Menu
Dulciuri / Prajituri

Briose albe, umplute cu jeleu de portocale, crema fina

Astazi va aduc ultima reteta cu care am participat la Provocarea Cutia Misterioasa, a carei initiatoare este prietena noastra, Cerasela.
Gazda lunii decembrie a fost Dia noastra iubita, careia ii multumesc atat pentru Cutia plina de mistere, cat si pentru rabdarea cu care m-a asteptat ca sa poata incheia Provocarea si sa poata pregati parada.
Cutia lunii a continut urmatoarele: ciocolată, oua, smântâna/frişcă, brânză, cacao, lapte, portocale, ananas, lamâie, biscuiţi şi pişcoturi, iar ca ingredient vedetă, sa zicem ca a curs multa şampanie.:))))
Dia, dincolo de faptul ca esti un om apropiat sufletului meu, iti multumesc ca esti alaturi de noi si ca ai propus chiar ingrediente demne de o provocare maxima :)))
Abia astept parada retetelor!





Reteta:


Nr. de portii: 12 – 15
Timp de preparare: 60 minute




Ingrediente:


pentru briose
– 4 albusuri
– 4 linguri zahar alb
– 1 praf sare
– 8 linguri faina
– 50 ml spumos aroma fructe Zarea
– 4 linguri unt topit
– 1/2 plic praf copt

pentru jeleu portocale
3- 4 portocale potrivite
– 50 ml vin spumos Zarea
– 1 lingurita amidon alimentar
– 1 lingurita zahar pudra

crema alba
– 300 ml smantana dulce
– 100 gr mascarpone
– 50 ml sampanie
– 50gr zahar pudra

topping
– 100 gr ciocolata neagra
– 50 gr unt
– 50 ml spumos

Mod de preparare:

Eu am pornit cu aceasta idee, intrucat am avut cateva albusuri pastrate in frigider si am vrut sa le fructific.
Asadar, intr-un vas curat, punem albusurile, un praf de sare si le mixam spuma pana devin albe si capata consistenta. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma.
Topim untul cu vinul si adaugam usor pentru albusuri, incorporam. Adaugam si faina cernuta cu praful de copt si omogenizam.
Pregatim forme de chec sau briose. Pornim cuptorul.



Turnam compozitia cam 3/4 din capacitatea formelor, apoi le punem la copt, in cuptorul preincalzit, timp de aproximativ 35 minute.

Atentie, nu deschideti usa cuptorului. Aluaturile pe baza de albusuri sunt mai delicate si tind sa se lase in cazul diferentei de temperatura. Asadar, lasati sa se coaca bine, apoi opriti focul si lasati cateva minute in cuptor pana sa le scoateti. Le scoatem apoi pe un gratar de bucatarie. Este posibil sa se lase foarte putin, insa vor ramane la fel de pufoase.
Dupa ce s-au racit de tot, le facem un locas in mijloc pentru a le umple cu jeleu de portocale.
Pregatim jeleul intre timp ca sa aiba timp sa se raceasca.
Curatam portocalele de coaja, le blenduim. Adaugam sampania si strecuram totul printr-o sita fina ca sa putem obtine un jeleu fin. Desfacem o lingurita de amidon in putina zeama de portocale, apoi incorporam in restul si punem pe foc, amestecand continuu pana incepe sa lege compozitia.
Tragem de pe foc si lasam sa se tempereze.



Umplem briosele cu 1-2 lingurite de jeleu.



Smantana lichida o mixam pana obtinem o frisca pufoasa. Adaugam zaharul si mai mixam un pic. Branza mascarpone o amestecam cu spumosul ca sa devina mai maleabila. Incorporam frisca si ornam briosele.
Topim ciocolata cu untul,pe baie de aburi, adaugam spumosul si omogenizam. Dam deoparte si lasam sa se raceasca bine. Glazuram briosele, si dam la rece totul.



Se lasa 2-3 minute la temperatura camerei inainte de servire.
Sunt atat de pufoase, cremoase si devin si mai bune chiar a doua zi.

Multumesc mult inca o data tuturor pentru primire, pentru toate Provocarile de peste an si chiar daca m-am alaturat voua de abia acum cateva luni, spun sincer ca ma simt Misterioasa si ma bucur ca sunt alaturi de voi!
Va las mai jos retrospectiva participarii mele la aceasta Provocare!

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  • Diaconta
    3 ianuarie 2016 at 13:44

    Absolut delicioasa si aceasta reteta.
    Te imbratisez cu drag.

    Reply
  • Diaconta
    3 ianuarie 2016 at 13:44

    Absolut delicioasa si aceasta reteta.
    Te imbratisez cu drag.

    Reply
  • Simona Callas
    16 ianuarie 2016 at 10:29

    Frumoase si tentante sunt aceste briose, sampania le da aroma si pufosenie, iar crema si jeleul accentueaza savoarea. Super idee, felicitari! ❤ ❤ Un An Nou fericit si plin de realizari iti doresc! ❤ ❤

    Reply
  • Laura Nechita
    16 ianuarie 2016 at 14:58

    Multumesc frumos, Dia! A fost foarte generoasa Cutia de luna aceasta! Tepup!

    Reply
  • Laura Nechita
    16 ianuarie 2016 at 14:58

    Multumesc frumos, Simo! Doamne ajuta, si voua la fel! Te pup!

    Reply
  • Pr.Victor
    23 ianuarie 2016 at 16:47

    "Mănene", cum ar zice cineva, aici numai chestii de dietă nu găseşti, căci desigur, eu după aşa ceva am intrat. :S :)) Mai mult, bag seama că nu era de ajuns că-s dulci toate, văd pe-acolo şi alcool. Ştiu, aşa cere reţeta, ca să putem zice că nici ustiroi n-am mâncat şi nici gura nu ne miroase. Bine că nu mă pricep la din astea şi că nu mă puneţi să fac recenzii, că se alegea praful de munca voastră minunată. 😀
    Da, mi-am luat porţia de frumos şi gustos şi plec la ale mele, după cum se ştie, eu tot ca ăl de la ţară, cu cârnaţii, cu mămăliga, cu murăturile, nu cu delicatesuri, ca pe-aci. :)))

    Reply
  • Laura Nechita
    25 ianuarie 2016 at 14:55

    Vaaai, Padre! Acum am intrat si am gasit mesajul :)))))
    Nu Padre, venim si noi la mamaliga si muraturi, ca tot acolo imi sade pofta :)))))))
    Astea sunt asa de pozat frumos :)))))))

    Reply

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.