faramituri, am turnat prunele cu sosul caramel, am faramitat cealalta jumatate de aluat. Am presarat nuci tocate grosier, pesmet, scortisoara si zahar cu melasa.


Punem la copt, in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de aproximativ 30 minute. Cand devine rumen, inchidem focul si mai lasam cateva minute in cuptor. Scoatem apoi si lasam sa se raceasca.
Il servim simplu, sau alaturi de o cupa de inghetata sau cu frisca dulce.
O nebunie de arome si gusturi.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.