Dragii mei, iata ca a sosit momentul sa va impartasesc reteta mea de Tort de turta dulce cu nuci si caramel!

Este un tort usor atipic, cu un blat mai dens, crema de ricotta, caramel, nuci si arome minunate de turta dulce.

Daca doriti, puteti pregati un blat pufos, pastrand condimentele specifice turtei dulci. 

Crema a fost una fresh, din ricotta si ciocolata alba, mi s-a parut perfect potrivita ca si textura pentru acest tip de tort.

Despre caramel, nu va mai povestesc, decat ca a completat senzational aceasta savoare, iar nucile au adus un plus crocant. 

Puteti gasi mai multe retete cu caramel, chiar aici !

Daca iubiti aceste arome de scortisoara, anason, ghimbir, acest Tort de turta dulce cu nuci si caramel este alegerea perfecta!

Sarbatori cu bine, dragilor! 

Timp de preparare: 2 h Nr. portii: 10  Dificultate: ridicata

Ingrediente tort de turta dulce cu nuci si caramel:

  • Blat: (diametru 18 cm)
  • 100 gr unt
  • 1 praf sare
  • 60 gr zahăr brut
  • 4 lg melasă
  • 3 ouă de găină
  • 100 ml iaurt natur
  • 250 gr făină
  • 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lg cacao
  • Amestec turtă dulce:
  • cuișoare, scorțișoară, anason, ghimbir, piper negru 
  • Sirop:
  • 150 gr zahăr brut
  • 600 ml apă plată
  • 1 baton scorțișoară
  • 2-3 cuișoare
  • 1 stea anason
  • Caramel:
  • 200 gr zahăr brut
  • 50 gr unt
  • 100 ml smântână lichidă
  • Cremă:
  • 250 gr ricotta
  • 100 gr ciocolată albă
  • 400 gr smântână grasă
  • În plus:
  • 100 gr miez nucă
  • ciocolată cu alune

Mod de preparare tort de turta dulce cu nuci si caramel:

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în special untul și ouăle.
Amestecul pentru turtă dulce îl pregătesc proaspăt. Folosesc 1 baton de scorțișoară, 1 steluța anason, 3-4 cuișoare, 2 boabe piper negru, 1/2 lgta de ghimbir măcinat, etc. Le macin fin în mojar și apoi le folosesc.

Mai întâi, se pregătește blatul care trebuie răcit bine.
Se pornește cuptorul la 160 grade C, cuptor electric/ 180 grade C, cuptor pe gaz.
Se pregătește o formă de copt, diametru 18 cm. Se tapetează cu hârtie de copt și se lasă deoparte.

Într-un vas, se pun untul moale, un praf de sare, zahărul, melasa. Se mixează până devine cremos, apoi se adaugă pe rând, câte un ou, omogenizând bine după fiecare. Se adaugă iaurtul, amestecând din nou, apoi făina cernută cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Urmează condimentele și cacaua.
Se omogenizează cu ajutorul unei spatule. Compoziția se toarnă în forma de copt și se pune la copt, în cuptorul preîncălzit, tim de aproximativ 50-60 minute. Se face proba cu scobitoarea înainte de a scoate blatul din cuptor.
Dacă este copt, se scoate și se lasă câteva minute la temperat, apoi se scoate din formă și se lasă la răcit.

În timp ce se coace blatul, se pregătește siropul.

Într-un vas se caramelizează zahărul, pe foc; în momentul în care s-a topit și s-a caramelizat, se adaugă (cu mare atenție), 600 ml apa fierbinte. Se adaugă scorțișoară și cuișoarele și se lasă la fiert până se topește tot zahărul caramelizat.

Sosul caramel se pregătește astfel: într-un vas se caramelizează zahărul. În momentul în care s-a topit, se adaugă untul, se lasă să se omogenizeze ușor, apoi se adaugă smântâna lichidă. Se omogenizează și se ia de pe foc. Se lasă să se răcească în voie.

Pentru cremă, se topește ciocolata albă. Atenție, pentru un plus de siguranță, vă recomand să o topiți pe baie de aburi.
Brânza ricotta se amestecă cu ciocolata topită, călduță.
Smântâna se bate ca pentru frișcă. Când devine fermă și densă, se încorporează câte puțin din crema de ricotta și ciocolată. Se dă la rece până în momentul asamblării tortului.

Notă: Din cauza cantității mari de zahăr (caramel, sirop, blat) la cremă nu am mai adăugat zahăr, decât cel din ciocolată albă. A fost perfect echilibrat cu dulceața din restul ingredientelor.

Asamblarea tortului

În aceeași formă de copt, se așază o hârtie de copt. Blatul se taie în 3-4 straturi. Ciocolata cu alune și nucile se taie grosier.
Se așază în formă prima felie de blat, se însiropează cu sirop de zahăr ars. Se așază un strat de cremă. Se toarnă subțire din sosul de caramel. Se presară nuci și ciocolată, apoi se așază următorul strat de balt. Se însiropează bine, apoi se umple cu alt strat de cremă, caramel, nuci, etc. Se opeste din cantitatea de cremă pentru a îmbrăca tortul. Se încheie cu ultimul strat de blat însiropat.
Se pune la rece, în frigider până a doua zi.
A doua zi, se scoate din frigider, se scoate inelul detașabil și se îmbracă tortul cu restul de cremă albă.
Se ornează cu sos caramel, bomboane și ciocolată, nuci, etc.
Este un tort foarte aromat, sățios și potrivit sarbatorilor de iarna!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Cook & Play
Arhive